Home Inspiracje Domowa pasta/kostka rosołowa

Domowa pasta/kostka rosołowa

autor admin
Domowa kostka pasta rosołowa
Print Friendly, PDF & Email

Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność 🙂 Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem.

Pastę przechowujemy w zamrażarce w małych słoiczkach, foremkach do lodu lub w woreczkach strunowych. Pasta nie zamarza ze wzg. na małą ilość płynów i dodatek soli. Składniki pasty można modyfikować wg. własnych upodobań. Jeżeli masz świeże zioła w ogrodzie, jak najbardziej możesz je dodać. Ja dodałam liście oregano i całe gałązki lubczyku, które nadają całości fajny “magowy” smak.

Znakomita baza do bezmięsnych zup, do sosów, bulionów i potrawek. Polecam bardzo 🙂

Składniki na pastę rosołową / 7 słoiczków o poj. 170 ml.

  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki / korzeń/
  • 1/2 selera / korzeń/
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 większych gałązek lubczyku
  • garść świeżych liści oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 250 g soli kamiennej do przetworów

W rozdrabniaczu lub w moździerzu, rozetrzyj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na proszek.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach ręcznie lub maszynowo.

Zioła i łodygi lubczyku, drobno posiekaj. Warzywa i zioła, przełóż do garnka, dodaj sproszkowane przyprawy i sól. Wszystko pomieszaj i odstaw na 40 minut.

Kiedy warzywa puszczą sok, garnek postaw na gaz i przykryj. Całość podgrzewaj do miękkości, około 20 minut.

Następnie wszystko zmiksuj na pastę.

Umyte i wysterylizowane słoiczki o pojemności 170 ml. napełnij pastą i starannie zakręć. Przechowuj w zamrażarce. Pasta nie zamarza, ponieważ ma w składzie sól 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 23 września 2019 - 17:37

super pomysł!

Odpowiedź
napiecyku 23 września 2019 - 17:41

Dziękuję Madzia 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 24 września 2019 - 11:17

super sprawa, muszę skusić się i wypróbować 🙂

Odpowiedź
Karmel-itka 24 września 2019 - 12:14

Dostałam od teściowej mnóstwo warzyw – już wiem, co z nimi zrobię!

Odpowiedź
napiecyku 24 września 2019 - 12:19

Słuszna decyzja 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 30 września 2019 - 12:42

Super pomysł!

Odpowiedź
Teresa Lange 31 lipca 2020 - 17:41

Zrobilam!! Tylo wydaje mi sie ze ta pasta jest strasznie slona

Odpowiedź
napiecyku 31 lipca 2020 - 19:40

Tak, jest słona i taka ma być, wtedy się nie psuje 🙂 Potrawy doprawiamy, dopiero po dodaniu pasty i spróbowaniu. Będzie OK 🙂

Odpowiedź
Teresa Lange 1 sierpnia 2020 - 13:58

Ok! Dziekuje!!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz