Home Dania i dodatki Zupa z cukinii i marchewki

Zupa z cukinii i marchewki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zupa z cukinii o przyjemnym blado – żółtym kolorze, cieszy nie tylko zmysły smaku, ale również oczu. Zupę z cukinii z tego przepisu, robię kolejny raz w tym sezonie. Przepyszna zupa dla każdego, bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepsza ze świeżej, młodej cukinii i młodej marchewki. Smacznym dodatkiem do zupy są chrupiące czosnkowe grzanki i przyrumienione ziarenka słonecznika. Aromatyczna, zdrowa zupa na co dzień 🙂

Składniki

  • 700 g młodej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki natki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 litry bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • grzanki czosnkowe*
  • ziarenka słonecznika

Cukinię i marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.

Na głębokiej patelni, rozgrzewam masło klarowane. Dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki. Warzywa smażę mieszając, do lekkiego zrumienienia.

Przesmażone warzywa dodaję do gorącego bulionu, wszystko gotuję na małym ogniu około 20 minut.

Dodaję startą cukinię, majeranek i pietruszkę. Całość ponownie gotuję na małym ogniu, około 30 minut.

Na koniec zupę, miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z grzankami  i ziarenkami słonecznika. Smacznego 🙂

*Do przygotowania czosnkowych grzanek, potrzebne będą dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku i czerstwa bułka, pokrojona w kostkę. Czosnek daję na rozgrzaną patelnię, razem z bułką. Całość opiekam mieszając, do czasu, kiedy kosteczki bułki, będą delikatnie suche i chrupiące 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Natalia 8 sierpnia 2018 - 13:48

Intrygująca zupa 🙂 Zjadłabym!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Ania 8 sierpnia 2018 - 14:40

Bardzo lubię cukinię i zupki z jej wykorzystaniem. Pyszna propozycja

Odpowiedź
Iwona 8 sierpnia 2018 - 18:07

Pysznie się zapowiada ta zupka 😀

Odpowiedź
Magdalena 8 sierpnia 2018 - 20:18

pyszna, lekka i zdrowa 🙂

Odpowiedź
Magda 9 sierpnia 2018 - 09:37

Często robię krem z cukinii, ale nie dodawałam marchewki, muszę zrobić Twoją wersję 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 13 sierpnia 2018 - 16:18

Musi być pyszna i orzeźwiająca 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz