Pasztet drobiowy z pistacjami

Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku serwisu „zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_2384

Składniki
  • 1 kg. mięsa drobiowego ( najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka )
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 2 cebule obrane i podzielone na pół
  • 1 pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa na koniec łyżeczki
  • Liście laurowe
  • Owoce jałowca
Pistacje zalewam gorącą wodą i odstawiam na 10 min. W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, dodaję cebulę, pietruszkę, liście laurowe i owoce jałowca. Całość chwilę smażę, dodaję mięso i dolewam tyle wody, żeby zakryć mięso. Mięso gotuję do miękkości.
Gotowe mięso oddzielam od kości. Pistacje odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Mięso mielę z cebulą i pietruszką, dodaję pistacje, jajka, olej Kujawski z cytryną i bazylią. Całość doprawiam do smaku. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę 30 min. w temp. 200 stopni, pasztet powinien się mocno zrumienić .Gotowy pasztet studzę i daję na noc do lodówki. Smacznego 🙂

IMG_2387IMG_2397

komentarzy 28

  1. Nemi 19 lutego 2015 at 10:12 Reply

    Omg!! Rewelacyjny!! I bardzo wiosenny:)

  2. Olka 19 lutego 2015 at 10:39 Reply

    Lekki i z pistacjami…. Pycha 🙂
    Co racja to racja, bardzo wiosennie się prezentuje 🙂

  3. Marta gotuje 19 lutego 2015 at 10:49 Reply

    Wygląda przepysznie! 🙂 Przepis zapisuję, muszę koniecznie taki zrobić 🙂

  4. Ladylaura 19 lutego 2015 at 11:29 Reply

    Pyszny!.

  5. Anka 19 lutego 2015 at 11:29 Reply

    Wygląda świetnie 🙂 Ja zawsze dodaję wątróbkę i boczek, ale będę musiała spróbować bez 🙂

  6. Marcelina 19 lutego 2015 at 11:35 Reply

    Pięknie wygląda! 🙂

  7. beata redzimska 19 lutego 2015 at 13:41 Reply

    Gosiu jak to smakowicie wyglada. Pozdrawiam serdecznie Beata

  8. mojamalakuchnia 19 lutego 2015 at 15:42 Reply

    pasztet z pistacjami – cudo : )

  9. wenus-lifestyle 19 lutego 2015 at 16:59 Reply

    Jestem bardzo ciekawa smaku 😉

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 lutego 2015 at 17:05 Reply

    Dużo pasztetów już widziałyśmy na blogach ale takiego jeszcze nigdy 😀
    Te pistacje wyglądają pięknie! Obawiamy się tylko, że zostałyby w niewyjaśnionych okolicznościach wydłubane xD

  11. poproszę dokładkę 19 lutego 2015 at 17:18 Reply

    idealny pasztet dla mnie! nie lubię tych ciężkich, a taki z pistacjami – ideał!

  12. Dieta moja pasja. 19 lutego 2015 at 19:26 Reply

    Małgoś piękny pasztet, osobiście nie sięgam po gotowe pasztety boję się…co tam może być. Zawsze sama robię.

  13. Agnieszka, Dom na obcasach 19 lutego 2015 at 19:30 Reply

    Oryginalny pomysł. Pasztet w takim wydaniu musi być naprawdę pyszny! 🙂

  14. ania 19 lutego 2015 at 21:21 Reply

    pięknie sę prezentuje 🙂

  15. Ania 19 lutego 2015 at 21:59 Reply

    Mięsnego pasztetu nie jadłam już kilka lat, ale wypróbuję dodatek pistacji do moich wersji wegetariańskich 😉

  16. Kuchnia u Krysi 19 lutego 2015 at 23:07 Reply

    Świetnie dobrałaś składniki. A te pistacje to już pyszny dodatek. Muszę spróbować…. 🙂

  17. asia3city ♐ 20 lutego 2015 at 00:35 Reply

    Wygląda zajefajnie, muszę na święta ten przepis wypróbować 😀

  18. Natalia - Poezja Smaku 20 lutego 2015 at 00:59 Reply

    Oryginalny i bardzo apetyczny! Jestem ciekawa jak cytrynowa nuta sprawdza się w pasztecie 🙂

  19. zjedz_mnie 20 lutego 2015 at 08:51 Reply

    Wstrzeliłaś się z tym przepisem w moje zamierzenia idealnie. Właśnie dzisiaj mam w planach zrobić pasztet drobiowy, oczywiście z wątróbką, ale przyznaję, że Twoja propozycja bardziej mnie zainteresowała. Apetycznie się prezentuje 🙂

  20. Salvador Dali 20 lutego 2015 at 18:34 Reply

    domowy pasztet-cudo! 🙂 wygląda idealnie 😉

  21. ja i moje urwisy 20 lutego 2015 at 19:45 Reply

    Oj zjadlabym 🙂

  22. domowacukierniaewy.blox.pl 20 lutego 2015 at 21:38 Reply

    Jaki fajny pasztet, pyszny! 🙂

  23. Obiad gotowy! 20 lutego 2015 at 22:46 Reply

    jaki dostojny! świetny przepis, pasztet zapewne smakuje rewelacyjnie:)

  24. KasiekGotuje 21 lutego 2015 at 08:25 Reply

    wygląda pysznie! domowy pasztet jest najlepszy 🙂

  25. kulinarny blog samanthy 21 lutego 2015 at 22:55 Reply

    Znakomity z pistacjami 🙂

  26. Jolanta Strażyc 22 lutego 2015 at 18:21 Reply

    Świetny przepis Gosiu, muszę koniecznie wypróbować 🙂

  27. Ania 22 lutego 2015 at 22:57 Reply

    obłędne połączenie smaków! 🙂

  28. Pati 24 lutego 2015 at 12:20 Reply

    Świetny przepis na domową wędlinę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *