Sernik z białą czekoladą

Print Friendly
U mnie doba ostatnio jakby się skurczyła i brakuje czasu, ale na weekend ciasto musi być. Przygotowałam najprostszy sernik jaki znam i upiekłam go w maleńkiej tortownicy o średnicy 16 cm. Sernik piekłam w kąpieli wodnej, dzięki temu jest bardziej stabilny, nie rośnie gwałtownie i nie upada. Podaję go z owocami lub sosem owocowym. Bardzo polecam 🙂

IMG_3180

 

Składniki
  • 650 g sera białego trzykrotnie mielonego ( użyłam 500 g z woreczka i 1 czysty Bieluch  )
  • 2 duże jajka
  • 2 pełne łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki
Czekoladę rozpuszczam z łyżką mleka, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Ser ubijam mikserem, dodaję stopniowo jajka, ubijam 2 minuty. Dodaję stopniowo cukier, czekoladę i proszek budyniowy, całość dokładnie mieszam. Na dno małej tortownicy o średnicy 16 cm. daję papier do pieczenia, a następnie masę serową.
. Foremkę z serem daję do większej foremki wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremki z serem. Tortownicę z serem należy zabezpieczyć folią aluminiową. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 1 godz i 15 min, w temp. 160 stopni. Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia. Następnie schładzam w lodówce kilka godzin. Tak przygotowany sernik pięknie się ustabilizuje, można go podawać z przesmażonymi owocami np. malinami lub jeżynami, lub sosem owocowym. Udanych wypieków 🙂

IMG_3177

IMG_3175

IMG_3195

komentarzy 30

  1. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 lutego 2015 at 10:57 Reply

    mmmmmmmmmm…. narobiłaś nam ochoty na sernik 😀 No i klamka zapadła sernik będzie ale w końcu musimy wypróbować wersję gotowaną. Twój wygląda na puszty ale w pewnych momentach na taki „blok serowy”. Osobiście wolałybyśmy tą drugą wersję 😀

  2. Ladylaura 21 lutego 2015 at 16:25 Reply

    Pyszie wygląda.

  3. Ladylaura 21 lutego 2015 at 16:26 Reply

    Cudownie lekki.

  4. Ela 21 lutego 2015 at 16:46 Reply

    Oj, fantastyczny…po prostu niebo w gębie !!!
    Pozdrawiam

  5. wedelka 21 lutego 2015 at 17:14 Reply

    Jaki wysoki 🙂 Ostatnio bardzo polubiłam serniki pieczone w kąpieli wodnej 🙂

  6. ja i moje urwisy 21 lutego 2015 at 17:53 Reply

    Jak jest z białą czekoladą to musi być pyszny 🙂

  7. Z Majeczką w kuchni 21 lutego 2015 at 20:31 Reply

    Ale pycha serniczek, wygląda obłędnie

  8. Salvador Dali 21 lutego 2015 at 21:07 Reply

    wolny czas? Długa doba? nie dla mnie..
    ale sernik owszem! Zjadłabym 🙂

  9. ania 21 lutego 2015 at 21:50 Reply

    jak ja uwieliam serniki… a jak ja ich dawno nie jadłam… 🙂

  10. kulinarny blog samanthy 21 lutego 2015 at 22:53 Reply

    Wygląda przepysznie, leciutko jak chmurka. Uwielbiam takie serniki 🙂

  11. jago 22 lutego 2015 at 08:13 Reply

    ….szkoda ,że proporcje na małą blaszkę 🙁 ,potrzebuję na 25cm

    • napiecyku 22 lutego 2015 at 10:27 Reply

      Przygotuj 1 kg sera, 3 jajka i 2 tabliczki czekolady, a reszta jak w przepisie 🙂

  12. poproszę dokładkę 22 lutego 2015 at 08:42 Reply

    wygląda perfekcyjnie!

  13. Natalie 22 lutego 2015 at 12:53 Reply

    Jaki kremowy! Aż prosi się aby wbić widelczyk 🙂

  14. Ania 22 lutego 2015 at 14:52 Reply

    jaki lekki i jaki wysoki 🙂

  15. Agnieszka, Dom na obcasach 22 lutego 2015 at 17:45 Reply

    Takie proste i tradycyjne wypieki bywają najlepsze 🙂 Piękny sernik

  16. Jolanta Strażyc 22 lutego 2015 at 18:24 Reply

    Pyszności!!! Wspaniale wygląda 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku 23 lutego 2015 at 01:09 Reply

    Ideał! Po prostu ideał 🙂

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 23 lutego 2015 at 12:09 Reply

    Wygląda perfekcyjnie 🙂 Skuszę się na kawałek tego cuda!

  19. cookiemonster 23 lutego 2015 at 12:54 Reply

    Cudowny serniczek ! Wygląda tak leciutko i puszyście 🙂

  20. Agnieszka 24 lutego 2015 at 09:48 Reply

    Jak ja lubię połączenie sernika i białej czekolady. Twój sernik wygląda perfekcyjnie.

  21. wanda 26 lutego 2015 at 13:22 Reply

    pyszny sernik serdecznie i wiosennie pozdrawiam wiosna

  22. agnes18 5 kwietnia 2015 at 21:06 Reply

    super wygląda, a czy sernik jest wystarczająco słodki?

    • napiecyku 6 kwietnia 2015 at 13:26 Reply

      Dla mnie tak, ale nie jest jakiś super słodki. Można dodać jedną łyżkę cukru więcej, lub 1/2 tabliczkę czekolady 🙂

  23. Magda 4 marca 2016 at 14:14 Reply

    „Tortownicę z serem należy zabezpieczyć folią aluminiową”- znaczy co? Owinąć od zewnatrz, żeby sie woda nie dostała? czy od góry zakrywamy?

    • napiecyku 4 marca 2016 at 14:27 Reply

      Z treści wpisu wynika, że foremkę należy zabezpieczyć od dołu, ponieważ tortownica będzie zanurzona w wodzie.

  24. Kamila 17 września 2016 at 15:03 Reply

    Mój sernik w trakcie pieczenia był bardzo wysoki, natomiast po wyciągnięciu z piekarnika opadł o połowę. Co robisz ze twój jest tak wysoki?

    • napiecyku 17 września 2016 at 15:33 Reply

      Sernik piekłam w bardzo małej foremce, śr. 16 cm. Więc może to być złudzenie, że jest wysoki. A piekłaś go w kąpieli wodnej? Takie serniki nie wiele rosną podczas pieczenia, ale też mało opadają. Temperatura pieczenia też ma znaczenie, każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba go po prostu wyczuć. Serniki nie lubią termoobiegu i zbyt wysokiej temp, nie można również otwierać piekarnika podczas pieczenia. Życzę powodzenia następnym razem 🙂

  25. Kamila 17 września 2016 at 16:56 Reply

    Ja robiłam z 1 kg sera w formie o śr 26 cm. Oczywiście piekłam w kąpieli wodnej. Jak siedział w piekarniku to wychodził poza formę, po wyciągnięciu niestety opadł do połowy wysokości foremki 🙁
    A czy wyciagasz go z piekarnika po upieczeniu z piekarnika czy pozostawiasz do wystygniecia w nim.
    Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 17 września 2016 at 17:14 Reply

      Ja wyciągam od razu po upieczeniu, ale bardzo ostrożnie. Piekę na serku President, jakość sera, też ma znaczenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *