Bardzo proste lody z foremki, z sorbetem truskawkowym i mlekiem zagęszczanym. Lody można odchudzić i mleko w tym przepisie, można zastąpić jogurtem greckim. Z pewnością warto zatrzymać, truskawkowe smaki na dłużej. Zamrożone, na pewno nie stracą, ze swoich właściwości zbyt wiele 🙂

Składniki na 5 małych foremek
- 12 dużych mocno dojrzałych truskawek
- 1/2 szkl. słodzonego mleka skondensowanego z puszki
Truskawki daję do pojemnika blendera i miksuję na gładki mus.
Łyżeczką napełniam foremki do 1/4 wysokości.
Do pojemnika blendera, dodaję mleko zagęszczane i wszystko dokładnie mieszam.
Łyżeczką napełniam foremki, musem mleczno – truskawkowym. Końcem łyżki delikatnie mieszam mus, w ten sposób warstwy się połączą i lody nie będą się łamać.
Do foremek wsadzam patyczki i ustawiam je na stojaku na lody ( z reguły jest sprzedawany razem z foremkami ). Całość daję do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Żeby ułatwić sobie wyciąganie zmrożonych lodów, można chwilę ogrzać je w dłoniach lub polać ciepłą wodą. Smacznego 🙂




12 komentarzy
Fajne te patyczki-lizaczki 🙂 Domowe lody są super! 🙂
Pyszności, robię w takich samych foremkach cały czas 🙂
Mniam …. świetne lody
Świetne lody.
przepyszne 🙂 a owocowe należą do moich ulubionych 🙂
mniam truskawkowe – nasze ulubione 🙂
Też takie robię bardzo często ostatnio, tyle, że mam troszkę inny sposób na foremki. Pyszne są. Najlepsze właśnie z mlekiem skondensowanym lub kokosowym. Uwielbiam. Teraz truskawki są najlepsze 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Świetne :-).
Domowe lody <3 <3 <3 Pyszna propozycja! Z truskawkami zawsze najlepsze 🙂
Pyszne! Tylko czy poleżą w zamrażarce dłużej niż to konieczne do zamrożenia 😀
I lody i torcik z bitą śmietaną to ja bardzo poproszę z dostawą do domu 🙂
A kto nie lubi lodów? Każdy skusi się na takiego truskawkowego lodzika 😀