Torcik z bitą śmietaną

Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna. Tort można dowolnie udekorować, np. świeżymi lub suszonymi truskawkami, oraz listkami mięty. Torcik warto przygotować na dziecięce imprezy, maluchy za nim przepadają. Za ten przepis, dziękuję autorce bloga Kwestia Smaku 🙂

DSC_8888

Składniki na biszkopt
  • 4 jaja w temp. pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
  • 8 łyżek zaparzonej, mocnej herbaty z sokiem z cytryny lub rum z dodatkiem soku cytryny
Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam do miseczki. Oddzielam żółtka od białek. Piekarnik nastawiam na 170 stopni.
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier. Nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję żółtka. Kolejne żółtko dodaję, kiedy poprzednie, dobrze wymiesza się z pianą.
Stopniowo dodaję przesiane mąki. Mieszam delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewam do foremki. Piekę około 25 minut, w temp. 170 – 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni i odchodzi od boków foremki.
Gotowy biszkopt wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Przestudzony, kroję na dwa równe blaty. Blaty biszkoptu, delikatnie skrapiam nasączeniem.
Składniki na krem
  • około 400 g truskawek ( powinna być szklanka musu truskawkowego )
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
  • 10 g żelatyny w proszku ( jedna pełna łyżka )
  • 500 g schłodzonej śmietany 36 %  ( kremówki do ubijania )
Żelatynę zalewam czterema łyżkami wody, dokładnie mieszam i odstawiam do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzewam, intensywnie mieszając ( żelatyna powinna mieć gładką konsystencję ). Do żelatyny dodaję, trzy łyżki musu truskawkowego, wszystko mieszam i dodaję do reszty musu. Całość ponownie mieszam i ostawiam na krótko, do schłodzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijam na gęsty krem, pod koniec ubijania, stopniowo dodaję cukier puder. Na koniec, dodaję w trzech partiach, mus truskawkowy. Wszystko krótko ale dokładnie mieszam.
Na pierwszym blacie biszkoptu, równomiernie rozkładam połowę bitej śmietany. Przykrywam drugim blatem. Górę i boki, dekoruję pozostałą masą śmietanowo – truskawkową. Tort przechowujemy w lodówce.
Torcik ozdobiłam, startymi truskawkami liofilizowanymi. Udanych wypieków 🙂

DSC_8883

DSC_8869

Komentarze: 22

  1. Monica 10 czerwca 2016 at 17:07 Reply

    Wygląda leciutko jak chmurka! 🙂

  2. amanda-butikzprzepisami 10 czerwca 2016 at 17:52 Reply

    Torcik wygląda zachwycająco – lekki, różowy, puszysty – bardzo mi się podoba elegancka, nie przeładowana dekoracja! 🙂 Chciałabym, żeby pojawił się u mnie w domu na weekend – ach… 🙂

  3. Cukry Proste 10 czerwca 2016 at 18:45 Reply

    Co prawda nie jem żelatyny, ale popodziwiać to różowe cudo mogę;)

  4. Agnieszka Wieczorek 10 czerwca 2016 at 19:38 Reply

    Ojej! Torcik wygląda cudownie! Połączenie truskawek i gęstej śmietany w masę to świetny wybór i do tego biszkopt! Dla mnie idealny letni torcik 🙂

  5. lena 10 czerwca 2016 at 19:50 Reply

    pysznie wygląda:)

  6. Ladylaura 10 czerwca 2016 at 22:58 Reply

    Pyszny i dzięki temu ,że ma mało żelatyny jeszcze lepszy.

  7. Megly 11 czerwca 2016 at 07:51 Reply

    Jaki delikatny 🙂 Wygląda niesamowicie puszyście 🙂 Miałabym na niego ochotę. Uwielbiam torciki z bitą śmietaną. Zwłaszcza takie leciutkie. Mniam – idealny 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  8. Natalie 11 czerwca 2016 at 13:50 Reply

    Wygląda niczym obłoczek! Delicje 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 czerwca 2016 at 17:43 Reply

    Jaka pyszna klasyka! Takie torciki robiła często nasza ciocia kiedy przyjeżdżałyśmy do niej na wakacje! Super wygląda 🙂

  10. Renula 11 czerwca 2016 at 21:03 Reply

    Wyszedł uroczy! 😉

  11. kulinarna148 11 czerwca 2016 at 21:22 Reply

    No i po co ja tutaj wchodziłam 🙂
    Aż zgłodniałam, i ślinka cieknie na widok tak pięknego i pysznego tortu.

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 11 czerwca 2016 at 22:25 Reply

    Lekki, pyszny torcik, super! 🙂

  13. Marzena 11 czerwca 2016 at 22:35 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie, częstuję się kawałkiem 🙂

  14. laNika 12 czerwca 2016 at 09:41 Reply

    Wszędzie na blogach widzę takie pyszne torcik… Muszę sama też jakiś upiec 😉 Twój wygląda przepysznie!

  15. Renata - Mój dzień 12 czerwca 2016 at 09:46 Reply

    ciacho wygląda świetnie:)
    muszę wypróbować:)

  16. Ania - Fabryka Pomysłów 12 czerwca 2016 at 13:44 Reply

    ciasto wygląda bardzo delikatnie 🙂

  17. Gaja 12 czerwca 2016 at 16:16 Reply

    Przynaję się bez bicia, jedno z moich ulubionych ciast. Ja niestety nie piekę wcale, ale czasami u kogoś natrafię albo w cukierni 🙂

  18. Królowa Karo 12 czerwca 2016 at 22:22 Reply

    Czy już mówiłam, że uwielbiam sezon truskawkowy? Właśnie za te miliony kulinarnych możliwości.

  19. Kobieta po 30 13 czerwca 2016 at 11:01 Reply

    to jest jeden z elementarnych przepisów 🙂 lekki i smaczny. chyba smakuje kazdemu…mniami

  20. Iwona 13 czerwca 2016 at 17:35 Reply

    Lekko, truskawkowo i smacznie 😉

  21. Ela Dziurkowska 14 czerwca 2016 at 11:26 Reply

    I się zakochałam, cudny torcik. Mam coś podobnego do publikacji, ale to przepis z tzw leniwych 🙂

  22. Łukasz 15 czerwca 2016 at 23:15 Reply

    Prosty i pyszny! Dla mnie rewelacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *