Wiosenne wiatry wywiały mnie z domu, koszę trawę, przycinam iglaki, sadzę i sieję. Nagle przypomniałam sobie, że lubię sport, mam poważny zamiar zrzucić 2 kg, nie rezygnując z przyjemności jedzenia…jak sądzicie, uda się ? Na razie z formą, szału nie ma 😉
W ciepłe dni bardzo lubię warzywne obiady z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy, są proste do przygotowania i zawsze smakują. Dzisiaj serwuję włoskie spaghetti z papryką, szpinakiem i chrupiącym boczkiem 😉 To danie będzie jak najbardziej na miejscu, na wieczór we dwoje, podajemy do lampki czerwonego wina. Bardzo wszystkim polecam 🙂
Składniki
- 1 opakowanie spaghetti
- 10 dkg. dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
- 2 czerwone papryki drobno pokrojone
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 szkl. pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/3 szkl. startego parmezanu
- sól morska
- 3 łyżki oliwy
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, zmniejszam gaz i dodaję boczek. Boczek smażę do czasu, kiedy się zrumieni, dodaję cebulę, czosnek i paprykę. Całość duszę na małym ogniu do czasu, kiedy papryka i cebula lekko zmięknie.
Dodaję pomidory, sos pomidorowy, bazylię. Warzywa doprawiam do smaku i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 30 min, aż sos się zredukuje. Pod koniec duszenia dodaję szpinak, całość podgrzewam do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Spaghetti odcedzam i daję na patelnię, dodaję warzywny sos i parmezan, wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Do spaghetti na sposób włoski można dodać oliwki lub kapary. Do sosu pomidorowego przed gotowaniem, można dodać 1/2 szkl. czerwonego wina.
19 komentarzy
Szpinak i makaron-boskie połączenie, a jeszcze ta papryka na dodatek:)
Też uwielbiam takie dania – lekkie i kolorowe, ze sporą ilością warzyw. Cieszę się, że lato coraz bliżej i świeżych, pysznych warzyw będzie w bród 🙂
Ale smacznie wygląda:) Uwielbiam szpinak więc to zdecydowanie danie dla mnie.
Pewnie że uda się! 😉 Spędzania czasu w ogrodzie bardzo ci zazdroszczę, sama chętnie bym coś posadziła lub nawet skopała grządkę 😉 A takie spaghetti z warzywami, na sam widok ślinka leci!
Uwielbiam makaron z warzywami i wino czerwone też .Zgubisz na pewno ,to tylko 2 kg.Powodzenia!.
Niezłe :-). Ja niedługo będę robił z tuńczykiem i oliwkami :-).
Kociołek obfitości 😀 Wygląda pysznie! Nie potrafimy fotografować takich dań bo wydają nam się mało apetyczne a Twoje są takie, że aż ślinka cieknie xD
Świetna, szybka wersja na obiad. Nigdy nie łączyłam smaku szpinaku z papryką. Ale jeśli jest tak pyszne (a na pewno jest), jak wygląda to zamawiam porcyjkę! 🙂 Jeszcze makaron al dente. Lepiej być nie może. Pozdrowieńka cieplutkie! 🙂
Nie wiem…byłam widziałam, komentowałam..? Ale co tam….piękny kociołek obfitości. 🙂
O jakie apetyczne 🙂
Spaghetti z warzywami to idealne obiadowe połączenie 🙂 Pychotaaaa…
w takim wydaniu obiadek to pierwsza klasa! 🙂
bardzo fajne, lekkie danie. Makaron i warzywa to ponadczasowy smak!
ahhh makaron, z taki dodatkami – pycha ;-))
Tez lubię takie dania w ciepłe dni, tylko gdzie te ciepłe dni 🙁
Jaki pyszny makaron, poproszę porcję na wynos ^^
No to mam przepis na obiad na kolejny weekend – dzięki!
Bardzo apetycznie wygląda. Świetny pomysł na szybki obiad lub kolację 🙂
Bardzo apetycznie i zdrowo, uwielbiam takie jednogarnkowce. Pozdrawiam