Pizza orkiszowa z cukinią, salami i mozzarellą

 Pizza z dodatkiem mąki orkiszowej, pieczonymi warzywami, serem mozzarella i ziołami. Na ciasto mam zawsze ten sam, sprawdzony przepis i nie znam lepszego. Spróbujcie koniecznie takiej, lekkiej wersji pizzy, ciasto rozciągnijcie bardzo cieniutko, brzegi powinny zostać grubsze. Pizza stygnie….zapraszam na przepis :)

IMG_8488

Składniki na ciasto
  • 150 g mąki orkiszowej typ 700 + 150 g maki pszennej
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
Do miseczki daję pokruszone drożdże, cukier i pół szklanki letniej wody. Wszystko mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto będzie rzadkie, dosypuję trochę mąki. Ciasto wyrabiam kilka minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 50 minut.
Składniki na farsz
  • 1 papryka oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 200 g młodej cukinii pokrojonej w małą kostkę
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 6 łyżek pasty pomidorowej lub paprykowej ajwar
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 16 cienkich plasterków salami
  • 2 łyżki mieszanki ziołowej : tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
  • 250 g mozzarelli
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Do miseczki daję pokrojone warzywa, oliwę, zioła i czosnek. Wszystko mieszam. Odstawiam.
Ciasto dzielę na dwie równe części, każdą rozciągam na dwa placki. Ja rozciągam placki bezpośrednio na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Spody powinny być cienkie, brzegi grubsze. Placki smaruję pastą pomidorową, rozkładam warzywny farsz, plasterki salami i pokruszony ser. Każdą pizze piekę około 15 – 20 minut. Boki powinny się przyrumienić. Gotową pizzę można podać z np. sosem czosnkowym. Smacznego :)

 

IMG_8493

IMG_8508

 

Komentarze: 17

  1. lena 16 września 2015 at 10:40 Reply

    jakie pyszne dodatki;)

  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 września 2015 at 14:03 Reply

    Nie przepadamy za salami ale na pizzy (zwłaszcza takiej) ujdzie xD

  3. amandaricci-butikzprzepisami 16 września 2015 at 15:04 Reply

    Baaardzo apetyczne zdjęcia! :) Fajny pomysł z mąką orkiszową! :)

  4. Renata - Mój dzień 16 września 2015 at 17:27 Reply

    chyba każda z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto, ale i tak chętnie spróbowałabym Twojej pizzy :)

  5. ja i moje urwisy 16 września 2015 at 18:43 Reply

    Wygląda apetycznie :)

  6. kulinarny blog samanthy 16 września 2015 at 20:21 Reply

    Bardzo apetyczna !

  7. Ela Dziurkowska 16 września 2015 at 20:41 Reply

    Każdy ma swojego pupila ale czemu nie spróbować nowości :)

    • napiecyku 16 września 2015 at 20:51 Reply

      To ciasto jest super Ela, nie namaka od farszu, delikatnie chrupiące :)

  8. Agnieszka - PolskaZupa 17 września 2015 at 09:04 Reply

    Nabrałam ochoty na zrobienie pizzy :)

  9. Obiad gotowy! 17 września 2015 at 17:28 Reply

    pora uzupełnić zapasy mąki orkiszowej:) bardzo apetyczna pizza!

  10. Jolanta Strażyc 17 września 2015 at 17:46 Reply

    Oj, narobiłaś mi smaku :) Wygląda przepysznie. Pozdrawiam serdecznie :)

  11. Gaja 17 września 2015 at 20:28 Reply

    Mozarella to mój ulubiony ser na pizzę :-) Taka pizza też kurczakiem byłaby niezła.

  12. beti 18 września 2015 at 08:40 Reply

    Dawno już pizzy nie jadłam, w przyszłym tygodniu zrobię, bo smaka to mi niezłego narobiłaś :))

  13. Łukasz 18 września 2015 at 10:24 Reply

    Wygląda super :-).

  14. marcelina 18 września 2015 at 11:16 Reply

    Pizza! Często gości u mnie w piątki, ale niestety kupna ;/ Narobiłaś mi smaka na taką domową, wygląda wspaniale! :)

  15. InnaM 18 września 2015 at 13:47 Reply

    Oj pychota…

  16. Ania 20 września 2015 at 10:11 Reply

    po prostu wspaniała! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *