Indyjska zupa dahl z warzywami i czerwoną soczewicą. Nie ma jednego, oczywistego przepisu na dahl. Pewne jest, że w zupie powinna znaleźć się czerwona soczewica, marchewka, papryka ostra, czosnek, kolendra i indyjskie przyprawy. Wg. upodobań, można dodać pomidory lub przecier pomidorowy, kawałek imbiru, ziemniaki czy seler. Dahl można zabielić mleczkiem kokosowym lub jogurtem 🙂
Ta zupa o energetycznym – pomarańczowym kolorze, każdemu przypadnie do gustu, jest smaczna i bardzo aromatyczna 🙂
Składniki
- 2 litry bulionu
- szklanka czerwonej soczewcy
- 1 papryka słodka
- 1 papryka ostra
- 3 małe marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- pęczek świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szkl. passaty pomidorowej
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- kilka łyżek mleczka kokosowego lub jogurtu
- olej do smażenia
- sól do smaku
Soczewicę daję do miseczki, dolewam zimną wodę, ziarna dokładnie płukam, wodę wylewam. Czynność powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta i klarowna.
Paprykę dzielę na pół, usuwam pestki, miąższ kroję w kostkę. Podobnie postępuję z papryczką ostrą.
Marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję w piórka. Czosnek obieram i drobno siekam.
Do bulionu daję marchewkę i gotuję na małym ogniu.
Na dużej patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę, czosnek i papryki. Wszystko smażę mieszając, około 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaję paprykę w proszku i kurkumę.
Do gorącego bulionu, dodaję przesmażoną cebulę z papryką. Dodaję soczewicę, świeżą kolendrę i przecier pomidorowy.
Całość gotuję do czasu, kiedy soczewica będzie miękka. Na koniec zupę delikatnie doprawiam solą i miksuję na krem.
Na talerzu, można dodać do zupy łyżkę mleczka kokosowego lub jogurtu. Smacznego 🙂
4 komentarze
na pewno by mi smakowała 🙂
Bardzo lubimy czerwoną soczewicę w zupach więc zupa nam się podoba 😀
Na pewno pyszna i aromatyczna, kolor też piękny 🙂
Dawno nie jadłam takiej ostrej, dobrze doprawione zupy