Domowy jogurt na mleku roślinnym

Print Friendly
Po raz pierwszy miałam możliwość zrobić domowy jogurt probiotyczny na mleku roślinnym. Dzięki Zakwaskom do Jogurtu VIVO z łatwością przygotowałam jogurt z mleka kokosowego, a następnie 3/4 szklanki otrzymanego jogurtu kokosowego, zakwasiłam mleko krowie. 
Z mleka kokosowego otrzymałam aksamitny, tłusty jogurt, o konsystencji rzadszego budyniu i intensywnym kokosowym, lekko kwaśnym smaku. Z mleka krowiego, zakwaszonego jogurtem kokosowym, powstał jogurt dość gęsty, o smaku naturalnego jogurtu i o delikatnie kokosowym aromacie. Następnie zrobiłam jogurt z mieszanki mleka krowiego 3/4 części i 1/4 mleka kokosowego….to dopiero smakołyk 🙂 
Przygotowując domowy jogurt, mam gwarancje najwyższej jakości i świeżości. Zakwaski VIVO zawierają liofilizowane szczepy bakterii Streptococcus thermophilus, Lactobacillus, deelbrueckii ssp. bulgariceus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobeacterium lactis. Bakterie mają działanie osłaniające na nasz układ pokarmowy, udowodniono również dobroczynny wpływ bakterii na układ odpornościowy.
W zbliżającym się sezonie truskawkowym, taki jogurt to prawdziwy rarytas. Jedna fiolka wystarczy do zakwaszenia 3 litrów mleka. Z porcji zakwaszonego ( gotowego ) jogurtu, odkładamy 3/4 szklanki i nim zakwaszamy świeże mleko. Jeżeli marzymy o jogurcie z mleka krowiego, niech to będzie mleko pasteryzowane z krótkim terminem ważności.
Zapraszam na przepis na mój jogurt kokosowy ze szczepami bakterii 🙂

Składniki
  • 1 litr mleka kokosowego Aroy-d ( polecam również Real-Thai )
  • 1 fiolka zakwaski VIVO
  • 2 łyżeczki żelatyny lub inny wegański, wegetariański odpowiednik żelatyny np. agar lub pektyny owocowe
  • 2 pełne łyżki płynnego miodu akacjowego
Przyda się również
  • termometr do mierzenia temperatury płynów ( mój można zawiesić na brzegu garnka )
  • termos do jogurtu
Mleko przelewam do garnka i podgrzewam do temperatury około 40 – 43 stopni.
Teraz dodaję żelatynę i miód, wszystko delikatnie mieszam. Do fiolki ze szczepami bakterii dodaję mleko. Fiolkę zamykam, a zawartość dokładnie mieszam.
Zawartość fiolki, dodaję do mleka, całość delikatnie mieszam.
Do pojemników z wyposażenia termosu, rozlewam mleko. Pojemniki wsadzam do termosu, termos zakręcam. Termos można wcześniej zagrzać od środka gorącą wodą. Dla pewności termos owijam małym kocem polarowym i odstawiam na 8 – 10 godzin lub na całą noc.
Po tym czasie pojemniki wyciągam z termosu i daję do lodówki do schłodzenia. Porcja jogurtu na cały tydzień gotowa. Smacznego 🙂
Uwagi – Jeżeli nie macie jogurtownicy ani termosu, mleko można rozlać do czystych, wyparzonych i ogrzanych słoiczków. Słoiki należy starannie zakręcić, owinąć ciepłym materiałem, frotowym, polarowym lub flanelowym i schować na noc do piekarnika ( wyłączonego ) Rano słoiki dajemy do lodówki.

                           Jogurt z mleka krowiego zakwaszony jogurtem kokosowym

 

komentarzy 7

  1. Magdalena 15 maja 2017 at 20:40 Reply

    pycha 🙂

  2. Megly 16 maja 2017 at 07:14 Reply

    Bardzo lubię jogurty na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła. Domowego jogurtu jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam 🙂

  3. Kobieta po 30 16 maja 2017 at 09:30 Reply

    wygląda cudnie. na mleku roślinnym jeszcze nie jadłam 🙂

  4. Gotowanie to proste ! 17 maja 2017 at 19:33 Reply

    Zaciekawił mnie ten jogurt 🙂

  5. Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 maja 2017 at 13:38 Reply

    Zacne jogurciki 🙂 Kiedyś polowałyśmy na takie bakterie ale nie były one zbytnio dostępne. Dobrze wiedzieć gdzie je znaleźć na przyszłość 🙂

  6. Anna 24 lipca 2017 at 21:53 Reply

    A po co żelatyna/ agar do jogurtu kokosowego?

    • napiecyku 26 lipca 2017 at 14:23 Reply

      Nie jest niezbędna, bez niej jogurt ma pitną konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *