Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

autor admin
Ciasto z cukinią
Print Friendly, PDF & Email

Uwielbiam ciasta z warzywami i bakaliami, są wilgotne, aromatyczne, bardzo dobrze się przechowują. Ciasto ma lekko czekoladowy smak z wyraźną nutą migdałową, a posiekane migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Receptura na ciasto czekoladowe z marchewką i kokosem tutaj -> klik ) zainspirowała mnie do zrobienia tego smakowitego wypieku. Spróbuj koniecznie wersji z migdałami i cukinią 🙂

Składniki na ciasto
  • 1 młoda cukinia ( dwie szklanki startej na grubych oczkach )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennnej
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych migdałów bez skórki
  • 1/2 szkl. cukru ( możesz dodać nieco więcej, jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta )
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Składniki na polewę czekoladową
  • 100 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła

Mleko podgrzewam na małym ogniu. Dodaję posiekaną czekoladę i masło. Wszystko mieszam do dokładnego połączenia. Polewa gotowa.

 

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miseczki daję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i migdały. Wszystko mieszam.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Cukinię obieram, ścieram na dużych oczkach i odstawiam.

Jajka ubijam na gęstą pianę, stopniowo dodaję cukier. Wszystko ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca.

Do piany dodaję olej, rozpuszczoną czekoladę, aromat migdałowy i sypkie produkty. Wszystko mieszam na małych obrotach.

Z cukinii wyciskam nadmiar wody i dodaję do ciasta. Całość delikatnie mieszam.

Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wylewam na spód blaszki i wyrównuję powierzchnię.

Ciasto piekę około 40 minut, do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Na koniec ozdabiam polewą.

Udanych wypieków 🙂

 

 

Powiązane posty

11 komentarzy

Magdalena 1 września 2018 - 19:49

ciasta z cukinią bardzo lubię, takie muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 1 września 2018 - 21:04

Ja też lubię ciasta z warzywami, szczególnie z cukinią 🙂 Świetna propozycja!

Odpowiedź
Ania 1 września 2018 - 23:05

Ciasta z cukinia są bajecznie smaczne 🙂

Odpowiedź
Natalia 2 września 2018 - 09:07

Jeszcze nie robiłam ciasta z cukinią 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 września 2018 - 20:37

Super! Wygląda apetycznie i już wyobrażamy sobie ten smak 🙂 Niedawno również robiłyśmy ciasto z cukinią i wyszło świetne 🙂

Odpowiedź
Magda 3 września 2018 - 09:11

Ciasto wygląda na wilgotne i pulchne, musi być pyszne, a do tego ta lśniąca polewa czekoladowa bardzo kusi 🙂

Odpowiedź
Iwona 4 września 2018 - 18:39

Pyszne, może jeszcze uda misie upiec bo planowałam coś z cukinią i ciągle odkładam 😀

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 6 września 2018 - 13:08

Takie ciasta z warzywami to jednak bardziej zdrowe są, prawda? 😉

Odpowiedź
Magdalena Janeczko 19 września 2018 - 00:10

Świetnie wygląda to ciasto 🙂

Odpowiedź
Edyta 6 września 2020 - 13:24

Właśnie robię ciasto po raz drugi jest rewelacja. Polecam.

Odpowiedź
napiecyku 6 września 2020 - 14:25

Dziękuję za miły komentarz 🙂 Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz