Chleb razowy z cieciorką

Nowy Rok zaczynam od pieczenia chleba, tym razem będzie to chleb z dodatkiem mąki z pełnego przemiału z cieciorką. Żeby ułatwić sobie zadanie użyłam cieciorki z puszki. Ten chlebek to namiastka smaku pierwszych chlebów, które były wypiekane z dodatkiem gotowanej cieciorki, soczewicy i bobu.
Pieczywo z zewnątrz z chrupiącą skórką, w środku mięciutkie, pasuje do niego serek twarogowy, wędlina, miód. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki „Domowe wypieki, chleby i bułki”. Bardzo polecam :)

DSC_2990

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 g cieciorki z puszki
  • 3 łyżki oliwy lub 2 pełne łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika do posypania + białko
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Do miseczki wlać letnie mleko i wodę, dodać drożdże i cukier. Cieciorkę osączyć na sitku i zmiksować. Część cieciorki może pozostać słabiej zmiksowana.
Do dużej miski dać cieciorkę, wymieszać ją z mąką. Dodać zaczyn i resztę składników, oprócz nasion słonecznika. Ciasto wyrabiać około 15 minut, następnie przykryć je lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Podłużną foremkę smaruję oliwą i wypełniam ciastem. Ciasto można posmarować rozkłóconym białkiem i posypać słonecznikiem. Ciasto w foremce odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Chlebek piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Gotowy studzę na kratce. Smacznego :)

DSC_2957

Komentarze: 14

  1. lena 3 stycznia 2016 at 19:58 Reply

    Bardzo apetyczny chlebek:)

  2. Ladylaura 3 stycznia 2016 at 21:34 Reply

    Uwielbiam domowe chlebki,mniam.

  3. Ela Dziurkowska 3 stycznia 2016 at 21:44 Reply

    Bardzo ładny chlebek :) Pozdrawiam serdecznie

  4. Ania 3 stycznia 2016 at 21:55 Reply

    bardzo fajny chleb, podoba mi się dodatek cieciorki :)

  5. Kuchnia u Krysi 3 stycznia 2016 at 22:36 Reply

    Pomysł na dodanie cieciorki do chleba podoba mi się. Chętnie wypróbuję taki patent na pyszny chlebuś :)

  6. Renata - Mój dzień 4 stycznia 2016 at 09:19 Reply

    fajny przepis:)
    u mnie juz tak przyzwyczaili się do domowego pieczywa, że kupne zostaje- a jeszcze nie dawno było na odwrót :)
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam :)

  7. Sosna 4 stycznia 2016 at 10:10 Reply

    Perfekcyjny 😀

  8. beata Redzimska 4 stycznia 2016 at 11:15 Reply

    A wiesz Gosiu, ja ostatnio znalazlam gdzies w supermarkecie make z cieciorki, probowalam do pieczenia ciastek, ale sa bardzo sypkie. Pozdrawiam serdecznie Wszystkiego naj w nowym roku. Beata

  9. Pati 4 stycznia 2016 at 11:19 Reply

    Już na Facebooku ślinka mi leciała na jego widok…

  10. beti 4 stycznia 2016 at 15:05 Reply

    Super chlebek :)) Z chęcią bym zjadła :))

  11. lekcjewkuchni.blogspot.com 4 stycznia 2016 at 20:19 Reply

    Cudownie wygląda:)

  12. Jolanta Strażyc 4 stycznia 2016 at 21:23 Reply

    Wspaniały przepis! Muszę koniecznie wypróbować :)

  13. marcelina 5 stycznia 2016 at 08:38 Reply

    Tak pięknie obsypany słonecznikiem, ależ by się jadło :)

  14. alezakwas 6 stycznia 2016 at 18:18 Reply

    Świetny. Z cieciorką z puszki ani gotowaną nie piekłam dotąd chlebka. Tylko z mąką z ciecierzycy. Wygląda bardzo zachęcająco:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *