Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

Fantastyczne, delikatne ciasteczka w formie pierożków, nadziane prażoną gruszką i konfiturą z płatków róż. Takie pierożki smakują na zimno i na ciepło, można je podać z gałką lodów waniliowych, będą doskonałym poczęstunkiem dla świątecznych gości. Dopełnieniem poczęstunku będzie gorąca herbata z łyżeczką konfitury 🙂 Polecam bardzo 🙂

dsc_3227

Składniki na ciasto / 15 sztuk
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • 1/4 szkl. zimnej wódki
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
Oraz
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
Do miseczki daję mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki, dodaję wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto, kiedy ciasto będzie miało fakturę kruszonki, dodaję wódkę. Wszystko szybko wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie luźne, można dodać jeszcze trochę mąki.
Gotowe ciasto dzielę na dwa kawałki, kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Gruszki obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na drobną kosteczkę.
Pokrojone gruszki i sok z cytryny, daję do rondelka i smażę mieszając na małym ogniu. Kiedy gruszki zaczną się rozpadać, dodaję konfiturę. Wszystko mieszam i smażę jeszcze około 2 minuty, do czasu, kiedy masa zgęstnieje i odparuje wodę.
Pierwszy, schłodzony kawałek ciasta rozciągam wałkiem na podsypanym mąką blacie, na grubość około 4 mm.  Z ciasta wycinam większe kółka o średnicy 13 cm ( ja użyłam miseczki deserowej ).
Na górnej połowie kółek, wycinam małym nożykiem trzy otwory w kształcie łezki lub kółka. Na dolnej połowie rozkładam pełną łyżeczkę nadzienia. Kółko składam w kształt pierożka, a brzegi sklejam końcem widelca.
Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze układam pierożki. Ciasteczka smaruję roztrzepanym jajkiem.
Pierożki daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 25 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

dsc_3430

dsc_3333

dsc_3309

dsc_3341

komentarze 22

  1. Magda 19 listopada 2016 at 17:17 Reply

    Bardzo apetyczne)))

  2. Aga 19 listopada 2016 at 18:05 Reply

    Nie dość że cudnie wyglądają, to jeszcze ta konfitura różana:-) bajka 🙂

  3. Marzena 19 listopada 2016 at 18:40 Reply

    Mniam jak pysznie wyglądają 🙂

  4. amanda-butikzprzepisami 19 listopada 2016 at 20:18 Reply

    Takie ciasteczka z różą i herbatką w zimowy wieczór to ideał! 🙂

  5. Magdalena 19 listopada 2016 at 20:48 Reply

    ale wspaniałe:)

  6. Asa_6niebo 19 listopada 2016 at 21:28 Reply

    wyglądają przepysznie! chętnie porwałabym takiego (pie)rożka

  7. Słodkie okruszki 19 listopada 2016 at 22:37 Reply

    Pyszne pierożki 🙂

  8. Natalie 20 listopada 2016 at 00:13 Reply

    Ależ uroczy pomysł 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 20 listopada 2016 at 12:13 Reply

    wspaniałe ciacha 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 20 listopada 2016 at 17:46 Reply

    Ale one muszą wspaniale smakować! Konfitura różna i kruche ciasto, a do tego jeszcze gruszka! Cudowne ciacha <3

  11. Kaśka 20 listopada 2016 at 18:58 Reply

    jak precyzyjnie wykonane 🙂 wow! super!

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 20 listopada 2016 at 19:04 Reply

    Przepyszne 🙂

  13. Magda 21 listopada 2016 at 10:36 Reply

    Wspaniałe rogaliki z fantastycznym nadzieniem 🙂

  14. Ladylaura. 21 listopada 2016 at 12:54 Reply

    Świetne,ja robiłam kruche czekoladowe ,też smakowały obłędnie.

  15. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 listopada 2016 at 20:56 Reply

    Kochamy pierożki pod każdą postacią 😛 Z taką konfiturą muszą być boskie 😀

  16. Agnieszka - Polska Zupa 22 listopada 2016 at 12:24 Reply

    Kuszące pierożki. Małgosiu zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂

  17. Madame Malonka 22 listopada 2016 at 19:03 Reply

    Jak ja bardzo nie powinnam tu wchodzić! Będą mi się śnić, póki ich nie zrobię…

  18. Łukasz 22 listopada 2016 at 22:26 Reply

    Niezwykle kuszące i to jeszcze z moją ulubioną konfiturą! <3

  19. Cukry Proste 23 listopada 2016 at 09:52 Reply

    Pycha pierożki!

  20. Joanna Ł 23 listopada 2016 at 13:00 Reply

    Małgosiu ciasteczka wyglądają wspaniale 🙂

  21. lekcjewkuchni.blogspot.com 23 listopada 2016 at 16:25 Reply

    Cudne!:)

  22. Pieruńskie Maszkety 23 listopada 2016 at 18:52 Reply

    Cudny wypiek, fajny pomysł, konfitura z płatków róży na pewno jest przepyszna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *