Home Na słodkoBabki i muffiny Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

by admin
Print Friendly, PDF & Email

Trochę udawany, ale bardzo smaczny piernik marchewkowy 🙂 Do surowej masy, dodatkowo można dodać, dwie łyżeczki kawy zbożowej lub kakao, wtedy ciasto będzie ciemniejsze. Ten piernik lubi również, dodatek orzechów, bakalii i polewę z gorzkiej czekolady.
Sam zdecyduj, jaką wersję lubisz najbardziej 🙂

Składniki na piernik marchewkowy / 2 małe keksówki o wym. 12 x 25 cm

– 300 g startej marchewki ( 2 duże marchewki )
– 500 g mąki pszennej
– 1 szklanka oleju
– 6 jajek
– 3 pełne łyżki płynnego miodu
– 1 niepełna szklanka brązowego cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 3 pełne łyżeczki przyprawy do pierników

Dodatkowo ( opcjonalnie )

– 2 łyżeczki kakao lub kawy zbożowej
– garść posiekanych orzechów, migdały, żurawina, rodzynki

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewkę obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach.

Do miski daj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników. Pomieszaj składniki.

Jajka ubij z cukrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodawaj olej, marchewkę, miód, wszystko pomieszaj na małych obrotach.

Na koniec dodaj sypkie produkty. Ponownie pomieszaj, na małych obrotach.

Foremki, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremek.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia około 60 – 70 minut.

Cista z warzywami, pieką się nieco dłużej. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek, kilkakrotnie wbity w ciasto, jest suchy, ciasto na pewno jest dopieczone.
Jeżeli ciasto za mocno przypieka się z góry, można pod koniec pieczenia, przykryć je folią aluminiową.

Gotowe ciasto odłóż na kratkę, do schłodzenia. Piernik, można polać gorącą polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady ( 100g ) z dodatkiem mleka. Smacznego 🙂

You may also like

8 komentarzy

Magdalena 22 grudnia 2020 - 10:13

smakowity pomysł:)

Reply
napiecyku 22 grudnia 2020 - 11:30

Pozdrawiam Madzia 🙂

Reply
Iwona T. 22 grudnia 2020 - 23:14

Pychotka, fajna i smaczna odmiana dla zwykłego piernika 🙂 Wesołych Świąt 🙂

Reply
napiecyku 23 grudnia 2020 - 20:17

Dziękuję 🙂 Dal Ciebie również spokojnych, rodzinnych Świąt 🙂

Reply
beti 30 grudnia 2020 - 11:16

Jaki piękny 🙂

Reply
KOCH 3 stycznia 2021 - 09:41

Rewelacyjny przepis 🙂 piernik gości co roku na naszym stole. Zawsze przygotowywałam go według przepisu mojej mamy. W tym roku postanowiłam trochę zaszaleć w kuchni i testowałam nowe przepisy. Uwielbiamy ciasto marchewkowe, więc pomysł na piernik marchewkowy wydał mi się strzałem w dziesiątkę. I nie pomyliłam się, wyszedł przepyszny i wszystkim bardzo smakował 🙂 na pewno częściej zagości na naszym stole 🙂

Reply
napiecyku 3 stycznia 2021 - 12:49

Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Reply
Patrycja Reszko 9 stycznia 2021 - 01:16

Oj kuszący piernik, chyba się skuszę jak mąż wymieni grzałkę w piekarniku 🙂

Reply

Leave a Comment