Ciasto z jabłkami – przekładane

Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo 🙁 Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną 🙂

dsc_2482

Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej )
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 120 g gęstej śmietany 12 %
  • 1 jajko + 1 zóltko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
  • 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety )
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo może się przydać papier do pieczenia i folia spożywcza.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam masło pokrojone na kawałki, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto daję do lodówki na 40 minut.
Jabłka obieram i ścieram na cienkie plasterki, na tarce do warzyw. Starte jabłka przekładam do miseczki, dodaję cukier, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam.
Ciasto dzielę na cztery równe części.
Blaszkę o wymiarach 24 X 27 cm stawiam na papierze do pieczenia, obrysowuję podstawę blaszki. Pierwszy kawałek ciasta, daję na narysowany środek podstawy, przykrywam kawałkiem folii spożywczej i rozciągam wałkiem ciasto na kształt podstawy.
Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, na spód daję pierwszy kawałek ciasta, nakłuwam go widelcem i rozkładam pierwszą część jabłek. Jabłka delikatnie ubijam dłonią i czynność powtarzam trzykrotnie.
Wierzch ciasta smaruję mlekiem, można delikatnie posypać cukrem. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę. Piekę około 50 minut w temp 180 stopni. Udanych wypieków 🙂

dsc_2445dsc_2511

 

komentarzy 15

  1. Jaglusia 29 października 2016 at 19:20 Reply

    Jak pięknie to wygląda! Kocham takie ciasta. A na dodatek z jabłkami! Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/

  2. aga 29 października 2016 at 19:32 Reply

    szarlotki w każdej postaci są ulubione   a Twoja prezentuje się smakowicie i ciekawie 🙂

  3. Magdalena 29 października 2016 at 19:32 Reply

    wygląda przepysznie 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 października 2016 at 22:20 Reply

    Te warstwy nas po prostu urzekły! Bardzo apetycznie i pięknie się prezentuje 🙂

  5. Natalie 30 października 2016 at 00:53 Reply

    Ale fajne! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam 😉

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 30 października 2016 at 09:58 Reply

    do szarlotek mam słabość, pycha! 🙂

  7. Joanna Ł 30 października 2016 at 18:28 Reply

    Wspaniałe ciasto Małgosiu 🙂

  8. Agnieszka Wieczorek 30 października 2016 at 21:53 Reply

    Cudnie prezentuje się to ciacho i na pewno jest przepyszne <3 Oj jadłabym ze smakiem 🙂

  9. Megly 31 października 2016 at 11:42 Reply

    Weź ode mnie te smakołyki. Nie umiałabym się im oprzeć! 🙂 Pyszności, wspaniałości. Uwielbiam ciasto z jabłkami. Najlepsze, co może być. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

  10. dżemdżus 31 października 2016 at 12:53 Reply

    Uwielbiamy ciasta z jabłkami w każdej postaci, a ta propozycja jest świetna także wizualnie 🙂

  11. Magda 31 października 2016 at 14:18 Reply

    Fantastyczne ciacho, jeszcze nie widziałam szarlotki w takim wydaniu 🙂

  12. Iwona.T 31 października 2016 at 17:11 Reply

    Super ! Jak miodownik 🙂

  13. Królowa Karo 1 listopada 2016 at 14:38 Reply

    Wygląda obłędnie! Smakuje pewnie też zabójczo – jak każda z resztą szarlotka 🙂

  14. Pat 2 listopada 2016 at 22:36 Reply

    Cudnie wygląda. Uwielbiam szarlotkę, muszę spróbować zrobić w twojej wersji.

  15. marcepanowykacik 4 listopada 2016 at 17:44 Reply

    Bardzo smacznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *