Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami

Print Friendly
Jakiś czas temu, zobaczyłam ciekawy przepis na łotewskie naleśniki, coś między naszymi naleśnikami i racuchami. Ciasto jest jednak dużo delikatniejsze, ponieważ jest w nim mniej mąki, a jabłka są dodane w formie wiórek. Z ciasta formowałam małe placki i smażyłam na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Podajemy jeszcze ciepłe, sprawdzą się na słodki deser dla maluchów, albo dodatek do obiadu. Podajemy z płynnym miodem akacjowym, syropem klonowym lub daktylowym 🙂

 

Składniki

  • 3 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 250 ml kwaśnej śmietanki 
  • 125 ml mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 160 g mąki
  • 1 stołowa łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka starte na dużych oczkach na wiórki 
  • olej roślinny do smarowania patelni 
Do podania – miód, syrop klonowy lub daktylowy
W wysokiej misce dokładnie ubijam żółtka, śmietanę, mleko, cukier i ocet. Można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
Dodaję mąkę i sodę, ponownie wszystko ubijam.
Białka ubijam osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ciasta dodaję starte jabłka i pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszam.
Dno rozgrzanej patelni smaruję cienką warstwą oleju, łyżką nakładam porcje ciasta.
Placuszki piekę z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂

 

komentarzy 11

  1. Magdalena 10 listopada 2017 at 20:06 Reply

    na pewno wypróbuję 🙂

  2. Ania 10 listopada 2017 at 21:15 Reply

    Wygląda tak, że aż ślinka leci 🙂 Pyszności 🙂

  3. Ada 11 listopada 2017 at 13:21 Reply

    Super placuszki 🙂 Zapraszam do konkursu na przepisy z jabłkami https://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami

  4. Magda 11 listopada 2017 at 16:43 Reply

    Bardzo apetyczne, chętnie bym spróbowała 🙂

  5. Megly 11 listopada 2017 at 19:36 Reply

    Jak to wygląda! Placuszki na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno smakują rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! 🙂

  6. Agnieszka​ Wieczorek 12 listopada 2017 at 12:25 Reply

    Muszą być pyszne i delikatne 🙂 Na pewno takie kiedyś przygotuję 🙂

  7. Gotowanie...to proste ! 12 listopada 2017 at 18:51 Reply

    Pycha 😀

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 13 listopada 2017 at 09:36 Reply

    bardzo ciekawe placuszki 🙂

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 listopada 2017 at 15:27 Reply

    Zjadłybyśmy je z chęcią teraz… na obiad 😛

  10. Joanna Ł 13 listopada 2017 at 17:38 Reply

    Myyy, pyszotki, częstuję się jednym 🙂

  11. Beti 16 listopada 2017 at 10:57 Reply

    Pyszne te placuszki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *