Home Dania i dodatkiSałatki i surówki Surówka z kalarepki i pora

Surówka z kalarepki i pora

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy. Surówka smakuje do obiadu i do pochrupania w ciągu dnia. Do surówki można dodać, uprażone pestki słonecznika, orzechy włoskie lub rodzynki. Bardzo polecam 🙂

DSC_7705

Składniki
  • 1 kalarepka
  • 1/2 pora ( tylko jasna i jasnozielona cześć )
  • 1 twardsza gruszka
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik ( opcjonalnie )
Sos
Kalarepę obieram i ścieram na tarce.
Por rozcinam wzdłuż, kroję w cienkie paski, a następnie kroję w poprzek na małe kawałki.
Gruszkę obieram i ścieram na tarce.
Składniki na sos mieszam. Warzywa daję do miseczki i delikatnie mieszam z sosem. Można dodać rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik.
Przed podaniem dodaję posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego 🙂

DSC_7702

Powiązane posty

19 komentarzy

Marzena 20 kwietnia 2016 - 10:17

Pyszna propozycja. Zawiera wszystko co lubię 🙂

Odpowiedź
lena 20 kwietnia 2016 - 10:34

nie jadłam takiej surówki,brzmi smakowicie i jak zdrowo:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 20 kwietnia 2016 - 10:48

O rany, jak ona fantastycznie wygląda. Tak niewiele a jak kusząco się zapowiada. Skopiuję na bank 🙂

Odpowiedź
Megly 20 kwietnia 2016 - 15:10

…i pora i kalarepkę lubię. Super pomysł na surówkę z udziałem tych warzyw. Por daje fajny posmak w surówkach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
alezakwas 20 kwietnia 2016 - 15:13

Bardzo smaczny pomysł. Szybki, pyszny, świeży i niech wszystkie kupne, gotowe surówki się schowają:)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 20 kwietnia 2016 - 16:35

kalarepka i por?
musiało smakować pysznie:)

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 20 kwietnia 2016 - 17:44

Muszę koniecznie taką zrobić:)

Odpowiedź
laNika 20 kwietnia 2016 - 21:12

Bardzo ciekawe połączenie smakowe, musi być pyszna! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 kwietnia 2016 - 01:44

Pochrupałabym sobie taką surówkę! Połączenie bardzo ciekawe, podoba mi się 🙂

Odpowiedź
piegusek 21 kwietnia 2016 - 11:47

wygląda świetnie!

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 21 kwietnia 2016 - 15:07

Do schrupania to dziś u Ciebie coś fajnego! 🙂 Ekastra sałatka – podobają mi się zwłaszcza te dodatki bakalie i gruszka! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 kwietnia 2016 - 17:41

Gruszki w surówce jeszcze nie jadłyśmy ale brzmi bardzo ciekawie i smacznie 🙂
Takie proste połączenie! 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 21 kwietnia 2016 - 19:02

Nie znam takiej, muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 21 kwietnia 2016 - 21:19

Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą niesamowity efekt 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 21 kwietnia 2016 - 23:05

Jak dziecko uwielbiałam jeść kalarepę. Jadłam ją na surowo jak jabłko. Świetny pomysł z wykorzystaniem jej w surówce – muszę spróbować.

Odpowiedź
Beata Redzimska 22 kwietnia 2016 - 07:50

Uwielbiam takie salatki. I tak jak Karolina, jako dziecko uwielbiałam jeść kalarepę, a przecież do smakow z dzieciństwa tak chetnie wracamy. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Sosna 22 kwietnia 2016 - 14:15

Lubię to 😀

Odpowiedź
Olka 22 kwietnia 2016 - 17:32

Ta gruszka tam fajnie musi smakować 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 23 kwietnia 2016 - 22:21

bardzo fajna i prosta surówka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz