Zupa – krem z soczewicy i kalafiora

Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo. Krem zagęściłam serkiem topionym, możemy również użyć sera ricotta lub mozzarelli. Bardzo polecam :)

DSC_0710

Składniki
  • około 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 kalafiora + kilka różyczek do podania
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • serek topiony emmentaler 100 g ( u mnie Hochland )
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • domowa vegeta
  • olej + masło klarowane
Ziemniaki i cebulę kroję w większą kostkę. Marchewkę i papryczkę kroję w plasterki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki. Soczewicę dokładnie płukam na sitku.
Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i masło klarowane, dodaję ziemniaki, marchewkę, cebulę, papryczkę i kalafior. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając.
Kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do wywaru razem z soczewicą i suszoną pietruszką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję serek, w razie potrzeby doprawiam do smaku domową vegetą.
Sól dodajemy pod koniec gotowania, wcześniej dodana, może sprawić, że soczewica nie zmięknie.
Zupę miksuję na krem, na talerzu można dodać różyczki kalafiora, pietruszkę lub plasterki chili. Smacznego :)

DSC_0706

Komentarze: 19

  1. Wkuchniumoniki 10 listopada 2015 at 10:45 Reply

    Bardzo smacznie wygląda, na te chłodniejsze dni idealna. Pozdrawiam.

  2. lena 10 listopada 2015 at 11:03 Reply

    Taka zupa na jesień-idealna sprawa:)

  3. AZALITKA 10 listopada 2015 at 12:56 Reply

    Wygląda przesacznie :) Zapraszam do mojego sklepu http://www.facebook.com/faktoria.rekodzielnika

  4. Iga z Dietmap.pl 10 listopada 2015 at 13:18 Reply

    Robiłam zupę krem z soczewicy – była pyszna, zupę krem z kalafiora – również smakowała. Teraz jestem ciekawa połączenia tych dwóch składników, a dodatkowo fajny pomysł z tym kalafiorem na wierzchu, bo otychczas wszystkie warzywne kremy podawałam z grzankami: )

  5. amandaricci-butikzprzepisami 10 listopada 2015 at 14:31 Reply

    Wygląda cudownie zachęcająco! :) Lubię zupy kremy – z soczewicy jeszcze nie jadłam – mam ochotę spróbować!

  6. Obiad gotowy! 10 listopada 2015 at 16:17 Reply

    jak pysznie i jesiennie! kremowe zupy o tej porze to prawdziwa rozkosz:)

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 listopada 2015 at 17:02 Reply

    dzisiaj miałyśmy krem z kalafiora i ziemniaków ale o soczewicy nie pomyślałyśmy… Następnym razem będziemy o niej pamiętać! 😀

  8. Ela Dziurkowska 10 listopada 2015 at 18:58 Reply

    Piękna zupka, znakomicie podana :)

  9. suche oczy info 10 listopada 2015 at 18:58 Reply

    Chyba dzięki Tobie pierwszy raz zrobię soczewicę :) Tak ładnie wygląda, jak tu nie ugotować!

  10. Ladylaura 10 listopada 2015 at 20:06 Reply

    Ale wspaniała zupa.

  11. Agnieszka - Polska Zupa 10 listopada 2015 at 22:36 Reply

    Chętnie bym zjadła miseczkę :)

  12. Agnieszka Wieczorek 11 listopada 2015 at 00:41 Reply

    Zjadłabym taką zupę z chęcią. Nigdy nie próbowałam kremu z soczewicy, ani z kalafiora, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Nie jadam często zup, ale na takie zawsze mam ochotę :)

  13. Ania 11 listopada 2015 at 02:01 Reply

    wspaniała zupa :) bardzo mi się podoba połączenie smaków :)

  14. Salvador Dali 11 listopada 2015 at 06:48 Reply

    ależ gęsta wyszła! :) mmmm.. musi bardzo dobrze rozgrzewać, pycha! :)

  15. Łukasz 11 listopada 2015 at 12:49 Reply

    Wygląda super :-).

  16. beata Redzimska 11 listopada 2015 at 16:25 Reply

    Wyglada przepysznie, to rzeczywiscie dobra rzecz dla wegetarian, pozywna, sycaca z duza iloscia bialka. po prostu pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  17. poprosze dokladke 11 listopada 2015 at 17:59 Reply

    wygląda bardzo dobrze, zapisuję!

  18. Ania - CulinaryIsland 12 listopada 2015 at 11:50 Reply

    Wygląda bardzo wiosennie. Na pewno była pyszna, ja sama nie łączyłam jeszcze kalafiora i soczewicy, czas spróbować :)

  19. Jolanta Strażyc 15 listopada 2015 at 17:42 Reply

    Ciekawe połączenie, muszę koniecznie wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *