Bruschetta z grzybami – szybka przekąska

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza. 
Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią. Dodałam cebulkę, czosnek i zioła. Przekąska chrupiąca i bardzo aromatyczna, znika ze stołu błyskawicznie :)DSC_2928
Składniki
  • 300 g borowików ( mogą być pieczarki )
  • 1 podłużna bagietka lub 3 podłużne bułeczki ( u mnie razowe )
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 zmiażdżone nasiona jałowca
  • duża szczypta tymianku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa
Borowiki drobno kroję. Bagietkę lub bułki kroję w ukośne kromki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję grzyby, tymianek i nasiona jałowca. Wszystko smażę na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec całość doprawiam solą i pieprzem. Nasiona jałowca wyciągam i wyrzucam. 
Kromki zapiekam w piekarniku lub opiekaczu, do czasu, kiedy brzegi się przyrumienią. 
Łyżką nakładam małą porcję grzybowego farszu na każdą grzankę. Tuż przed podaniem posypuję świeżo posiekaną pietruszką. Można dodać gałązkę tymianku. Smacznego :)

DSC_2928

Komentarze: 20

  1. Ania | Manufaktura Smaków 29 grudnia 2015 at 19:20 Reply

    Ojej, wyglądaja obłędnie!

  2. lena 29 grudnia 2015 at 19:56 Reply

    O jak smakowicie :)

  3. Ela Dziurkowska 29 grudnia 2015 at 20:07 Reply

    A bym sobie pochrupała :))

  4. Ela 29 grudnia 2015 at 20:17 Reply

    Wyglądają smakowicie !!
    Pozdrawiam

  5. Ania 29 grudnia 2015 at 20:39 Reply

    na imprezę w sam raz :) grzyby bardzo lubię :)

  6. ja i moje urwisy 29 grudnia 2015 at 21:18 Reply

    Mniam :) wygląda apetycznie

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 grudnia 2015 at 21:26 Reply

    Wyglądają jak ze ślimaczkami xD Chętnie byśmy spróbowały 😀

  8. Ladylaura 29 grudnia 2015 at 21:46 Reply

    Polałabym je oliwą,sporo…takie przyzwyczajenie.

    • napiecyku 29 grudnia 2015 at 21:49 Reply

      To bardzo dobry i zdrowy nawyk, charakterystyczny dla mieszkańców południa Europy, takich jak Ty :)

  9. Marta gotuje 29 grudnia 2015 at 22:25 Reply

    Mniam, wyglądają bardzo smakowicie :)

  10. Loreta 30 grudnia 2015 at 17:39 Reply

    Coś pysznego!

  11. Agnieszka Wieczorek 30 grudnia 2015 at 19:32 Reply

    Połączenie dla mnie idealne! Chciałabym się znaleźć na imprezie gdzie podawano by takie przekąski :)))

  12. Moje Bistro 30 grudnia 2015 at 21:55 Reply

    Bardzo lubię wariacje na temat bruschetty. Z grzybami prezentuje się smakowicie :)

  13. poprosze dokladke 31 grudnia 2015 at 09:27 Reply

    wygląda bardzo smakowicie, pyszna przekąska :-)

  14. Ela 31 grudnia 2015 at 18:19 Reply

    Szczęśliwego Nowego Roku !!

  15. Królowa Karo 1 stycznia 2016 at 01:37 Reply

    Uwielbiam bruschettę. Ta wersja wygląda przepięknie, ale niestety ze względu na moje problemy zdrowotne grzybów nie mogę. Zainspirowałaś mnie jednak, by spróbować z pieczarkami.

  16. InnaM 1 stycznia 2016 at 12:50 Reply

    Mój apetyt został pobudzony 😉

  17. Agnieszka - Polska Zupa 2 stycznia 2016 at 12:46 Reply

    Pyszne i aromatyczne :)

  18. Jolanta Strażyc 4 stycznia 2016 at 21:25 Reply

    Pyszności!

  19. marcelina 5 stycznia 2016 at 08:46 Reply

    Pysznie wyglądają! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *