Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka arabskie z wodą różaną – Ghraybeh

Ciasteczka arabskie z wodą różaną – Ghraybeh

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na arabskie ciasteczka z wodą różaną i pistacjami, pochodzi z książki “Jerozolima” Sami Tamimi.

Pozwól, że zacytuję ciekawy fragment książki :

” Ghraybeh, czyli po arabsku “zachwyt”, można znaleźć w Palestynie, Syrii, Libanie i innych państwach tego regionu. Mogą mieć różne kształty – cienkiej bransoletki z orzechem spajającym dwa końce, rombu z orzechem pośrodku lub okrągłego ciastka – tak jak w naszym przepisie.

Żydzi trypolitańscy do swoich ghraybeh dodają semolinę. Niektórzy Żydzi sefardyjscy używają margaryny lub oleju, co czyni ciasteczka koszernymi i bardziej kruchymi. Żydzi z Jemenu mają podobne ciasteczka, znane jako nayn – z mielonym kardamonem i przekłute goździkiem.

Kwiat pomarańczy i woda różana, mają tutaj dość intensywny aromat. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ich ilość. Podawaj ghraybeh z czarną kawą i herbatą ”

W moim odczuciu, woda różna ma bardzo delikatny, przyjemny posmak, wyczuwalny po schłodzeniu ciasteczek. Kruche, aromatyczne  ciasteczka, idealne do kawy 🙂 Gorąco polecam 🙂

Składniki

  • 200 g twardego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g mąki semolina
  • szczypta soli
  • 4 -5 łyżek wody różanej
  • 50 g niesolonych pistacji bez łupinek

Masło i cukier daję do miski miksera i ubijam trzepaczką kilka minut, aż powstanie puszysta masa.

Dodaję przesiane mąki, sól i wodę różaną. Wyrabiam gładkie ciasto.

Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 60 minut.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

Ze schłodzonego ciasta, odrywam małe kawałki i toczę kulki wielkości orzecha włoskiego.

Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układam kulki. W środek każdej, wciskam niesoloną pistacje.

Ciasteczka piekę około 16 minut, do lekkiego zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia.

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, około 5 dni. Smacznego 🙂

Woda różna, to wdzięczny, naturalny dodatek do deserów, kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza, do pielęgnacji każdego rodzaju skóry twarzy.

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 10 sierpnia 2018 - 20:32

wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
Natalia 11 sierpnia 2018 - 14:27

Nigdy takich nie jadłam 🙂 Pysznie się prezentują.
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Ania 11 sierpnia 2018 - 23:12

Prezentują się rewelacyjnie i na pewno są mega pyszne 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 sierpnia 2018 - 23:28

Nie miałam okazji takich próbować, ale wyglądają genialnie! Z chęcią bym zjadła do kawki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 12 sierpnia 2018 - 21:55

Proszę, częstuj się 😉

Odpowiedź
Magda 12 sierpnia 2018 - 17:57

Bardzo ładnie wyglądają, ciekawa jestem smaku, nigdy nie dodawałam wody różanej do ciastek 🙂

Odpowiedź
Marzena Szkodzińska 12 sierpnia 2018 - 18:30

Pysznie wyglądają 🙂 z chęcią bym spróbowała jak smakują 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 12 sierpnia 2018 - 19:58

A ostatnio widziałam w sklepie wodę różaną i zastanawiałam się, do czego można ją wykorzystać w kuchni. Pewnie teraz spróbuję.

Odpowiedź
napiecyku 12 sierpnia 2018 - 21:53

Kup koniecznie, nie będziesz żałować 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 13 sierpnia 2018 - 16:17

Bardzo egzotyczna propozycja. Nigdy nie słyszałam o takich ciastkach, bo regiony przez Ciebie wymienione na razie dla mnie słabo znane…Mogłabym spróbować, bo wyglądają mega kusząco

Odpowiedź

Zostaw komentarz