Home Dania i dodatki Pieczeń z indyka -Recenzja garnka próżniowego Happycall Vacuum Pot

Pieczeń z indyka -Recenzja garnka próżniowego Happycall Vacuum Pot

autor admin
Pieczeń z indyka - recenzja garnka próżniowego Happycall Vacuum Pot
Print Friendly, PDF & Email

W mojej kuchni, żądzę ja 🙂 Dlatego bardzo zależy mi na tym, żeby to co daję moim bliskim, było pełnowartościowe, zdrowe i apetyczne. Jeżeli ponadto, posiłek mogę przygotować błyskawicznie, w bezpiecznym naczyniu wysokiej klasy, to jest już perfekcyjne gotowanie 🙂

W ramach współpracy z firmą Puregreen, dostałam do testowania wyjątkowy garnek próżniowy Happycall IH Vacuum Pot ze sklepu Puregreen.

Niewątpliwą zaletą garnka są materiały z których garnek został wykonany. Wysokiej czystości aluminium, stal nierdzewna i warstwa wewnętrzna z wysokiej klasy ceramiki. Jest to materiał odporny na uszkodzenia, zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw, oraz bardzo ułatwia mycie i utrzymanie garnka w czystości, bez użycia środków chemicznych.

Specjalnie zaprojektowana, szczelna pokrywka z zaworem kontrolującym ciśnienie, oraz rączki z zasuwkami sprawiają, że podczas gotowania wytwarza się potrójna atmosfera próżni.

Nie ukrywam, że byłam bardzo ciekawa tego wyjątkowego garnka. W końcu potrawy w nim przygotowane, zachowują swój naturalny smak i wszystkie wartości odżywcze. I co ważne, gotowanie potraw w garnku próżniowym trwa o połowę krócej, niż w tradycyjny sposób 🙂

Przepis na roladę z indyka z suszonymi pomidorami z garnka próżniowego Vacuum Pot

  • filet z indyka ( około 1 kg )
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie

Przyprawy – kilka ząbków czosnku z łupinką, papryka w proszku, kurkuma, suszony rozmaryn, suszony czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.

Pomidory razem z oliwą ze słoiczka, zmiksuj na gładką masę.

Mięso umyj i wysusz ręcznikiem kuchennym. Filet natnij tak, żeby powstał jeden cieńszy płat. Mięso możesz przykryć folią kuchenną i delikatnie rozbić. Posyp delikatnie kurkumą, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Równomiernie rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów.

Mięso zwiń w roladę i owiń sznurkiem kuchennym.

Na dno garnka Vacuum, nalej trochę oleju roślinnego, dodaj zgniecione ząbki czosnku ( razem z łupinką ). Podgrzewaj garnek na średnim ogniu. Roladę daj na gorący tłuszcz, obsmażaj ją krótko z każdej strony.

Dolej szklankę wody, połóż pokrywkę na garnek i delikatnie dociśnij. Uszczelnij garnek zasuwkami, które znajdują się w uchwytach.

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum. Gotuj mięso 25 minut na minimalnym ogniu.

Po wyłączeniu ognia, wypuść nadmiar pary przesuwając silikonowy zawór na bok. Teraz możesz zwolnić blokadę i otworzyć garnek.

Jak widać w garnku, wytworzyło się sporo sosu, który można podać do mięsa. Rolada jest soczysta, miękka i ma intensywny smak. Możesz ją podać do kanapek i na lekki obiad dla rodziny i gości.

Dodatkowe zalety garnka próżniowego Vacuum Pot

  1. W czasie gotowania garnek jest bezgłośny, jedynie w momencie kiedy w garnku wzrasta ciśnienie, wypuszcza nadmiar pary przez automatyczny zawór w pokrywie, wydając przy tym odgłos uwalnianej pary…. puf, puf, puf…Trwa to kilka sekund 🙂
  2. W czasie gotowania garnek wytwarza minimalną ilość pary, co jest nie do przecenienia, w mieszkaniach ze słabą wentylacją.
  3. Garnek jest bezpieczny, długo zachowuje ciepło i wartości odżywcze potrawy. Obsługa jest prosta i intuicyjna.
  4. Garnek można stosować na różnych typach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną.

Podsumowując, garnek Happycall Vacuum Pot to prawdziwy przyjaciel w kuchni, zapewnia oszczędność cennego czasu i energii.

Szybko i bezpiecznie, przygotujesz w nim pieczeń na kanapki, przeróżne dania jednogarnkowe, potrawki i zupy. Ekspresowo ugotujesz ziemniaki i warzywa do obiadu i na sałatki. Polecam bardzo. Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Iwona 23 lutego 2019 - 19:29

Nie znałam takiego garnka 🙂 Roladka pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Renata 24 lutego 2019 - 15:49

szybkowar i garnek próżniowy działa chyba na tej samej zasadzie, a ten pierwszy stosuję juz od bardzo dawna i jestem bardzo zadowolona>
Tego garnka nie znam, ale jakby co to wiem co szukać- dziękuje:)

Odpowiedź
napiecyku 24 lutego 2019 - 16:51

Taki garnek, to prawdziwy przyjaciel w kuchni 🙂

Odpowiedź
Magda 25 lutego 2019 - 19:28

Pyszne wyszło to mięsko, ten garnek to rzeczywiście prawdziwy przyjaciel w kuchni 🙂

Odpowiedź
Urszula 26 lutego 2019 - 11:24

Też mam garnek próżniowy, ale korzystam z niego dość rzadko…

Odpowiedź
Beti 26 lutego 2019 - 14:04

Świetny ten garnek, a mięsko wyszło super 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 lutego 2019 - 14:35

Też tak uważam 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 28 lutego 2019 - 14:44

Efekt finalny jak zwykle super 🙂 garnek daje radę

Odpowiedź

Zostaw komentarz