Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kopytka z serem i dynią

Kopytka z serem i dynią

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
 Tej jesieni dynia rządzi w mojej kuchni, kolejny obiad z jej udziałem, to kopytka serowo – dyniowe. Pure z dyni przeciskam przez praskę razem z twarogiem i gotowanymi ziemniakami. Kopytka krótko gotuję i podaję z masłem cynamonowym. Talerze pełne słonecznych kolorów i pysznych korzennych smaków 🙂

IMG_8908

Składniki
  • 500 g dyni surowej Hokkaido
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 3/4 szkl białego sera
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
Do podania
  • masło
  • kardamon i cynamon
  • cukier brązowy
Ziemniaki gotuję i odcedzam. Dynię kroję w grubsze plastry i piekę w piekarniku, około 30 minut, do miękkości. Z dyni ściągam skórkę.
Ziemniaki, dynię i ser mielę lub przepuszczam przez praskę. Do masy dodaję mąkę i jajko.
Wyrabiam ciasto, jeżeli ciasto będzie kleiste, dosypuję trochę mąki. Ciasto dzielę na kilka części.
Na posypanym mąką blacie formuję wałeczki, o średnicy około 3 cm. Kroję na małe kawałki i delikatnie spłaszczam widelcem.
Kopytka daję do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 1-2 minuty, od chwili wypłynięcia. Odcedzam na sitku.
Podaję z gorącym, roztopionym masłem, cukrem i korzennymi przyprawami. Smacznego 🙂

IMG_8918

Powiązane posty

23 komentarze

Obiad gotowy! 11 października 2015 - 18:52

piękne! ten słoneczny dyniowy kolor zachęca do zjedzenia;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 11 października 2015 - 19:04

łał jakie dyniowe pyszności 🙂

Odpowiedź
Ela 11 października 2015 - 19:32

Apetyczne kolorowe kopytka !
Pozdrawiam

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 11 października 2015 - 19:43

Pyszne kopytka, wyglądają ładnie

Odpowiedź
lena 11 października 2015 - 19:52

I ten kolor, bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 11 października 2015 - 20:16

Koszmar z mojego rodzinnego domu ,były przez cały tydzień…

Odpowiedź
napiecyku 11 października 2015 - 20:26

Oooo, to przykro mi 🙁

Odpowiedź
Ania 11 października 2015 - 21:12

maja wspaniały kolor od dyni 🙂

Odpowiedź
Dorota 11 października 2015 - 23:00

Te kopytka są po prostu rewelacyjne! Z pewnością zrobię takie w weekend.

Odpowiedź
Natalie 11 października 2015 - 23:50

O mniam! Ich kolorek jest piękny 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 12 października 2015 - 13:38

maaasło cynamonowe <3 <3
wiedziałaś jak mnie kupić!! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 października 2015 - 18:43

Robiłyśmy podobne na mące ryżowej i też wyszły pyszne 🙂 Dynia rządzi!!!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 października 2015 - 19:32

Ciekawy przepis Gosiu 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 12 października 2015 - 22:13

u mnie kopytka zawsze i o każdej porze:D

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 października 2015 - 23:19

Wpadnę na taki pyszny obiad, ok? 😀

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 13 października 2015 - 10:01

Gosiu, ja jestem bezdyskusyjna fanka kopytek z czymkolwiek, chocby z dynia. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Zawód Kobieta 13 października 2015 - 12:49

Ale apetycznie wyglądają 🙂 MNIAM, aż ślinka cieknie. lubię takie “wynalazki” kulinarne 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 13 października 2015 - 14:22

Fantastyczny pomysł z dynią, świetnie podane na słodko! 🙂 Chętnie bym się wprosiła na takie pyszności! 😉 😀

Odpowiedź
Kasia | Pełny talerz 14 października 2015 - 20:14

Z masłem cynamonowym najlepsze! <3

Odpowiedź
marcelina 15 października 2015 - 22:04

Kolorem już kuszą 🙂

Odpowiedź
StoŁyżekSzczęścia 17 października 2015 - 20:06

Lubię takie dyniowe cuda, Tak samo jak dyniowe gnocchi 😉

Odpowiedź
Andrzej 10 września 2018 - 00:49

Pięknie wyglądają takie kopytka-a urok podkreśla jeszcze kwiat nawłoci !!!

Odpowiedź
napiecyku 10 września 2018 - 10:40

Dziękuję za miły komentarz 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz