Hummus z papryką

Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Przetarta ciecierzyca, do tego oliwa z oliwek, pasta tahini, sok z cytryny i ząbek czosnku. Właśnie taki jest podstawowy skład hummusu – pasty, bardzo popularnej w krajach arabskich. Obecnie hummus, pojawia się na stołach całego świata i znane są wersje bałkańska z pomidorami i papryką, czy japońska z sosem sojowym i chrzanem wasabi 🙂
Mój hummus to wariacja z papryką, obraną ze skórki i zmiksowaną ze składnikami na hummus podstawowy. Jest przepyszna, idealna na letnie kanapki z chlebem razowym lub chrupkim pieczywem 🙂

Składniki
  • puszka ciecierzycy
  • 1 pełna łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 małej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę osączam na sitku. Paprykę obieram obieraczką do warzyw, usuwam gniazdo nasienne i drobno kroję. Ząbki czosnku przeciskam przez praskę.
Do pojemnika rozdrabniacza daję ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z limonki, czosnek i paprykę. Wszystko miksuję na gładki krem. Wg. potrzeb pastę można doprawić solą i pieprzem.
Hummus smakuje z razowym pieczywem, z chlebem pita i z macą. Smacznego 🙂

 

komentarzy 8

  1. Magdalena 29 maja 2017 at 19:54 Reply

    smakowita wersja 🙂

  2. Kobieta po 30 29 maja 2017 at 21:11 Reply

    Bardzo lubię 🙂

  3. Megly 30 maja 2017 at 08:07 Reply

    Muszę przyznać, że już same zdjęcia narobiły mi na te wspaniałości przeogromnej ochoty. Hummus prezentuje się doskonale. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis, bo na jakąś imprezę domową świetnie się sprawdzi.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  4. Amanda Butik z Przepisami 30 maja 2017 at 14:57 Reply

    Pyszne, w sam raz na kolację do kanapki z herbatką 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 30 maja 2017 at 18:13 Reply

    Na kolacje do kanapeczki bym skosztowała takiego humusiku 😉

  6. Agnieszka Wieczorek 30 maja 2017 at 20:51 Reply

    Idealna propozycja na pyszne śniadanie. Do tego kromka świeżego chleba 🙂 O mniam!

  7. Sosna 30 maja 2017 at 21:21 Reply

    Mniam! Coś dla mnie 😀

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 4 czerwca 2017 at 18:05 Reply

    paprykowa wersja zdecydowanie należy do moich ulubionych! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *