Ciasto serowo – czekoladowe

Za kilka dni karnawał, czas hucznych zabaw i balów, ale również skromniejszych przyjęć domowych. Na domówkach w menu, królują głównie sałatki, przystawki i słodkości 🙂
Moja propozycja na karnawałowy smakołyk, to dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne 🙂

dsc_5027

Składniki na ciasto czekoladowe
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł lub dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki daję do wysokiej miseczki i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Składniki na masę serową
  • 500 g serka białego homogenizowanego
  • 125 g masła
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Cukier ucieram z masłem na krem, dodaję stopniowo żółtka i nadal ucieram. Następnie dodaję po dwie pełne łyżki serka, po każdorazowym dodaniu, ucieram do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję mąkę i pianę z białek, ubitych z dodatkiem soli.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, wykładam papierem do pieczenia.
Na spód wylewam masę czekoladową, na wierzch wykładam łyżką masę serową.
Masa z serków homogenizowanych jest lekka, dlatego należy łyżką odsuwać gęstą masę czekoladową i w ,,szczelinę” wyłożyć masę serową. Wtedy otrzymamy ciekawy, dwukolorowy efekt.
Ciasto dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam w temp. około 180 stopni, około 60 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a patyczek wbity w ciasto jest suchy. Gotowe ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków 🙂

dsc_5078

 

dsc_5071

komentarzy 17

  1. Cukry Proste 2 stycznia 2017 at 15:41 Reply

    Smakowite dwa ciasta w jednym;)

    • napiecyku 2 stycznia 2017 at 15:54 Reply

      Słusznie to ujęłaś, dwa pyszne ciacha w jednym 🙂

  2. Ania - Fabryka Pomysłów 2 stycznia 2017 at 17:41 Reply

    prezentuje się bardzo smakowicie 🙂

  3. Ladylaura. 2 stycznia 2017 at 18:01 Reply

    Pysze ciasto.

  4. Megly 2 stycznia 2017 at 19:06 Reply

    Jadłam podobne u mamy mojego chłopaka. Bardzo mi smakowało. Chyba sama muszę zrobić! Lubię ciasta z serem! 🙂
    Pozdrawiam! Miłego wieczoru 🙂

  5. Magdalena 2 stycznia 2017 at 19:50 Reply

    zjadłabym z przyjemnością:)

  6. Natalie 2 stycznia 2017 at 21:23 Reply

    Nigdy takiego nie jadłam 🙂

  7. Agnieszka Wieczorek 2 stycznia 2017 at 22:23 Reply

    Racja, ciasto prezentuje się super. Fajna dekoracja stołu i zarazem taka pyszna 🙂
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂

  8. mojamalakuchnia 3 stycznia 2017 at 15:19 Reply

    wygląda pysznie. lubię takie wersje pół na pół : )

  9. Gotowanie to proste ! 3 stycznia 2017 at 16:54 Reply

    Jak ładnie to wygląda, te dwie warstwy 🙂

  10. dżemdżus 3 stycznia 2017 at 20:50 Reply

    Zakochałam się w ciachu, które łączy to co lubię. Cudownego, roku 2017 w smaku umami 🙂

  11. Madame Malonka 3 stycznia 2017 at 21:26 Reply

    Faktycznie wygląda bardzo ładnie i na taką imprezę jak znalazł!

  12. marcelina 4 stycznia 2017 at 16:22 Reply

    Gosiu połączyłaś dwa moje ulubione ciasta w jedno 🙂

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 4 stycznia 2017 at 21:54 Reply

    Kuszące, dobrze wygląda, dobrze smakuje 🙂

  14. 4 razy M 4 stycznia 2017 at 21:58 Reply

    Ciasto miałam przyjemność jeść u mamy – polecam wszystkim. A Ciebie pozdrawiam.

  15. Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 stycznia 2017 at 21:25 Reply

    Bardzo lubimy te ciasto, robi je nasza ciocia chyba bardzo podobnie 🙂 Pieknie wygląda 🙂

  16. Królowa Karo 6 stycznia 2017 at 14:42 Reply

    Pamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Uwielbiam je!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *