Suszone pomidory

Print Friendly
Suszenie, to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Włosi, od wieków suszą pomidory w gorących promieniach południowego słońca, następnie zalewają je gorącą oliwą z dodatkiem czosnku i ziół. Takie pomidorki dodają do spaghetti, sałatek lub po prostu, zajadają z opiekanym chlebem i z czosnkiem.
W naszym klimacie, suszenie na słońcu nie jest efektywne, można natomiast pomidory podsuszyć na słońcu, a następnie przełożyć do suszarki do owoców i warzyw. Można suszyć pomidory w piekarniku, jednak w piekarniku bez termoobiegu, suszenie nie ma większego sensu.
Bardzo pomocne są suszarki do owoców, warzyw i ziół. Ja miałam możliwość suszenia pomidorów w suszarce ze sklepu Garneczki pl. Trochę obawiałam się konfrontacji z tym urządzeniem, ale od dzisiaj, jest to jedno z ulubionych w mojej kuchni 🙂 Suszarka pracuje bardzo cicho, prawie bezgłośnie, ma płynną regulację temperatury, suszy równomiernie, czas suszenia oczywiście zależy od tego, jak grubo są pocięte warzywa i owoce, oraz jak dużo mają wody.
Moje pomidory, zalewam mieszanką oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, do tego kawałeczek chili i czosnek w płatkach. Finalnie otrzymałam, kilka słoiczków pysznie zakonserwowanych pomidorków, które przechowają się przez kilka miesięcy, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone 😉
            Pomidory suszyłam w suszarce do warzyw i owoców Adler  – zobacz tutaj

 

Składniki
  • pomidory podłużne typu Lima
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron ( można użyć mieszanki oleju i oliwy )
  • czosnek w płatkach, świeże zioła włoskie, papryczka chili
  • ocet winny ( opcjonalnie )
  • sól morska
Przydadzą się również
  • szczelnie zamykane, małe słoiczki typu weck
  • suszarka do warzyw i owoców

 

Pomidory kroję na pół, łyżeczką usuwam pestki.
Połówki pomidorów, układam na półkach suszarki skórką do dołu i delikatnie solę.
Suszę do czasu, kiedy pomidorki będą suche, a skórka na brzegach mocno się pomarszczy ( około 6 – 8 godzin)
Suszone pomidory, można delikatnie skropić octem winnym, przed wsadzeniem do słoików.
Do czystych i wyparzonych słoiczków, upycham pomidory. Do każdego słoiczka, daję po dwie gałązki świeżych ziół ( bazylia, oregano, tymianek ) oraz łyżeczkę czosnku w płatkach. Można również dodać kawałek papryczki chili.
W garnuszku podgrzewam mieszankę oleju i oliwy z oliwek w dowolnej proporcji. Oliwa powinna być gorąca, ale nie może się zagotować.
Gorącą oliwą zalewam pomidory i od razu szczelnie zamykam słoiki. Pomidorki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Takie pomidorki są znakomite do sałatek, makaronów oraz jedzone bezpośrednio na chrupiącej bagietce. Oliwę smakową po pomidorach, jak najbardziej należy wykorzystać do sałatek i dressingów. Smacznego 🙂
W sklepie Garneczki pl. trwa wyprzedaż sezonowa ( rabaty nawet do – 50% ), więc można upolować naprawdę fajne produkty – zobacz tutaj.

                                                            Słoiczki typu weck

 

komentarzy 11

  1. Ania 5 września 2017 at 19:38 Reply

    Nigdy sama nie robiłam, ale chętnie wypróbuję przepis 🙂

  2. Magdalena 5 września 2017 at 19:56 Reply

    takich domowych jeszcze nie robiłam 🙂

    • napiecyku 5 września 2017 at 20:17 Reply

      Polecam, są lepsze od sklepowych 🙂

  3. Joanna Ł 6 września 2017 at 09:18 Reply

    Suszone pomidory w oliwie uwielbiam , do mięs są super 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂

  4. judik 6 września 2017 at 10:19 Reply

    Nie ma to jak domowe, zrobione samemu, super! 🙂

  5. Megly 6 września 2017 at 17:41 Reply

    Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
    Uwielbiam suszone pomidory.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe 🙂

  6. Magda 7 września 2017 at 10:10 Reply

    Sama nigdy nie robiłam, a takie domowe pomidory muszą być pyszne 🙂 spróbuję zrobić, bo mam nawet suszarkę, ale niezbyt często używam 🙂

  7. Amanda Butik z Przepisami 7 września 2017 at 15:21 Reply

    Kiedy promieni włoskiego słońca brak, to świetny sposób na pomidory! 🙂 Chyba mam na nie ochotę spróbować 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 września 2017 at 16:53 Reply

    Lubimy suszone pomidory ale nigdy nie robiłyśmy ich same 🙂 Wyślij słoiczek ^^

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 9 września 2017 at 20:35 Reply

    pomidory suszone kupuję, sama nigdy nie robiłam, ale wyglądają na proste 🙂

  10. Beti 10 września 2017 at 13:42 Reply

    Uwielbiam suszone pomidory, mogłabym je jeść codziennie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *