Super smaczne wegetariańske kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki. Warto wykorzystać kaszę, która została nie zjedzona dnia poprzedniego. Kotlety doprawiłam wyrazistą przyprawą gyros, majerankiem i czosnkiem.
Zdrowy i lekki dodatek do obiadu, wystarczy surówka lub fasolka szparagowa, dla bardzo głodnych kilka małych ziemniaczków. Smacznego 🙂
Składniki na kotlety z cukinii
– 150 g. obranej cukinii
– 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 marchewka starta na dużych oczkach
– 1 małe jajko
– 2 drobno starte ząbki czosnku
– 4 łyżki kaszy manny + do panierki
– 2 łyżeczki naturalnej przyprawy gyros
– łyżeczka majeranku
– olej do smażenia
Kasza powinna być ugotowana i dobrze odparowana.
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, delikatnie posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar soku.
Kaszę, cukinię, marchewkę i resztę składników, daj do miseczki. Składniki dokładnie połącz w zwartą masę.
Uformuj nieduże, owalne kotlety. Kotlety delikatnie obtocz w kaszy mannie.
Smaż na oleju na średnim ogniu, z każdej strony na rumiano. Odłóż na papierowy ręcznik, do osączenia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Świetna wege propozycja Gosiu!
Dziękuję Patrycja 🙂
fajna propozycja kotletów
wyglądają na super smaczne 🙂