Herbatniki świąteczne z gryką

Print Friendly
Nie wiem skąd u mnie, w środku listopada świąteczny nastrój. W każdym razie nastrój zbiegł się z apetytem mojego męża, na jak to określił „coś zdrowego do kawy” 😀
Do herbatników zamiast cukru, dodałam miód rzepakowy, a połowę mąki pszennej zastąpiłam zmieloną kaszą gryczaną. Do mielenia kaszy, ziaren i przypraw, zwykle używam mojego starego młynka do kawy, który szybko zamienia szklankę kaszy w szklankę sypkiej mąki. Ciasteczka doskonałe na świąteczną dekorację choinkową, przekąskę do kawy i do śniadaniówki dla najmłodszych 🙂

 

Składniki / 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 i 1/2 łyżka miodu rzepakowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
Kaszę mielę na mączkę. Mąkę pszenną i gryczaną przesiewam do miseczki, razem z proszkiem do pieczenia.
Masło rozcieram z miodem na gładki krem. Dodaję jajko, całość nadal ucieram.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Wszystkie składniki ucieram lub wyrabiam dłonią na gładką masę. Jeżeli gotowa masa bardzo się klei, można dodać trochę mąki.
Gotową masę formuję na grubszy wałek i daję do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta odrywam mniejsze kawałki. Reszta ciasta zostaje w lodówce. Kawałki ciasta rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie, na grubość około 0, 5 cm. Foremką wycinam ulubiony kształt.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam ciasteczka. Rurką do napojów wycinam dziurki. Ciastka piekę około 12 minut w temp. 180 stopni. Do czasu, kiedy brzegi delikatnie się zrumienią.
Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnie zamykanym słoiku. Udanych wypieków 🙂

Inspiracja  „Smakowite prezenty” Sigrit Verbert

 

komentarzy 12

  1. Magdalena 17 listopada 2017 at 19:54 Reply

    porywam parę sztuk:)

  2. Megly 17 listopada 2017 at 20:59 Reply

    Ooo! Jakie piękne herbatniczki 😀
    Super się prezentują. Idealne nie tylko na święta!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. marcelina 18 listopada 2017 at 08:45 Reply

    Gosiu ciasteczka są przepiękne! Uwielbiam przedświąteczny klimat, który pojawia się na blogach 🙂

  4. Ania 18 listopada 2017 at 09:43 Reply

    Bardzo apetyczna herbatniczki 🙂 Zjadłabym pomimo, że do Świąt jeszcze troszkę czasu 🙂

  5. Magda 18 listopada 2017 at 17:15 Reply

    Piękne, będą świetną ozdobą choinki 🙂

  6. Iza 18 listopada 2017 at 19:54 Reply

    Wlasnie szukam przepisu na wspolne pieczenie z dziecmi. Wygladaja pysznie. Chyba sprobujemy 😉

    • napiecyku 18 listopada 2017 at 20:11 Reply

      Polecam i życzę smacznego 🙂

  7. Agnieszka Wieczorek 19 listopada 2017 at 09:41 Reply

    Mnie też się już udzielił świąteczny nastrój, może przez te wystawy w sklepach 🙂 Ciasteczka super! Z kubkiem mleka będą smakowały najlepiej 🙂

  8. Joanna Ł 19 listopada 2017 at 11:09 Reply

    Małgosiu bardzo fajny przepis , chętnie wypróbuję, bo ciasteczka u mnie znikają w mig 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 19 listopada 2017 at 14:07 Reply

    wspaniałe herbatniki 🙂 lubię posmak gryki w wypiekach 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 listopada 2017 at 13:53 Reply

    My ten świąteczny nastrój czujemy już od początku listopada 🙂 Kochamy klimat świąteczny <3 Ciasteczka gryczane to jedne z naszych ulubionych 🙂

  11. Gotowanie...to proste ! 20 listopada 2017 at 19:27 Reply

    Ostatnio robiłam podobne i powiem że to jedne z moich ulubionych ciasteczek 🙂 Pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *