Home Na słodkoBabki i muffiny Babka siostry Anastazji

Babka siostry Anastazji

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Mój pierwszy wpis na własnym blogu. Przepraszam za mały bałagan, mam nadzieję szybko sprowadzić wszystko na właściwe tory.

Dzisiaj babka siostry Anastazji, idealna na drugie śniadanie i do kawy. Lekka, może być długo przechowywana, nie wysycha. Poszczególne warstwy można kolorować wg. uznania…kakao, cynamonem, czerwonym kisielem. Ta babka nigdy mnie nie zawiodła, zawsze się udaje. Tego typu ciasta najlepiej piec w keksówkach lub w foremkach z kominkiem, z reguły pieczemy je dłużej niż drożdżowe i biszkopty:))

IMG_1737

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • kisiel wiśniowy lub morelowy (u mnie morelowy, wiśniowy zabarwi ciasto na różowo)
  • 3 łyżki kakao

Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję stopniowo żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek. Delikatnie łączę składniki. Ciasto dzielę na trzy części. Ja do jednej dałam dwie łyżki kakao, do drugiej jedną łyżkę kakao, do trzeciej kisiel morelowy.

Warstwy na przemian układam łyżką w foremce z kominkiem. Piekę ok. 55 min. w temp.170-180 stopni. Smacznego!!!

IMG_1706

Powiązane posty

21 komentarzy

Salvador Dali 10 lutego 2014 - 18:12

ooo.. fanem babek nie jestem, ale ta Pani tworzy arcydzieła, więc zapewne i jej babka (a do tego w Twoim wykonaniu) bije na głowę!

Gratuluję własnej strony 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 lutego 2014 - 18:21

Dziękuję za pierwszy komentarz na nowym blogu:))

Odpowiedź
kulinarna148 10 lutego 2014 - 20:31

wspaniała babka. Wygląda zjawiskowo.
Gratulacje 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 lutego 2014 - 20:42

Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Asenata 10 lutego 2014 - 21:03

Wygląda pięknie,smutek mnie tylko dopadł -bo się nie przekonam jak smakuje 😉

Odpowiedź
napiecyku 10 lutego 2014 - 21:46

Dziekuję:))

Odpowiedź
Łucja 10 lutego 2014 - 21:34

piękna babeczka 🙂 wyszła idealnie!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 10 lutego 2014 - 22:23

Babka ślicznie wygląda. Pewnie smakuje nieziemsko. A to, że jest kolorowa to dodatkowa dekoracja na stole

Odpowiedź
Magda C. 11 lutego 2014 - 09:10

Prześliczna babka! Wręcz aż za perfekcyjna 😉

Odpowiedź
zakateksmaku 11 lutego 2014 - 09:48

Twoje wypieki zawsze urzekają:) I tym razem nie jest inaczej… Wygląda pysznie!

Odpowiedź
skoraq cooks 11 lutego 2014 - 10:23

Chętnie pożarłabym kawałek tych słodkości 🙂

Odpowiedź
galantyna.pl 11 lutego 2014 - 10:37

Babeczka idealna!

Odpowiedź
Świat Sikuni 11 lutego 2014 - 11:09

Babka, aż się patrzy 🙂 świetnie, że można ją dowolnie komponować – pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 11 lutego 2014 - 11:10

Również serdecznie pozdrawiam:))

Odpowiedź
Ladylaura 11 lutego 2014 - 15:11

Wspaniała ,na pewno ja wypróbuję ,bo kocham babki.Czy 1 kostka masła to 250 g ?.

Odpowiedź
napiecyku 11 lutego 2014 - 15:15

Nasze kostki mają 200g:))

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 11 lutego 2014 - 16:23

Niezwykle smakowicie wygląda, wspaniałe smaki. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 lutego 2014 - 18:15

Również pozdrawiam:))

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 lutego 2014 - 01:09

Piękna babka!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 lutego 2014 - 11:50

Piękna baba, taka puszysta 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:50

Super, ja ostatnio zrobiłam zebrę, ale jeszcze nie dodałam na bloga. Twoja babka wygląda świetnie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz