Torcik orzechowy z mascarpone

Lekki jak chmurka biszkopt z orzechami włoskimi, przełożony masą z serka mascarpone. Ten biszkopt piekę od wielu lat, za każdym razem doskonale się udaje. Poncz zrobiłam z mocnej herbaty o smaku pomarańczowym z odrobiną rumu. Bardzo polecam to wyjątkowe ciasto, na każdą, nie tylko wyjątkową okazję 🙂

dsc_2804

Składniki na biszkopt
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 8 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka i białka )
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam. Następnie dodaję stopniowo po dwa żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta, gęsta i lśniąca.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodaję orzechy i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przelewam na blaszkę o wym.28 x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temp. 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się mocno przyrumieni i odchodzi od brzegów foremki.
Schłodzony biszkopt dzielę na dwa blaty, każdy blat delikatnie polewam ponczem.
Składniki na poncz
  • 1 filiżanka mocnej herbaty o smaku pomarańczowym
  • 2 łyżki rumu

 

Składniki na krem
  • 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubijam z cukrem na gęsty krem, dodaję serek. Wszystko mieszam, tylko do połączenia składników.
 Biszkopt przekładam kremem.
Składniki na polewę
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki
Połamaną czekoladę i kremówkę, rozpuszczam na małym ogniu, cały czas mieszając. Czekoladową masą smaruję wierzch ciasta i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Udanych wypieków 🙂

dsc_2785

dsc_2814

 

komentarzy 16

  1. Magdalena 4 listopada 2016 at 19:34 Reply

    ciasto idealne na weekendowy relaks:)

  2. Natalie 5 listopada 2016 at 05:20 Reply

    Ślinka cieknie na sam widok! Ciasto w moich smakach 🙂

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 5 listopada 2016 at 13:15 Reply

    wspaniałe ciacho 🙂

  4. Olka 5 listopada 2016 at 17:49 Reply

    Bardzo smakowity 🙂 pozdrawiam

  5. Ladylaura. 5 listopada 2016 at 18:23 Reply

    Ciasto idealne.

  6. marcelina 6 listopada 2016 at 10:47 Reply

    Na weekend idealne ciasto! 🙂

  7. Nemi 6 listopada 2016 at 11:34 Reply

    Kusisz 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 listopada 2016 at 15:02 Reply

    Mmmmm ciasto idealne! Piękne i orzechowe a do tego na 100% pyszne 😀

  9. Renata Czelny-Kawa 6 listopada 2016 at 20:28 Reply

    Witaj!
    Tort jest przepiękny i widać, że lekki jak chmurka!
    Cudnie wygląda, więc wyobrażam sobie, jak musiał smakować!
    Pozdrawiam!

  10. Agnieszka Wieczorek 6 listopada 2016 at 21:18 Reply

    Cudowny! Jak on musi wyśmienicie smakować <3 Pięknie się prezentuje. Jadłabym, oj jadła! <3

  11. Słodkie okruszki 6 listopada 2016 at 22:08 Reply

    Orzechy, mascarpone… ja jestem zdecydowanie za 😀

  12. Megly 7 listopada 2016 at 12:38 Reply

    Jaki piękny. jak z cukierni. Równiutki, wspaniale udekorowany. Smak tortu orzechowego, wykwintnego, dostojnego znam i uwielbiam. To nie lada gratka móc jeść taki tort. Pozdrawiam ciepło 🙂

  13. Joanna Ł 7 listopada 2016 at 15:40 Reply

    Wspaniale wygląda 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂

  14. Monica 8 listopada 2016 at 08:51 Reply

    Boski! Uwielbiam orzechowce 🙂

  15. Gotowanie to proste ! 8 listopada 2016 at 13:13 Reply

    Jak on pysznie wygląda ! 😀

  16. Królowa Karo 20 listopada 2016 at 00:57 Reply

    Jak to cudownie brzmi i wygląda… ciasto warte grzechu (i wypróbowania).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *