Ciasteczka jaglane z cynamonem i kokosem

Ciasteczka z ekologicznej kaszy jaglanej, zmielonej na mączkę z dodatkiem mąki owsianej, cynamonu i kokosu. Podczas pieczenia w kuchni unosił się słodki zapach kokosowo – cynamonowy. W smaku ciasteczek lekko wyczuwalna jest goryczka, typowa dla kaszy jaglanej i maki owsianej 🙂
Do takich ciasteczek najlepszym dodatkiem będzie herbata skomponowana z odpowiednio dobranych ziół np. z kwiatu głogu, owoców jarzębiny, liści poziomki, liści jeżyny i liści czarnej porzeczki. Właśnie taka jest herbata ziemiańska ze sklepu EcoBlik. Zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z ofertą w zbliżającym się okresie przedświątecznym.
Mają ekologiczne przyprawy, kasze, ziołowe dodatki do kąpieli i herbaty, a wszystko w cieszących oko opakowaniach. Kogo nie zaciekawi herbata z kwiatem wrzosu, trawy cytrynowej, czy z korą cynamonu ? Dla koneserów zdrowych herbat będą znakomitym prezentem 🙂

DSC_0988

Składniki
  • 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej od EcoBlik ( potrzebujemy 150 g mąki jaglanej )
  • 150 g. mąki owsianej
  • 170 g miękkiego masła
  • 70 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekologicznego cynamonu od EcoBlik
  • 1/3 łyżeczki ekologicznego imbiru od EcoBlic
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
Kaszę mielę na mąkę. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić również płatki owsiane.
Masło rozcieram z cukrem na gładki krem, dodaję 2 łyżki mąki i mleko. Całość ucieram. Na koniec dodaję resztę mąki, cynamon, imbir i kokos. Z całości wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, dodaję jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o grubości około 5 cm. Każdy rulonik zawijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 2 godziny.
Schodzone ciasto kroję na plasterki o grubości około 1 cm. Tłuczkiem do mięsa wyciskam wzory na każdym ciasteczku. Jeżeli ciasto będzie się kleić do tłuczka, za każdym razem należy zanurzyć go w mące.
Ciasteczka układam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut, w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny się zrumienić. Gotowe ostrożnie ( uwaga, ciasteczka są bardzo kruche ) wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Smacznego  🙂

DSC_1000

Dwie łyżeczki mieszanki ziołowej, zalewam wodą o temp. 100 stopni, parzę około 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Otrzymuję wartościowy napój o bursztynowym kolorze. Herbata ma intensywnie ziołowy smak, z nutką kwaskowatych owoców jagodowych i jarzębiny 🙂
Polecam również herbatę mistrzowską, herbatę Jabłkowy sad z serii Magiczne krajobrazy i herbatkę Detox z serii dla aktywnych 🙂

DSC_0970

DSC_1004

DSC_0993

DSC_1025

Komentarze: 22

  1. Lena 12 listopada 2015 at 14:06 Reply

    Pochrupałam teraz takie ciasteczka:)

  2. Obiad gotowy! 12 listopada 2015 at 14:43 Reply

    zapisuję do wypróbowania;)

  3. Olka 12 listopada 2015 at 15:13 Reply

    Biorę cały pakiet: ciasteczko i herbatkę 🙂

  4. Joasia 12 listopada 2015 at 16:27 Reply

    Myyy jak pysznie 🙂 zapraszam również do mnie 🙂 http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

  5. Ania - Kto ugości moich gości? 12 listopada 2015 at 19:18 Reply

    Pyszności! Ja właśnie zajadam placuszki z kaszy jaglanej z gruszkami – oczywiście od EcoBlik 🙂

  6. Ela Dziurkowska 12 listopada 2015 at 19:27 Reply

    O tak dobra herbata jest na wagę złota, wszystko przy niej lepiej smakuje 🙂 Fajna oferta.

    • napiecyku 12 listopada 2015 at 19:34 Reply

      Szczególnie jesienią, dobra herbata bardzo w cenie 🙂

  7. Ania 12 listopada 2015 at 21:22 Reply

    wspsniale i zdrowe ciacha:) a takie miszanki herbat bardzo lubie:)

  8. Salvador Dali 13 listopada 2015 at 07:48 Reply

    o ja.. ależ pyszności! wyglądają obłędnie no i jakby nie było- są w zdrowszej wersji 🙂

  9. marcelina 13 listopada 2015 at 22:14 Reply

    Cynamonowe smaki to teraz moje ulubione. Ciasteczka idealne do pochrupania przy kawce 😉

  10. Sosna 14 listopada 2015 at 12:33 Reply

    Wyglądają perfekcyjnie 😀

  11. poproszę dokładkę 14 listopada 2015 at 15:42 Reply

    pyszne i zdrowe, para doskonała 🙂

  12. Agnieszka Wieczorek 14 listopada 2015 at 20:33 Reply

    Świetne! Z herbatką, albo kakao bym takie wszamała 🙂 Nie znam herbat ziołowych z tego sklepu, ale chętnie zapoznam się z ich ofertą, bo lubię testować nowe, nieznane mi herbatki!

  13. z majeczką w kuchni 14 listopada 2015 at 21:04 Reply

    Pyszne ciasteczka, wyglądają mega apetycznie

  14. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 listopada 2015 at 14:11 Reply

    Kiedyś robiłyśmy już ciasteczka ze zmielonej kaszy i miały bardzo fajną chrupiącą strukturę 🙂 Pięknie i smacznie wyglądają 🙂
    Aha i zapraszamy do nas na konkurs 🙂

  15. Jolanta Strażyc 15 listopada 2015 at 16:56 Reply

    Pysznie i zdrowo 🙂 Pozdrawiam Gosiu 🙂

  16. Agnieszka - Polska Zupa 15 listopada 2015 at 20:01 Reply

    Bardzo ciekawy przepis, ciasteczka chętnie schrupię 🙂

  17. Łycha smaków 16 listopada 2015 at 10:13 Reply

    Schrupalabym całą miseczkę 🙂

  18. Urszula 16 listopada 2015 at 21:31 Reply

    Fajne ciasteczka, a herbaty mega smaczne !

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 17 listopada 2015 at 00:07 Reply

    Pyszne do pochrupania 🙂

  20. alezakwas 17 listopada 2015 at 20:30 Reply

    Piękne ciasteczka i na pewno pyszne! Bardzo lubię połączenia jaglano – owsiane. Wszystko się udaje i ładnie skleja. Mniam!

  21. kulinarny blog samanthy 19 listopada 2015 at 16:49 Reply

    Ciasteczka wyglądają przepysznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *