Pizza orkiszowa z mozzarellą

Pizza z drobno mielonej mąki orkiszowej, razowej z pieczarkami, cebulą i mozzarellą. Jesienią zrobiłam sos warzywny ajwar z papryki i bakłażana, dzisiaj zużyłam ostatni słoiczek na sos do mojej pizzy. Bardzo lubię właśnie taki sos, zamiast pomidorowego. W sklepach, można już dostać gotowy ajwar bez konserwantów np. od Podravki
Pizza zdrowa, sycąca i chrupiąca. Bardzo polecam na rodzinny obiad 🙂

DSC_8748

Składniki na dwie pizze o śr. 30 cm.
  • 300 g mąki orkiszowej drobno mielonej, razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie
  • 400 – 500 g pieczarek
  • 250 g mozzarelli
  • 1 duża cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sosu paprykowego ajvar
  • spora szczypta suszonego tymianku i oregano
  • łyżka oliwy
Do mniejszej miseczki, daję pół szklanki letniej wody, drożdże i łyżeczkę cukru. Wszystko mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu.
Mąki i sól przesiewam do większej miseczki. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję do mąki. Dodaję resztę wody i oliwę. Wszystko zaczynam wyrabiać. Wyrabiam około 5 minut, do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut.
Pieczarki obieram i kroję na grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka. Mozzarellę ścieram na dużych oczkach. Pomidorki kroję na pół.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, pieczarki i suszone zioła. Wszystko duszę pod przykryciem kilka minut. Odstawiam.
Ciasto dzielę na pół. Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze, rozciągam połowę ciasta, na kształt koła. Brzegi zostawiam nieco grubsze.
Na pizzy rozprowadzam połowę sosu ajwar, rozkładam połowę pieczarek z cebulą. Pizze daję do nagrzanego piekarnika, piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia, na pizzy rozkładam mozzarellę.
Podobnie postępuję z druga pizzą. Pizze podaję od razu, na cieście można rozłożyć rukolę, listki oregano lub szałwii. Smacznego 🙂

DSC_8766

DSC_8761

 

komentarzy 10

  1. lena 2 czerwca 2016 at 16:50 Reply

    jakie smakołyki:)

  2. rabarbarowo 2 czerwca 2016 at 17:42 Reply

    Doskonała 🙂

  3. Ladylaura 2 czerwca 2016 at 21:42 Reply

    Orkiszową lubię najbardziej.

  4. Kuchnia u Krysi 2 czerwca 2016 at 22:19 Reply

    Narobiłaś mi smaka na taką pizzę 🙂

  5. Megly 3 czerwca 2016 at 12:37 Reply

    Uwielbiam pizzę. Na orkiszowym spodzie wprawdzie jeszcze nigdy nie jadłam, ale lubię poznawać nowe smaki 🙂 Jak ja dawno nie jadłam pizzy… Zwłaszcza domowej 🙁 Pozdrowionka serdeczne!

  6. Agnieszka Wieczorek 3 czerwca 2016 at 15:07 Reply

    Orkiszowej pizzy jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo zachęcająco 🙂 No i te dodatki – moje ulubione!

  7. Renata - Mój dzień 3 czerwca 2016 at 17:04 Reply

    dawno nie jadłam pizzy, a ta wygląda tak smakowicie, ze sie aż oblizałam 😀

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 czerwca 2016 at 17:19 Reply

    Uzdrowiona pizza zawsze mile widziana 😀 Szczególnie tak apetyczna 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 4 czerwca 2016 at 22:18 Reply

    świetny sposób na wykorzystanie ajwaru, mam akurat też jeszcze jeden słoiczek z którym muszę pokombinować 🙂 najczęściej dodaję go do makaronu 🙂

  10. Iwona 5 czerwca 2016 at 17:55 Reply

    Brzmi ciekawie…;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *