Babka z daktylami i gruszką wg. Ewy Wachowicz

Print Friendly
Ciasto z dodatkiem daktyli, wcześniej namoczonych i zmiksowanych, oraz z tartą gruszką. Babka z małej ilości mąki, pieczona w małej foremce. Mocno ograniczyłam ilość cukru, a cukier biały zastąpiłam cukrem kokosowym. Babka wilgotna, aromatyczna o oryginalnym, bardzo ciekawym smaku 🙂

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 ml. mocnej herbaty
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1/3 szkl. cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe i starte gruszki
Masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia.
Gruszki ścieram na dużych oczkach i wyciskam nadmiar soku.
Daktyle drobno kroję, daję do wysokiego naczynia, zalewam herbatą i odstawiam do namoczenia. Następnie miksuję na gładką papkę.
Jajka ucieram z cukrem, stopniowo dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaję papkę daktylową. Wciąż ucierając, stopniowo dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
Na koniec dodaję starte gruszki, całość mieszam łyżką.
Małą foremkę z kominkiem, smaruję masłem i posypuję mąką. Ciasto przekładam do foremki i wyrównuję powierzchnię.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni, około 55 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę, ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do przestudzenia.
Udanych wypieków 🙂

 

komentarzy 8

  1. Joanna Ł 7 kwietnia 2017 at 19:42 Reply

    Prezentuje się wspaniale, pozdrawiam Małgosiu 🙂

  2. Magdalena 7 kwietnia 2017 at 20:14 Reply

    jaka apetyczna, taka wilgotna i smakowita:)

  3. Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 kwietnia 2017 at 21:42 Reply

    Babki wyglądają pięknie, tak dumie 😉 Ciekawy skład, daktyle muszą dawać niezłą słodycz 🙂

  4. Megly 7 kwietnia 2017 at 21:45 Reply

    Nigdy nie próbowałam takiej babki. Wow! Wygląda rewelacyjnie. Taka późna pora, a Ty kusisz na pyszności. Z wielką chęcią bym zjadła. Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Agnieszka​ Wieczorek 9 kwietnia 2017 at 13:54 Reply

    Bardzo ciekawy pomysł! Tak przygotowana babka to musi dopiero rewelacyjnie smakować 🙂

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 9 kwietnia 2017 at 19:06 Reply

    super babeczka 🙂 i jaka wilgotna 🙂

  7. Salvador Dali 10 kwietnia 2017 at 16:32 Reply

    ciekawy przepis! Taki zdrowszy się wydaje i chyba w końcu jakaś wilgotna baba 😀 bo za suchymi nie przepadam 🙁

  8. kulinarny blog samanthy 10 kwietnia 2017 at 23:27 Reply

    Smaki przepyszne i babka wyborna, doskonała na swiąteczny stół 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *