Szarlotka włoska

Bardzo fajny przepis, na łatwą i mega smaczną szarlotkę, znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu klik. Przepis lekko uprościłam, do jabłek nie dodałam orzechów, ani skórki pomarańczowej, za to dodałam dużo mielonych goździków, imbiru i cynamonu.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, gotowe nie ma konsystencji typowego kruchego ciasta, ale bardziej przypomina mokry piasek. Dzięki temu szybciej i łatwiej, ułożymy ciasto w tortownicy. Na wierzch szarlotki, tuż przed wsadzeniem do piekarnika, wylewamy mleko z żółtkiem jajka. Ten zabieg sprawia, że na wierzchu ciasta tworzy się krucha, chrupiąca skorupka. Trochę to przypomina przepis na szalotkę sypaną, tym bardziej, że do ciasta wykorzystujemy mąkę krupczatkę.
Szarlotka jest doskonała na ciepło, można ją podać z gałką lodów waniliowych, lub po prostu zjeść na śniadanie do szklanki mleka 🙂

Składniki na ciasto
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki pszennej ( może być krupczata, jednak świeże ciasto będzie bardzo kruche )
  • 1/2 szkl. cukru nierafinowanego trzcinowego
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
Nadzienie
  • 4 duże jabłka
  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw ( cynamon, imbir, goździki )
Dodatkowo
  • 3/4 szkl. mleka + 1 żółtko
Jabłka obieram i ścieram na tarce na cienkie plasterki. Daję do miseczki, dodaję przyprawy, wszystko delikatnie mieszam.
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto ma konsystencje, mokrego piasku.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Większą część ciasta, wykładam na spód i boki tortownicy.
Na ciasto daję jabłka, delikatnie je ugniatam. Na jabłka kruszę resztę ciasta.
Na wierzch szarlotki, równomiernie wylewam mleko rozmieszane z żółtkiem.
Piekarnik nagrzewam na 180 stopni. Szarlotkę piekę około 45 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową odstawiam do przestudzenia.
Jest doskonała na ciepło, można podać z gałką lodów waniliowych. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 13

  1. Marzena 8 marca 2017 at 20:49 Reply

    Kochana wygląda cudownie 🙂

  2. Ladylaura. 8 marca 2017 at 21:16 Reply

    Pyszności.

  3. Megly 8 marca 2017 at 21:56 Reply

    Pyszna 🙂 Taką szarlotkę w domowej wersji to bym z chęcią zjadła. Z przyjemnością bym spróbowała, mimo późnej pory. Doskonała i apetyczna.
    Pozdrawiam 🙂

  4. Magdalena 9 marca 2017 at 05:27 Reply

    pyszna:)

  5. Joanna Ł 9 marca 2017 at 15:36 Reply

    Piękne te warstwy 🙂 mniam 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 marca 2017 at 19:16 Reply

    Bardzo podoba nam się takie ułożenie jabłek 🙂 Kiedyś zrobiłyśmy podobną i chyba musimy ją powtórzyć 🙂

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 9 marca 2017 at 19:49 Reply

    do szarlotek to ja mam słabość 🙂

  8. dżemdżus 10 marca 2017 at 10:54 Reply

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, to moja wielka słabość 🙂

  9. amanda-butikzprzepisami 10 marca 2017 at 15:02 Reply

    Fajne ciacho! 🙂 Chciałbym takie ciasto do kawy na weekend! 🙂

  10. Renata Czelny-Kawa 10 marca 2017 at 23:12 Reply

    Bardzo lubię szarlotkę, a twoja wersja brzmi pysznie!
    Nie wspominając o smacznym wyglądzie 😉
    Serdeczności!

  11. Gotowanie to proste ! 11 marca 2017 at 18:10 Reply

    Takiego przepisu nie znałam 🙂 Wygląda smakowicie 😀

  12. Cukry Proste 12 marca 2017 at 18:19 Reply

    Uwielbiam ciasta z jabłkami:)

  13. Zoska 15 marca 2017 at 02:05 Reply

    Przeczytałem bez grymasu – dobry tekst.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *