Surówka z pora i marchewki

Dzisiaj bardzo prosta surówka z marchewki i pora, która bardzo często gości na moim stole. Kluczem do sukcesu, jest bardzo drobno pokrojony por i marchewka starta na mniejszych oczkach, do tego sos jogurtowy. Osoby, dla których por jest za ciężko strawny, mogą go zblanszować. Surówka pasuje do kasz, ziemniaków, ryżu, klusek śląskich i mięs. Bardzo polecam, pyszna i prosta surówka :)

DSC_3296

Składniki
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 marchewki
Sos jogurtowy
Z pora ściągam wierzchnie liście, następnie kroję go wzdłuż na cienkie paseczki, a na końcu drobno siekam w poprzek.
Marchew dokładnie obieram, odcinam końcówki. Ścieram na drobnych oczkach.
Osoby, dla których por jest za ciężko strawny, mogą go zblanszować. W tym celu drobno pokrojony por daję na sitko i zanurzam we wrzątku na 15 sekund, następnie schładzam i przelewam zimną wodą. Osuszam i dodaję do marchewki.
Składniki na sos mieszam, dodaję do warzyw. Wszystko dokładnie mieszam i od razu podaję. Smacznego :)

DSC_3313

 

Komentarze: 18

  1. lena 11 stycznia 2016 at 11:08 Reply

    Zdrowa i pyszna;)

  2. Ania 11 stycznia 2016 at 12:51 Reply

    surówka samo zdrowie :)

  3. Olka 11 stycznia 2016 at 13:01 Reply

    Samo zdrowie :)

  4. Obiad gotowy! 11 stycznia 2016 at 14:46 Reply

    u nas często do obiadu jest podobna suróweczka, bardzo lubimy:)

  5. Sosna 11 stycznia 2016 at 15:25 Reply

    Hmm, lubię ją 😀

  6. Dorota 11 stycznia 2016 at 16:22 Reply

    Pyszna i zdrowa. Do tego tyle kolorów :)

  7. wanda 11 stycznia 2016 at 17:13 Reply

    Świetna surówka pozdrawiam

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 stycznia 2016 at 17:36 Reply

    Już dawno nie miałyśmy takiej surówki na obiad :)

  9. Programista w kuchni 11 stycznia 2016 at 17:46 Reply

    Prosto i smacznie :) No i pasuje do wszystkiego.

  10. Agnieszka Wieczorek 11 stycznia 2016 at 18:08 Reply

    Do drugiego dania surówka musi być obowiązkowo. Takiej z pora i marchewki nie jadłam jeszcze, ale na pewno spróbuję :)

  11. lekcjewkuchni.blogspot.com 11 stycznia 2016 at 18:34 Reply

    Ja robię taką z całej włoszczyzny , skrapiam oliwą i sokiem z cytryny, też smaczna:)

  12. MK 12 stycznia 2016 at 07:48 Reply

    Zrobię taką dzisiaj rodzinie, bo mam ochotę na bardziej tradycyjny obiad. Wczoraj zrobiłem taką sałatkę z marchewką, ale to trochę inna bajka.

  13. Ela Dziurkowska 12 stycznia 2016 at 09:03 Reply

    Jestem dziwna, uwielbiam surową marchewkę na słodko i wytrawnie, ale nie cierpię gotowanej. Jak dodaję do zupy to minimum nic więcej. :)

  14. beata Redzimska 12 stycznia 2016 at 14:27 Reply

    Gosiu, przepysznie wyglada ta suroweczka, a ten sos jogurtowy tak smakowicie wylewa sie z pojemniczka, jakby chcial prosto wskoczyc mi do buzi. Pozdrawiam serdecznie Beata

  15. amandaricci-butikzprzepisami 12 stycznia 2016 at 15:02 Reply

    Cudowna sałatka – ciekawy dodatek pora! :) Surówkę z marchewki – uwielbiam! :)

  16. Renata - Mój dzień 12 stycznia 2016 at 16:36 Reply

    moja ulubiona:)

  17. Moje Bistro 12 stycznia 2016 at 19:49 Reply

    Bardzo lubię jako dodatek do obiadu :)

  18. Marta gotuje 12 stycznia 2016 at 22:06 Reply

    Pyszna, kolorowa a do tego bardzo zdrowa surówka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *