Ajvar, to cudowny wynalazek, rodem z kuchni serbskiej. Produkt idealny dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i szukają prostych połączeń z warzywami takimi jak papryka, bakłażan, pomidory czy cebula. Ajvar, można dodawać absolutnie do wszystkich, wytrawnych dań 😀 Pasta ajvar wzbogaca smakowo pieczenie, zupy, sosy i ryby, oraz potrawki typu leczo czy fasolka po bretońsku. Ajwar polubiłam już dawno i z upodobaniem używam go jako bazy do pizzy. Maślana konsystencja past warzywnych, fajnie sprawdza się na grzankach i kanapkach.
Dzisiaj przygotowałam proste danie z ryby, zapiekanej z ajvarem i porem. Delikatny aromat cytryny i pora, oraz dominujący smak papryki, czynią to danie wyjątkowym i lekkim dodatkiem do ryżu i pieczywa 🙂
Składniki
- 3 filety z mintaja, sandacza lub dorsza bez ości*
- 200 g pasty warzywnej Ajvar
- 1/2 małego pora ( jasna i jasnozielona część )
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki oleju roślinnego
- sól i biały pieprz
Przydadzą się
- arkusz papieru do pieczenia
- naczynie do zapiekania
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Filety dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Skrapiam sokiem z cytryny, delikatnie posypuję solą i białym pieprzem.
Por nacinam wzdłuż i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na cieniutkie półplasterki.
Na większym arkuszu papieru do pieczenia, układam ryby. Na każdy kawałek ryby, nakładam kolejno porcję ajvaru i pora. Całość dokładnie spryskuję olejem roślinnym.
Brzegi papieru zawijam do środka, tworząc zamkniętą paczuszkę. Paczuszkę daję do naczynia do zapiekania i do piekarnika.
Całość zapiekam około 20 minut. Danie będzie gotowe, kiedy widelec, miękko wbija się w rybę. Smacznego 🙂
* Do tej potrawy, można użyć ryby zamrożonej lub na pół zamrożonej. Wtedy odpowiednio wydłużamy czas pieczenia.
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
3 komentarze
Jeszcze nie jadłyśmy ajwaru ale wiele smacznych opinii o nim czytałyśmy 🙂
Dziewczyny, musicie to nadrobić 🙂
zjadłabym taką rybę z przyjemnością 🙂