Prosta, a zarazem smaczna propozycja obiadowo – deserowa dla fanów ryżu i szarlotki 🙂 To klasyczne danie, bardzo przypomina ryż zapiekany z jabłkami. To danie, było moim ulubionym w trudnych latach osiemdziesiątych.
Mama gotowała ryż na mleku. Następnie z żółtek i cukru ( w zależności od ilości ryżu, jedno lub dwa żółtka ), robiła kogel – mogel. Z białek natomiast, ubijała gęstą pianę. Do jeszcze ciepłego ryżu, dodawała żółtka utarte z cukrem i pianę. Do tego obowiązkowo smażone jabłka, starte na dużych oczkach. Całość czasami lądowała w piekarniku i była jeszcze krótko, traktowana wysoką temperaturą. Wolałam wersję bez zapiekania…..pychota 🙂
Zapraszam na nieco odchudzony, ale również smaczny ryżowy deser z jabłkami smażonymi na miodzie i z cynamonem 🙂
Składniki / 2 porcje
- 1 szklanka ryżu ( najbardziej lubię parboiled )
- 3 i 1/2 szklanki mleka zwierzęcego lub 1 szklanka mleka roślinnego*
- 1 pełna łyżka budyniu waniliowego w proszku + 1/2 szkl. mleka
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- łyżka miodu rzepakowego
- szczypta soli
Do podania – cynamon, syrop klonowy
Na patelni podgrzej miód, dodaj jabłka. Całość smaż, do czasu, kiedy owoce zmiękną.
Ryż płukaj w miseczce, do czasu, kiedy woda będzie czysta i klarowna.
Mleko podgrzewaj. Kiedy zaczyna się gotować, dodaj ryż i szczyptę soli. Gotuj ryż około 20 minut, na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Do 1/2 szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie pomieszaj. Wszystko dodaj do ryżu, pomieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Ryż podawaj na ciepło z jabłkami, cynamonem i syropem klonowym. Smacznego 🙂
*Jeżeli masz uczulenie na laktozę, użyj mleka roślinnego. Ryż gotuj w wodzie, do czasu, kiedy wchłonie całą wodę. Następnie dodaj szklankę ulubionego mleka roślinnego, całość dokładnie pomieszaj, można chwilę podgrzać lub zjeść na zimno 🙂
8 komentarzy
Kocham ryż na słodko 🙂 Z jabłkiem i cynamonem najlepszy!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
moje smaki:) kojąco jak u mamy:)
O rany, to chyba jedna z potraw także mojego dzieciństwa…. Jutro będę robić, żeby się przekonać czy to ten smak 🙂
cóż to za smaczna propozycja 🙂 moim córkom by zasmakowało. Na pewno wypróbuję 🙂
Tak, maluchy lubią takie przysmaki 🙂
Pychotka, robiłam już sobie taki ryż, i bardzo smaczny był 😀
Ryż, jabłko i cynamon to połączenie nie może być nieudane 😀
Taki puding to coś dla mego męża. On jest wielbicielem szarlotek, pewnie dałby się za taki smak pokroić w plasterki lub 8