Home Dania i dodatki Kotlety z cukinii i marchewki

Kotlety z cukinii i marchewki

autor admin
Kotlety z cukinii i marchewki
Print Friendly, PDF & Email

Super smaczne wegetariańske kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki. Warto wykorzystać kaszę, która została nie zjedzona dnia poprzedniego. Kotlety doprawiłam wyrazistą przyprawą gyros, majerankiem i czosnkiem.
Zdrowy i lekki dodatek do obiadu, wystarczy surówka lub fasolka szparagowa, dla bardzo głodnych kilka małych ziemniaczków. Smacznego 🙂

Kotlety z cukinii i marchewki

Składniki na kotlety z cukinii

– 150 g. obranej cukinii
– 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 marchewka starta na dużych oczkach
– 1 małe jajko
– 2 drobno starte ząbki czosnku
– 4 łyżki kaszy manny + do panierki
– 2 łyżeczki naturalnej przyprawy gyros
– łyżeczka majeranku
– olej do smażenia

Kasza powinna być ugotowana i dobrze odparowana.

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, delikatnie posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar soku.

Kaszę, cukinię, marchewkę i resztę składników, daj do miseczki. Składniki dokładnie połącz w zwartą masę.

Uformuj nieduże, owalne kotlety. Kotlety delikatnie obtocz w kaszy mannie.

Smaż na oleju na średnim ogniu, z każdej strony na rumiano. Odłóż na papierowy ręcznik, do osączenia.

Smacznego 🙂

Kotlety z cukinii i marchewki

Powiązane posty

4 komentarze

Patrycja Reszko 15 lipca 2020 - 15:29

Świetna wege propozycja Gosiu!

Odpowiedź
napiecyku 15 lipca 2020 - 18:53

Dziękuję Patrycja 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 17 lipca 2020 - 18:24

fajna propozycja kotletów

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 4 września 2020 - 13:15

wyglądają na super smaczne 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz