Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami

Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W Polsce właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, ta roślinka rosnąca  w lasach na wilgotnym i piaszczystym podłożu, to prawdziwy cud natury. Posiada właściwości podobne do czosnku pospolitego, ale nie ma tak intensywnego czosnkowego zapachu i doskonale sprawdza się w kuchni. Wg. podań ludowych niedźwiedzie budzące się po zimowym śnie, spożywały właśnie czosnek niedźwiedzi, którego aromat przyciągał zwierzęta jak magnez, a bakteriobójcze właściwości rośliny pozwalały wyczyścić przewód pokarmowy ssaków z pasożytów.
Na szczęście w sklepach ogrodniczych pojawiają się rozsady i nasiona tej dziko rosnącej byliny. W zeszłym roku posadziłam kilka sadzonek w ogrodzie pod iglakami, które mają od dołu obcięte gałęzie, w ten sposób stworzyłam warunki przybliżone do naturalnych i już w tym roku mogę cieszyć się świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Zapraszam na roladki drobiowe z czosnkiem i pieczarkami, doskonałe w smaku i wcale nie trudne do przygotowania. Bardzo polecam 🙂
Polecam również pesto z czosnku niedźwiedziego 🙂

IMG_5015

Składniki
  • 6 kotletów z piersi indyka lub kurczaka ( jeżeli piersi kurczaka są grube, należy przekroić je na dwa cieńsze kotlety )
  • 12 liści czosnku niedźwiedziego
  • 5 obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1 pełna łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety delikatnie rozbijam i posypuję solą. Na każdy kotlet kładę po dwa liście czosnku niedźwiedziego i pieczarki. Zwijam roladki, następnie obwiązuję je bawełnianą nitką, lub spinam kuchennymi szpilkami.
W misce mieszam mąkę razową, z papryką i bazylią. Kotlety obtaczam w panierce i daję na rozgrzany tłuszcz. Smażę z każdej strony do czasu, kiedy mocno się zrumienią. Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę 10-15 min. pod przykryciem. Sos powstały z duszenia można przecedzić przez sitko i podać z roladkami. Smacznego 🙂
Moje uwagi : do każdej roladki można dodatkowo dać plasterek mozzarelli. Pieczarki można zastąpić suszonymi pomidorami, a czosnek niedźwiedzi szpinakiem, ale to już całkiem inne roladki 😉


IMG_5048

IMG_5024IMG_5528

Powiązane posty

26 komentarzy

Ania 12 kwietnia 2015 - 22:10

uwielbiam wszelkie roladki 🙂

Odpowiedź
czar-życia 12 kwietnia 2015 - 22:38

Ostatnio kolega bardzo mi ten czosnek zachwalał, a ja go jeszcze nigdy nie próbowałam 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 13 kwietnia 2015 - 00:23

Ja niestety używam w postaci suszonej, ciągle poluję na świeże listki! Danie przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
lena 13 kwietnia 2015 - 05:30

Uwielbiam roladki, jest tyle możliwości nadzienia. Czosnek niedźwiedzi brzmi świetnie:)

Odpowiedź
Marzena 13 kwietnia 2015 - 10:09

Świetna propozycja w co nadziać piersi, ale takiej wersji czosnku niedźwiedziego jeszcze nie widziałam.
Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 13 kwietnia 2015 - 11:05

raz tylko spotkałam czosnek niedźwiedzi w lesie, pachniał na całą okolicę, dopiero po chwili skojarzyłam co to jest. Ale nie narwałam, bo to był rezerwat…
A roladki pyszne muszą być…

Odpowiedź
Ola 13 kwietnia 2015 - 11:30

fajnie to wygląda a dodatkowo sezon mamy, więc czemu nie spróbować:)

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 13 kwietnia 2015 - 12:24

Fajny, lekki, wiosenny obiad! 🙂 Bardzo apetycznie wyglądają roladki, ciekawi mnie ten czosnek! 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 13 kwietnia 2015 - 15:47

Bardzo lubię takie roladki:)

Odpowiedź
Ladylaura 13 kwietnia 2015 - 16:01

Podoba mi się ten czosnek w zielonym liściu ,roladki też .

Odpowiedź
Olka 13 kwietnia 2015 - 16:04

Wyglądają przepysznie 🙂 muszę do lasu po czosnek 😀

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 13 kwietnia 2015 - 17:20

Twoje roladki tak ładnie wyglądają i tak kusząco je pokazałaś, że chętnie zasiadłabym do stołu, żeby je zjeść. Uwielbiam takie nadzienie,.

Odpowiedź
Ela Dz 13 kwietnia 2015 - 18:20

Kocham wszelkie rolady, roladki i wszystko co zrolowane 🙂 Twoje Małgosiu wyglądają zjawiskowo 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 13 kwietnia 2015 - 18:20

ooo..! a ja nie miałam w ogóle do czynienia z tym rodzajem czosnku 🙁 A szkoda, te roladki wyglądają bardzo apetycznie! 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 13 kwietnia 2015 - 18:48

Wyglądają apetycznie, ale o tym liściu nie słyszałam jeszcze…

Odpowiedź
Urszula 13 kwietnia 2015 - 20:07

Roladki pysznie wyglądają, na obiad w sam raz…

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 kwietnia 2015 - 21:32

Zawsze ogromnie podobają nam się przekroje takich dań 🙂 Tu wszystko wygląda bardzo smacznie a nie jak nie raz zmielona papka 😀

Odpowiedź
Megly 13 kwietnia 2015 - 21:50

Czytając “czosnek” miałam zupełnie inne skojarzenia. A tu proszę! Nie tylko niewątpliwie podniósł walory smakowe roladek, ale także wizualne! 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Dorota 13 kwietnia 2015 - 22:10

Mmmm… dobre i poczciwe. Nic tylko zjeść na obiad 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 13 kwietnia 2015 - 22:26

To musi świetnie smakować! Do tej pory używałam tylko czosnku niedźwiedziego w formie suszonej, ze świeżym się nie spotkałam jeszcze 🙂

Odpowiedź
poproszedokladke 14 kwietnia 2015 - 08:54

czosnek niedzwiedzi jest obłędny, ale dosyć trudno dostępny niestety! Twoje roladki bombowe 🙂

Odpowiedź
beti 14 kwietnia 2015 - 09:20

Ze świeżym czosnkiem się jeszcze nie spotkałam, ale ten suszony używam często 🙂 Świetne te Twoje roladki :))

Odpowiedź
Marcelina 14 kwietnia 2015 - 10:05

Takie roladki to moje smaki 🙂 Smakowicie wyglądają! 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 kwietnia 2015 - 13:43

Pyszne mięsko, wspaniale jest nadziane… 🙂

Odpowiedź
Pati 14 kwietnia 2015 - 14:12

Świetny przepis!

Odpowiedź
Smakowe Kubki 15 kwietnia 2015 - 15:34

Gdybym stanęła w lesie na łączce z niedźwiedzim czosnkiem, to bym sie po prostu zachwyciła widokiem , zielenią, ale nie wiedziałabym ,że to czosnek niedźwiedzi. Mam w spiżarni czosnek , ale suszony.
Bardzo pięknie pokazałaś te potrawę, zdjecia tak sugestywne ,że się chce sięgnąć po roladkę i zjeść ukradkiem.

Odpowiedź

Zostaw komentarz