Mój pierwszy wpis na własnym blogu. Przepraszam za mały bałagan, mam nadzieję szybko sprowadzić wszystko na właściwe tory.
Dzisiaj babka siostry Anastazji, idealna na drugie śniadanie i do kawy. Lekka, może być długo przechowywana, nie wysycha. Poszczególne warstwy można kolorować wg. uznania…kakao, cynamonem, czerwonym kisielem. Ta babka nigdy mnie nie zawiodła, zawsze się udaje. Tego typu ciasta najlepiej piec w keksówkach lub w foremkach z kominkiem, z reguły pieczemy je dłużej niż drożdżowe i biszkopty:))
Składniki
- 6 jaj
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- kisiel wiśniowy lub morelowy (u mnie morelowy, wiśniowy zabarwi ciasto na różowo)
- 3 łyżki kakao
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję stopniowo żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek. Delikatnie łączę składniki. Ciasto dzielę na trzy części. Ja do jednej dałam dwie łyżki kakao, do drugiej jedną łyżkę kakao, do trzeciej kisiel morelowy.
Warstwy na przemian układam łyżką w foremce z kominkiem. Piekę ok. 55 min. w temp.170-180 stopni. Smacznego!!!
21 komentarzy
ooo.. fanem babek nie jestem, ale ta Pani tworzy arcydzieła, więc zapewne i jej babka (a do tego w Twoim wykonaniu) bije na głowę!
Gratuluję własnej strony 🙂
Dziękuję za pierwszy komentarz na nowym blogu:))
wspaniała babka. Wygląda zjawiskowo.
Gratulacje 🙂
Pozdrawiam:))
Wygląda pięknie,smutek mnie tylko dopadł -bo się nie przekonam jak smakuje 😉
Dziekuję:))
piękna babeczka 🙂 wyszła idealnie!
Babka ślicznie wygląda. Pewnie smakuje nieziemsko. A to, że jest kolorowa to dodatkowa dekoracja na stole
Prześliczna babka! Wręcz aż za perfekcyjna 😉
Twoje wypieki zawsze urzekają:) I tym razem nie jest inaczej… Wygląda pysznie!
Chętnie pożarłabym kawałek tych słodkości 🙂
Babeczka idealna!
Babka, aż się patrzy 🙂 świetnie, że można ją dowolnie komponować – pozdrawiam
Również serdecznie pozdrawiam:))
Wspaniała ,na pewno ja wypróbuję ,bo kocham babki.Czy 1 kostka masła to 250 g ?.
Nasze kostki mają 200g:))
Niezwykle smakowicie wygląda, wspaniałe smaki. Pozdrawiam 🙂
Również pozdrawiam:))
Piękna babka!
Piękna baba, taka puszysta 🙂
Super, ja ostatnio zrobiłam zebrę, ale jeszcze nie dodałam na bloga. Twoja babka wygląda świetnie 🙂