Bezglutenowe muffiny ryżowo – gryczane

Zdrowe muffiny bez glutenu, z gorzką czekoladą i borówkami. Do ich wykonania, użyłam w połowie mąki gryczanej i ryżowej. Babeczki świetne na drugie śniadanie i deser. Proste do wykonania i niezawodne 🙂

DSC_9232

Składniki / 12 sztuk
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  •  60 g gorzkiej czekolady bez glutenu
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • garść  borówek lub porzeczek
Wszystkie produkty, powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i posiekaną czekoladę, rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Mąki i sodę przesiewam do miseczki, dodaję cukier. Wszystkie sypkie składniki mieszam.
Do produktów sypkich, dodaję roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Foremkę na muffiny, wykładam papierowymi papilotkami. Łyżką wypełniam papilotki, do 1/3 wysokości. W każdą babeczkę, wciskam kilka borówek.
Muffiny piekę około 20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

DSC_9239

DSC_9234

 

Komentarze: 13

  1. lena 27 czerwca 2016 at 05:49 Reply

    spróbuję z pewnością:)

  2. BEATA REDZIMSKA 27 czerwca 2016 at 10:17 Reply

    Gosiu u Ciebie zawsze tak pysznie i zdrowo. Zgarniam ten przepis, musze go u siebie przerobic. Pozdrawiam serdecznie Beata

  3. Megly 27 czerwca 2016 at 12:37 Reply

    Mogłabym zostać muffinowym potworem, bo uwielbiam absolutnie każde. A zważywszy na to jak dawno ich nie jadłam spałaszowałabym te pyszności w mig. Pozdrawiam ciepło 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 27 czerwca 2016 at 19:34 Reply

    świetne muffinki 🙂 oj kusi by ją zjeść 🙂

  5. Obiad gotowy! 27 czerwca 2016 at 20:46 Reply

    wydają się być lekkie, mimo braku mąki pszennej. Bardzo apetyczne!

  6. Agnieszka Wieczorek 27 czerwca 2016 at 21:07 Reply

    Czekoladowe smaki! To coś co na pewno by mnie skusiło 🙂

  7. kulinarna148 27 czerwca 2016 at 21:32 Reply

    Świetne te muffinki. Połączenie smaków zadziwiające, bardzo smakowite.

  8. Salvador Dali 27 czerwca 2016 at 21:41 Reply

    takiego połączenia jeszcze nie znałam, ale wygląda bardzo fajnie! 🙂 już czuje ten aromat <3

  9. Ela Dziurkowska 28 czerwca 2016 at 07:40 Reply

    Jeżeli coś zawiera kakao lub czekoladę to już mi smakuje 🙂

  10. mlodakk 28 czerwca 2016 at 10:12 Reply

    Mufinki zawsze mnie kuszą:)

  11. amanda-butikzprzepisami 28 czerwca 2016 at 12:22 Reply

    Jakie wspaniałe – super składniki – słodycze też mogą być zdrowe 🙂

  12. mikrouszkodzenia 29 czerwca 2016 at 06:12 Reply

    No wyglądają nieziemsko! 🙂
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 czerwca 2016 at 15:59 Reply

    Wiadomo, że my to mogłybyśmy je zjadać kilogramami xD Bardzo dobrze wyobrażamy sobie ich smak! Mąka gryczana w nich pewnie jest najlepsza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *