Ciasto ambasador

Print Friendly
Takie ciasto piekła babcia Pani Wioli dla swojego męża, kiedy ten, po długiej nieobecności w przeprosiny, przynosił jej kosz pełen orzechów. Prosta i piękna historia o miłości 🙂
Receptura kolejnego „Przepisu z szuflady”, bardzo przypomina przepis na murzynka lub ciasto czekoladowe, wzbogacone o włoskie orzechy i alkohol. Przepis jest bardzo dopracowany, ja zmniejszyłam nieco ilość masła, na korzyść oleju rzepakowego.
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, nie przedłużamy pieczenia, żeby zanadto nie wysuszyć ciasta. Ten wypiek, na pewno zasmakuje na śniadanie, do kubka gorącego mleka i do kawy 🙂

 

  Czas przygotowania – 25 minut   Czas pieczenia – 35 minut   Łączny czas – 60 minut
Składniki
  • 120 g masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Kujawski
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
Do rondelka daję masło, mleko, cukier i kakao. Wszystko podgrzewam, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Masę czekoladową krótko gotuję, na bardzo małym ogniu i odstawiam do przestudzenia.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, całość mieszam.
Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski, posiekane orzechy i alkohol. Całość ponownie mieszam, do połączenia składników.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszając, stopniowo dodaję do masy.
Dno foremki o wymiarach 13 x 31 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewam do foremki i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto, powinien być suchy.
Gotowe ciasto, można dowolnie udekorować polewą z rozpuszczonej, białej lub ciemnej czekolady. Smacznego 🙂

 

komentarzy 8

  1. Natalie 27 listopada 2017 at 18:26 Reply

    Nie znam, ale brzmi pysznie 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Magdalena 27 listopada 2017 at 20:11 Reply

    idealnie czekoladowe 😉

  3. Megly 28 listopada 2017 at 08:07 Reply

    Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
    Słyszałam o nim kiedyś.
    Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
    Pozdrowionka! 🙂

  4. Ania 28 listopada 2017 at 09:45 Reply

    Bardzo smaczne ciasto 🙂 Proszę o kawałek do kawki 🙂

  5. Joanna Ł 29 listopada 2017 at 15:25 Reply

    Pyszne ciasto Małgosiu 🙂

  6. Agnieszka Wieczorek 29 listopada 2017 at 17:05 Reply

    Nie znałam wcześniej tego ciasta. U nas ambasadorem najczęściej nazywa się torcik z bezą, pomarańczą, masami jasną i ciemną 🙂
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂

  7. Gotowanie...to proste ! 29 listopada 2017 at 18:30 Reply

    Nie znałam wcześniej, ale wygląda pyszniutko 😀

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 3 grudnia 2017 at 22:00 Reply

    bardzo lubię to ciacho 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *