Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Rosyjskie syrniczki

Rosyjskie syrniczki

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo proste placuszki z twarogu, popularne za naszą wschodnią granicą. Są bardzo delikatne i tak też należy się z nimi obchodzić. Ja nie dodaję do masy cukru, natomiast placki podaję z konfiturą i owocami. Sprawdzą się na słodki podwieczorek, dla całej rodziny 🙂

dsc_3991

Składniki
  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia placuszków *
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • do podania konfitura, syrop klonowy, krem czekoladowy lub owoce
Ser przeciskam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem i przekładam do miseczki. Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
Na desce rozsypuję trochę mąki. Dłonie również posypuję mąką.
Łyżką, wcześniej zanurzoną w wodzie nabieram porcje sera i dłońmi formuję małe placuszki. Kawałki ciasta są dość luźne, ale w kontakcie z mąką nie powinny się lepić.
Na rozgrzany olej, ostrożnie nakładam placuszki i smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Smacznego 🙂
* W tym przepisie ilość mąki zależy od wilgotności i jakości sera. Im mniej mąki, tym placuszki są smaczniejsze. Natomiast za duża ilość mąki, sprawi, że placki będą miały ciągnącą fakturę. Najlepiej pierwszy placuszek usmażyć na próbę, jeżeli się nie rozpada tzn. że ilość mąki jest wystarczająca.

dsc_3995

                                                          Ostatnia róża tej jesieni

dsc_2826

You may also like

17 komentarzy

amanda-butikzprzepisami 1 grudnia 2016 - 17:00

Bardzo smakowicie podane – aż mam od razu chęć sięgnąć po nie i spróbować! 🙂

Reply
Cukry Proste 1 grudnia 2016 - 17:53

Jak znudzą mi się leniwe, to takie zrobię;)

Reply
Gotowanie to proste ! 1 grudnia 2016 - 19:23

Muszę zrobić je w końcu na słodko 😉

Reply
Obiad gotowy! 1 grudnia 2016 - 19:26

mój smak dzieciństwa;) są doskonałe!

Reply
Magdalena 1 grudnia 2016 - 19:43

ale cudownie wyglądają, nic tylko próbować:)

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 grudnia 2016 - 21:42

Nie jadłyśmy takich serniczków nigdy ale pewnie by nam smakowały jak wszystko co z sernikiem ma coś wspólnego 😀

Reply
Natalie 2 grudnia 2016 - 00:23

Bardzo je lubię 🙂

Reply
Megly 2 grudnia 2016 - 11:07

Biorę w ciemno! Pyszne są 🙂 No po prostu aż buzia się cieszy, gdy widzę takie specjały! A nazwa fajna, podoba mi się. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.
🙂
Pozdrowionka! 🙂

Reply
Joanna Ł 2 grudnia 2016 - 18:53

Wspaniałe, wyglądają przepysznie 🙂

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 3 grudnia 2016 - 18:32

Pysznie, muszę też wreszcie zrobić te smakołyki 🙂

Reply
Królowa Karo 4 grudnia 2016 - 10:39

Coś podobnego pamiętam z dzieciństwa, więc z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.

Reply
Ania - Fabryka Pomysłów 4 grudnia 2016 - 15:36

super 🙂 i też fajny sposób na wykorzystanie twarogu 🙂

Reply
Agnieszka Wieczorek 4 grudnia 2016 - 19:37

U mnie takie placuszki sprawdziły by się nie tylko na podwieczorek, ale także i na obiad 🙂

Reply
Sosna 5 grudnia 2016 - 20:05

Wyglądają pysznie 😀

Reply
Kobieta po 30 7 grudnia 2016 - 12:16

smak dzieciństwa 🙂

Reply
zdrowejedzonko 5 maja 2017 - 11:33

Uwielbiam kuchnie wschodnią! Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂

Reply
zdrowejedzonko 5 maja 2017 - 11:34

Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂

Reply

Leave a Comment