Surówka z kalarepki i pora

Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy. Surówka smakuje do obiadu i do pochrupania w ciągu dnia. Do surówki można dodać, uprażone pestki słonecznika, orzechy włoskie lub rodzynki. Bardzo polecam 🙂

DSC_7705

Składniki
  • 1 kalarepka
  • 1/2 pora ( tylko jasna i jasnozielona cześć )
  • 1 twardsza gruszka
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik ( opcjonalnie )
Sos
Kalarepę obieram i ścieram na tarce.
Por rozcinam wzdłuż, kroję w cienkie paski, a następnie kroję w poprzek na małe kawałki.
Gruszkę obieram i ścieram na tarce.
Składniki na sos mieszam. Warzywa daję do miseczki i delikatnie mieszam z sosem. Można dodać rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik.
Przed podaniem dodaję posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego 🙂

DSC_7702

Komentarze: 19

  1. Marzena 20 kwietnia 2016 at 10:17 Reply

    Pyszna propozycja. Zawiera wszystko co lubię 🙂

  2. lena 20 kwietnia 2016 at 10:34 Reply

    nie jadłam takiej surówki,brzmi smakowicie i jak zdrowo:)

  3. zjedz_mnie 20 kwietnia 2016 at 10:48 Reply

    O rany, jak ona fantastycznie wygląda. Tak niewiele a jak kusząco się zapowiada. Skopiuję na bank 🙂

  4. Megly 20 kwietnia 2016 at 15:10 Reply

    …i pora i kalarepkę lubię. Super pomysł na surówkę z udziałem tych warzyw. Por daje fajny posmak w surówkach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. alezakwas 20 kwietnia 2016 at 15:13 Reply

    Bardzo smaczny pomysł. Szybki, pyszny, świeży i niech wszystkie kupne, gotowe surówki się schowają:)

  6. Renata - Mój dzień 20 kwietnia 2016 at 16:35 Reply

    kalarepka i por?
    musiało smakować pysznie:)

  7. lekcjewkuchni.blogspot.com 20 kwietnia 2016 at 17:44 Reply

    Muszę koniecznie taką zrobić:)

  8. laNika 20 kwietnia 2016 at 21:12 Reply

    Bardzo ciekawe połączenie smakowe, musi być pyszna! 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 21 kwietnia 2016 at 01:44 Reply

    Pochrupałabym sobie taką surówkę! Połączenie bardzo ciekawe, podoba mi się 🙂

  10. piegusek 21 kwietnia 2016 at 11:47 Reply

    wygląda świetnie!

  11. amanda-butikzprzepisami 21 kwietnia 2016 at 15:07 Reply

    Do schrupania to dziś u Ciebie coś fajnego! 🙂 Ekastra sałatka – podobają mi się zwłaszcza te dodatki bakalie i gruszka! 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 kwietnia 2016 at 17:41 Reply

    Gruszki w surówce jeszcze nie jadłyśmy ale brzmi bardzo ciekawie i smacznie 🙂
    Takie proste połączenie! 😀

  13. ja i moje urwisy 21 kwietnia 2016 at 19:02 Reply

    Nie znam takiej, muszę spróbować 🙂

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 21 kwietnia 2016 at 21:19 Reply

    Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą niesamowity efekt 🙂

  15. Królowa Karo 21 kwietnia 2016 at 23:05 Reply

    Jak dziecko uwielbiałam jeść kalarepę. Jadłam ją na surowo jak jabłko. Świetny pomysł z wykorzystaniem jej w surówce – muszę spróbować.

  16. Beata Redzimska 22 kwietnia 2016 at 07:50 Reply

    Uwielbiam takie salatki. I tak jak Karolina, jako dziecko uwielbiałam jeść kalarepę, a przecież do smakow z dzieciństwa tak chetnie wracamy. Pozdrawiam serdecznie Beata

  17. Sosna 22 kwietnia 2016 at 14:15 Reply

    Lubię to 😀

  18. Olka 22 kwietnia 2016 at 17:32 Reply

    Ta gruszka tam fajnie musi smakować 🙂

  19. Ania - Fabryka Pomysłów 23 kwietnia 2016 at 22:21 Reply

    bardzo fajna i prosta surówka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *