Sprytna i zdrowa wege przekąska, czyli krążki cukinii zapiekane z przecierem pomidorowym i mozzarellą. Cukinia podana w takiej formie, wbrew pozorom jest sycąca i dobrze smakuje.
Na pewno ożywi obiadową monotonie, możesz ją podać jako samodzielne danie, lub jako dodatek do obiadu 🙂
Składniki na cukinię zapiekaną
– 1 młoda cukinia
– 11 łyżeczek pikantnego ketchupu
– około 100 g. grubo startej mozzarelli
– łyżeczka mieszanki ziół śródziemnomorskich
– pieprz do smaku
– olej roślinny
– świeżo posiekana pietruszka lub bazylia
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w krążki o grubości około 1,5 cm. Osusz papierowym ręcznikiem z każdej strony.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie rozprowadź cienką warstwę oleju roślinnego, ułóż krążki cukinii. Cukinię posyp świeżo startym pieprzem.
Na każdym krążku, rozprowadź łyżeczkę ketchupu i połóż porcję startej mozzarelli. Krążki posyp ziołami.
Zapiekaj około 8 – 10 minut, na niższym poziomie piekarnika. Widelec wbity w cukinię nie powinien stawiać oporu, ale cukinia powinna pozostać jędrna. Czas pieczenia, zależy od grubości plasterków i od świeżości cukinii.
Podaj do obiadu, lub jako samodzielne danie. Przed podaniem posyp bazylią lub pietruszką, jeżeli lubisz 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Danie w moim stylu!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Fajna propozycja na imprezki 🙂
To danie ma bardzo dużo zalet 🙂 nie tylko bardzo smaczne, ale też bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Ja co roku zastanawiam się co przyrządzać z cukinii, bo co roku mamy jej sporo. Przepis wypróbowałam pierwszy raz, ale bardzo smakowała w takiej wersji moim dzieciom, więc na pewno częściej będę z niego korzystać 🙂
Cieszę się bardzo, że obiad w takiej wersji zasmakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂