Babka migdałowa bez mąki pszennej

Print Friendly
Pyszna babka dla fanów diety bezglutenowej i marcepanu, przygotowana w całości z mąki migdałowej. Gotowe mielone migdały, można kupić w sklepie. Można również zmielić migdały bez skórki lub płatki migdałowe.
Ciasto zawsze się udaje, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Babka doskonała na świąteczny deser lub jako słodka przekąska dla całej rodziny 🙂
Polecam również zdrowe ciasto z płatków owsianych, ciasto migdałowe bez mąki, ciasteczka migdałowe  bez jajek, mąki i cukru.

Składniki
  • 200 g migdałów bez skórki lub mączki migdałowej
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodaję po jednym jajku. Po każdym chwilę ucieram, do dokładnego połączenia.
Dodaję mąkę migdałową, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Małą tortownicę smaruję masłem i grubo posypuję zmielonymi migdałami. Ciasto wlewam do foremki.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 35 minut.
Ciasto jest gotowe, kiedy się mocniej przyrumieni. Przed wyciągnięciem ciasta, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków.
Ciasto zostawiam do przestudzenia. Schłodzone ciasto, wyciągam z foremki.
Udanych wypieków 🙂
Uwagi – ciasto ma tendencje do przyklejania się do foremki. Należy dokładnie posypać natłuszczoną foremkę lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

Źródło wpisu magazyn Kuchnia 1/2017

komentarzy 10

  1. Gotowanie to proste ! 24 marca 2017 at 19:09 Reply

    Taka babeczka musi być pyszna 😀

  2. Magdalena 24 marca 2017 at 20:02 Reply

    wygląda przepysznie:)

  3. Megly 24 marca 2017 at 21:24 Reply

    Ale narobiłaś mi smaka… I to o tak później porze… Nie ładnie! Wspaniała babka migdałowa.
    Pozdrawiam cieplutko. Życzę udanego weekendu 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 marca 2017 at 15:19 Reply

    Musi być mega pyszna 🙂 Migdały sprawiają, że wypiek nie jest suchy ale też nie mokry ;P Super babka 😀

  5. amanda-butikzprzepisami 25 marca 2017 at 16:10 Reply

    Pysznie się prezentuje Twoja babka! 🙂 Piękna, wiosenna dekoracja zdjęć 🙂

  6. Ja i moje urwisy 25 marca 2017 at 18:47 Reply

    Wygląda super, taka soczystość aż przez ekran wychodzi 😀

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 25 marca 2017 at 21:15 Reply

    wspaniałe ciacho i to nie tylko na święta 🙂

  8. Ania 26 marca 2017 at 23:18 Reply

    Wygląda bardzo kusząco. Ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 27 marca 2017 at 17:43 Reply

    Babki bez mąki pszennej jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Twoja babka wygląda bardzo smakowicie, więc może się skuszę na zrobienia takiej w niedalekiej przyszłości 🙂

  10. Joanna Ł 28 marca 2017 at 09:23 Reply

    Małgosiu babka wygląda wspaniale :)pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *