Home Na słodkoDesery Pudding ryżowy o smaku szarlotki

Pudding ryżowy o smaku szarlotki

autor admin
Pudding ryżowy
Print Friendly, PDF & Email

Prosta, a zarazem smaczna propozycja obiadowo – deserowa dla fanów ryżu i szarlotki 🙂 To klasyczne danie, bardzo przypomina ryż zapiekany z jabłkami. To danie, było moim ulubionym w trudnych latach osiemdziesiątych.

Mama gotowała ryż na mleku. Następnie z żółtek i cukru ( w zależności od ilości ryżu, jedno lub dwa żółtka ), robiła kogel – mogel. Z białek natomiast, ubijała gęstą pianę. Do jeszcze ciepłego ryżu, dodawała żółtka utarte z cukrem i pianę. Do tego obowiązkowo smażone jabłka, starte na dużych oczkach. Całość czasami lądowała w piekarniku i była jeszcze krótko, traktowana wysoką temperaturą. Wolałam wersję bez zapiekania…..pychota 🙂

Zapraszam na nieco odchudzony, ale również smaczny ryżowy deser z jabłkami smażonymi na miodzie i z cynamonem 🙂

Składniki / 2 porcje

  • 1 szklanka ryżu ( najbardziej lubię parboiled )
  • 3 i 1/2 szklanki mleka zwierzęcego lub 1 szklanka mleka roślinnego*
  • 1 pełna łyżka budyniu waniliowego w proszku + 1/2 szkl. mleka
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • łyżka miodu rzepakowego
  • szczypta soli

Do podania – cynamon, syrop klonowy

Na patelni podgrzej miód, dodaj jabłka. Całość smaż, do czasu, kiedy owoce zmiękną.

Ryż płukaj w miseczce, do czasu, kiedy woda będzie czysta i klarowna.

Mleko podgrzewaj. Kiedy zaczyna się gotować, dodaj ryż i szczyptę soli. Gotuj ryż około 20 minut, na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Do 1/2 szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie pomieszaj. Wszystko dodaj do ryżu, pomieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

Ryż podawaj na ciepło z jabłkami, cynamonem i syropem klonowym. Smacznego 🙂

*Jeżeli masz uczulenie na laktozę, użyj mleka roślinnego. Ryż gotuj w wodzie, do czasu, kiedy wchłonie całą wodę. Następnie dodaj szklankę ulubionego mleka roślinnego, całość dokładnie pomieszaj, można chwilę podgrzać lub zjeść na zimno 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Natalia 26 lutego 2019 - 17:40

Kocham ryż na słodko 🙂 Z jabłkiem i cynamonem najlepszy!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Magdalena 26 lutego 2019 - 20:04

moje smaki:) kojąco jak u mamy:)

Odpowiedź
Królowa Karo 26 lutego 2019 - 21:18

O rany, to chyba jedna z potraw także mojego dzieciństwa…. Jutro będę robić, żeby się przekonać czy to ten smak 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 28 lutego 2019 - 14:43

cóż to za smaczna propozycja 🙂 moim córkom by zasmakowało. Na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 lutego 2019 - 17:30

Tak, maluchy lubią takie przysmaki 🙂

Odpowiedź
Iwona 28 lutego 2019 - 19:43

Pychotka, robiłam już sobie taki ryż, i bardzo smaczny był 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 marca 2019 - 17:43

Ryż, jabłko i cynamon to połączenie nie może być nieudane 😀

Odpowiedź
dżemdżus 4 marca 2019 - 19:21

Taki puding to coś dla mego męża. On jest wielbicielem szarlotek, pewnie dałby się za taki smak pokroić w plasterki lub 8

Odpowiedź

Zostaw komentarz