Resztki niewykorzystanych warzyw, można spożytkować na wiele sposobów. Można je dodać do gulaszu lub do zupy – kremu, na pewno wzmocnią smak i uczynią potrawę bogatszą w składniki odżywcze.
Można również, przygotować wegetariański gulasz curry z warzyw i ciecierzycy. Zrobiłam więc gulasz z reszek kalafiora, marchewki i z fasolki szparagowej z ostatniego, jesiennego zbioru. Do gulaszu curry, możesz dodać każde warzywo, również ziemniaki.
Uzupełnieniem mojego warzywnego curry, są chrupiące hinduskie placki pappadums.
Dobra propozycja na zdrowy, wegetariański posiłek w środku dnia 🙂
Składniki na warzywne curry
– 1/2 większego kalafiora
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 250 g. fasolki szparagowej
– 200 – 250 g gotowanej ciecierzycy ( może być z puszki )
– 200 ml. mleczka kokosowego
– 1 pełna łyżka żółtej pasty curry lub pełna łyżeczka curry w proszku
– olej do smażenia
– garść świeżo posiekanej pietruszki lub dymki
Na rozgrzany olej, daj pastę lub proszek curry i cebulę, pokrojoną w kostkę. Chwilę smaż mieszając.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj fasolkę i różyczki kalafiora. Dolej 1,5 szklanki wody. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec dodaj mleczko kokosowe i ciecierzycę, chwilę podgrzewaj. W razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj świeżo posiekaną cebulkę dymkę.
Warzywne curry, podaj z bagietką lub z hinduskimi, naturalnymi plackami pappadums. Placki smażę około 2 sekundy z każdej strony na oleju, lub podgrzewam w kuchence mikrofalowej. Pappadums są produkowane z mąki fasoli mung i mąki ryżowej, a w smaku, przypominają nasze prażynki ziemniaczane 🙂
Smacznego 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
9 komentarzy
Świetny pomysł na warzywne danie 🙂
O tak, polecam 🙂
To są absolutnie moje smaki, zawsze mam w spiżarni jakieś przyprawy do dań tego typu a reszta składników… ciągle jakieś wariacje i zawsze jest smacznie 🙂
To prawda, smak curry świetnie się uzupełnia z warzywami, mięsem ryby z ryżem. Warto spróbować 🙂
Aż poczułam tutaj zapach i nabrałam ochoty na takie danie 🙂 Pychotka! 🙂
Curry pachnie aż u nas! Mniam!
Uwielbiam eksperymentować , a warzywa uwielbiam pod każdą postacią .
Zaskoczę rodzinę i coś takiego upichcę .Gdzie kupię takie placki ?
Sklep internetowy Kuchnie Świata 🙂