Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy mają idealny smak. Te chrupiące, wytrawne ciasteczka, na pewno przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Przepis z książki Przekąski, wydawnictwa Olesiejuk. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 60 g. nasion lnu ( 40 g. grubo zmielonych i 20 g. całych )
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub 1 szk. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka drobno pokrojonej, świeżej cebuli szalotki lub cebulki prażonej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szkl. mleka
- 1 białko lekko roztrzepane
27 komentarzy
Super pomysł na słoną przekąskę. Wygladają super 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
wyglądają jak ze sklepu! uwielbiam takie domowe krakersy, są przepyszne, musze wypróbować Twój przepis 🙂
Świetne ,muszę zrobić.
Bardzo fajny pomysł miałaś z tymi krakersami 🙂
Zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję 🙂
Ale fajny pomysł 🙂 Przepis zapisuję do wypróbowania 🙂
Takie krakersiki byłyby idealne dla mnie 🙂 Zdrowo i domowo 🙂
Domowe? no rewelacja!
Ciekawy zamiennik dla chipsów, których się przed chwilą najadłam 🙁
Ja tez zapisuję 🙂 Świetny przepis :))
Mniam! Ale pyszna przekąska! 🙂
Świetny pomysł na zdrową przekąskę! Zapiszę sobie i wykorzystam na imprezach 🙂
myslę, że takie krakersy bardzo by mi smakowały. i świetnie się prezentują. pozdrawiam ciepło!
Dzięki Madzia, również pozdrawiam 🙂
Dziękuję Madzia, również pozdrawiam 🙂
Wspaniałe 🙂 Przekąska idealna, a przepis wart wypróbowania 🙂
Wyglądają super, zapisuję do wykonu 🙂
maaatko.. jestem wieeeelką fanką krakersów.. nigdy nie robiłam domowych!
Czas to zmienić, dla mnie idealnie się prezentują!
Schrupałbym! 😀
Powiem Ci, że są po prostu genialne!! Aż nie mogę się napatrzeć.
To ja bardzo poproszę :)))
Gosiu jaka pychotka. Dzieci na pewno to lubia. POzdrawiam Beata
Świetny przepis Gosiu! Zapisuję 🙂
Doskonała przekąska i taka zdrowa. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mmmm świetny pomysł na przekąskę! 🙂
świetne chrupacze do podjadania i o ile zdrowsze 🙂