Home Na słodkoDesery Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ta zdrowa owsianka z dodatkiem pasty kokosowej, banana i suszonych płatków mango, z pewnością urozmaici Twoje śniadania. Owsiankę gotuję na wodzie, do lekko przestudzonej, dodaję pastę kokosową. Do egzotycznej owsianki, idealnie pasują chipsy z dojrzałego i zielonego mango. Mango, dzięki specjalnemu procesowi suszenia, zachowuje walory smakowe i odżywcze, jest przepysznym dodatkiem do deserów, śniadaniówek i porannej kawy.

Pasta kokosowa to moje najnowsze odkrycie. To nic innego, jak dokładnie zmielony i sprasowany, miąższ kokosa w formie małego bloku, który można kroić i kruszyć. Pasta nie zawiera żadnych dodatków, a w nieco wyższej temperaturze, przyjmuje postać kokosowego musu. Jest ciekawym i praktycznym dodatkiem do słodkich wypieków, koktajli, lodów, owsianek, jaglanek, mas kokosowych i większości dań kuchni orientalnej 🙂

Składniki / 2 porcje

  • 1/2 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/3 szkl. wody
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 1 słodki, rozgnieciony banan
  • spora szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru

Do podania

  • kilka płatków zielonego lub dojrzałego mango
  • opcjonalnie syrop klonowy lub miód do słodzenia

Płatki owsiane płukam, zalewam wodą i stawiam na ogień. Kiedy płatki zaczną się gotować, dodaję kardamon, cynamon i imbir. Wszystko gotuję mieszając, ma małym ogniu, około 3 minuty. Gotowe płatki odstawiam.

Do lekko przestudzonych płatków, dodaję pastę kokosową i banana, całość mieszam. Owsiankę podaję z płatkami suszonego mango.

Ciepłą owsiankę, w razie potrzeby można dosłodzić miodem lub syropem klonowym.  Smacznego 🙂

Produkty wykorzystane do przygotowania owsianki, pochodzą ze sklepu internetowego Kuchnie Świata

 

Powiązane posty

7 komentarzy

Natalie 16 maja 2018 - 18:30

Bardzo lubię kokosa 🙂 To coś dla mnie!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 16 maja 2018 - 18:46

Kokosowe smaku bardzo lubię, pycha 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 17 maja 2018 - 13:17

Wygląda absolutnie genialnie… Ja zwykle dodaję banany lub owoce sezonowe. Pasty kokosowej jeszcze nie próbowałam. Chyba czas to nadrobić:)

Odpowiedź
Królowa Karo 18 maja 2018 - 10:42

Wygląda tak smacznie, że chyba wproszę się do Ciebie na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 20 maja 2018 - 17:34

kokos i mango to super połączenie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 maja 2018 - 22:54

Pasta kokosowa z KTC jest najlepsza w smaku ze wszystkich tych past/musów/maseł kokosowych jakie jadłyśmy. Owsianka musiała być zacna!

Odpowiedź
napiecyku 21 maja 2018 - 22:55

To prawda, bardzo dobra 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz