Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Spaghetti z papryką i szpinakiem

Spaghetti z papryką i szpinakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wiosenne wiatry wywiały mnie z domu, koszę trawę, przycinam iglaki, sadzę i sieję. Nagle przypomniałam sobie, że lubię sport, mam poważny zamiar zrzucić 2 kg, nie rezygnując z przyjemności jedzenia…jak sądzicie, uda się ? Na razie z formą, szału nie ma  😉
W ciepłe dni bardzo lubię warzywne obiady z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy, są proste do przygotowania i zawsze smakują. Dzisiaj serwuję włoskie spaghetti z papryką, szpinakiem i chrupiącym boczkiem 😉 To danie będzie jak najbardziej na miejscu, na wieczór we dwoje, podajemy do lampki czerwonego wina. Bardzo wszystkim polecam 🙂

IMG_4985

Składniki
  • 1 opakowanie spaghetti
  • 10 dkg. dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • 2 czerwone papryki drobno pokrojone
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 szkl. pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/3 szkl. startego parmezanu
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, zmniejszam gaz i dodaję boczek. Boczek smażę do czasu, kiedy się zrumieni, dodaję cebulę, czosnek i paprykę. Całość duszę na małym ogniu do czasu, kiedy papryka i cebula lekko zmięknie.
Dodaję pomidory, sos pomidorowy, bazylię. Warzywa doprawiam do smaku i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 30 min, aż sos się zredukuje. Pod koniec duszenia dodaję szpinak, całość podgrzewam do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Spaghetti odcedzam i daję na patelnię, dodaję warzywny sos i parmezan, wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Do spaghetti na sposób włoski można dodać oliwki lub kapary. Do sosu pomidorowego przed gotowaniem, można dodać 1/2 szkl. czerwonego wina.

IMG_4982

IMG_4975

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Lena 17 kwietnia 2015 - 10:00

Szpinak i makaron-boskie połączenie, a jeszcze ta papryka na dodatek:)

Odpowiedź
Anka 17 kwietnia 2015 - 10:16

Też uwielbiam takie dania – lekkie i kolorowe, ze sporą ilością warzyw. Cieszę się, że lato coraz bliżej i świeżych, pysznych warzyw będzie w bród 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 17 kwietnia 2015 - 10:46

Ale smacznie wygląda:) Uwielbiam szpinak więc to zdecydowanie danie dla mnie.

Odpowiedź
marcelina 17 kwietnia 2015 - 11:18

Pewnie że uda się! 😉 Spędzania czasu w ogrodzie bardzo ci zazdroszczę, sama chętnie bym coś posadziła lub nawet skopała grządkę 😉 A takie spaghetti z warzywami, na sam widok ślinka leci!

Odpowiedź
Ladylaura 17 kwietnia 2015 - 11:34

Uwielbiam makaron z warzywami i wino czerwone też .Zgubisz na pewno ,to tylko 2 kg.Powodzenia!.

Odpowiedź
Tyiu 17 kwietnia 2015 - 15:48

Niezłe :-). Ja niedługo będę robił z tuńczykiem i oliwkami :-).

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 17 kwietnia 2015 - 17:31

Kociołek obfitości 😀 Wygląda pysznie! Nie potrafimy fotografować takich dań bo wydają nam się mało apetyczne a Twoje są takie, że aż ślinka cieknie xD

Odpowiedź
Megly 17 kwietnia 2015 - 18:18

Świetna, szybka wersja na obiad. Nigdy nie łączyłam smaku szpinaku z papryką. Ale jeśli jest tak pyszne (a na pewno jest), jak wygląda to zamawiam porcyjkę! 🙂 Jeszcze makaron al dente. Lepiej być nie może. Pozdrowieńka cieplutkie! 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 17 kwietnia 2015 - 19:10

Nie wiem…byłam widziałam, komentowałam..? Ale co tam….piękny kociołek obfitości. 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 17 kwietnia 2015 - 20:17

O jakie apetyczne 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 18 kwietnia 2015 - 02:28

Spaghetti z warzywami to idealne obiadowe połączenie 🙂 Pychotaaaa…

Odpowiedź
Ania 18 kwietnia 2015 - 15:14

w takim wydaniu obiadek to pierwsza klasa! 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 18 kwietnia 2015 - 18:50

bardzo fajne, lekkie danie. Makaron i warzywa to ponadczasowy smak!

Odpowiedź
poproszę dokładkę 18 kwietnia 2015 - 22:58

ahhh makaron, z taki dodatkami – pycha ;-))

Odpowiedź
Agnieszka 19 kwietnia 2015 - 15:29

Tez lubię takie dania w ciepłe dni, tylko gdzie te ciepłe dni 🙁

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 19 kwietnia 2015 - 16:12

Jaki pyszny makaron, poproszę porcję na wynos ^^

Odpowiedź
innam 19 kwietnia 2015 - 20:03

No to mam przepis na obiad na kolejny weekend – dzięki!

Odpowiedź
Dorota 19 kwietnia 2015 - 22:41

Bardzo apetycznie wygląda. Świetny pomysł na szybki obiad lub kolację 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 20 kwietnia 2015 - 15:17

Bardzo apetycznie i zdrowo, uwielbiam takie jednogarnkowce. Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz