Pasta do pieczywa z awokado

Dzisiaj fantastyczna pasta z awokado, jajkiem i szalotką. Czasami jemy ją na kolację, lub śniadanie, znika jednak tak szybko, że o zdjęciach nie ma mowy. Samo awokado mimo wielu zalet, ma mało wyrazisty smak, dlatego bardzo zyskuje w duecie z szalotką, czosnkiem, czy papryczką chili. Pasta świetnie smakuje z każdym pieczywem, można ja podać z kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchy. Bardzo polecam 🙂
Zostawiam Was i znikam na krótki wypad w góry, od kuchni również trzeba odpocząć. Po powrocie będzie mnie mniej na blogu, ponieważ wraz z czterema blogerami będę pisać kolejny rozdział kulinarnego e-booka. Jest to rodzaj internetowej książki kucharskiej w formacie pdf, promowanej i dystrybuowanej przez zespół z Pierwszego Tłoczenia.pl. Dla blogera to duże wyróżnienie, ale również spore wyzwanie. Trzymajcie kciuki 🙂

IMG_2373

Składniki
  • 1 awokado (powinno być miękkie pod skórką )
  • 2 małe jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża szalotka pokrojona w małą kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka majonezu + 1 łyżeczka chrzanu
Awokado dzielę na pół, usuwam pestkę, obieram i kroję w kostkę. Kawałki awokado mieszam z sokiem z limonki. Do awokado dodaję posiekane jajka, szalotkę, zioła, pieprz i majonez z chrzanem. Całość delikatnie mieszam. Podaję z pieczywem. Smacznego 🙂

IMG_2340

IMG_2346

komentarzy 40

  1. amandaricci-butikzprzepisami 10 lutego 2015 at 15:40 Reply

    Pasta apetyczna, zielona, prawie wiosenna! 🙂 A ja właśnie wróciłam z krótkiego wypadu w góry! Miłego wypoczynku! 🙂

    • napiecyku 10 lutego 2015 at 15:48 Reply

      Dziękuję 🙂

  2. Kasia 10 lutego 2015 at 16:00 Reply

    Uwielbiam awocado! Robię podobnie, choć moja pasta jest taka bardziej jak serek do kanapek, mazista. I jest z jogurtem naturalnym.
    Ale smaka mi narobiłaś…

  3. Ladylaura 10 lutego 2015 at 16:17 Reply

    Wspaniała ,u mnie też dziś pasta .

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 lutego 2015 at 16:27 Reply

    Awokado jest przepyszne 🙂 Taka pasta zasmakuje każdemu!

  5. Marta gotuje 10 lutego 2015 at 16:37 Reply

    Bardzo ciekawa i smaczna pasta! Też muszę taką zrobić 🙂

  6. Agnieszka, Dom na obcasach 10 lutego 2015 at 16:41 Reply

    Pasty z awokado bardzo lubię. Twoja propozycja zapowiada się super smacznie 🙂

  7. Olka 10 lutego 2015 at 17:30 Reply

    Pysznie wygląda 🙂 poproszę kromeczkę 🙂

  8. kulinarny blog samanthy 10 lutego 2015 at 18:15 Reply

    Swietna pasta do chlebka, takie wlasnie lubię 🙂

  9. Dieta moja pasja. 10 lutego 2015 at 18:34 Reply

    Lubię awokado, lubię pasty a więc się piszę 🙂

  10. Ania 10 lutego 2015 at 19:37 Reply

    Wygląda pysznie wiosennie. Robię podobną tylko bardziej rozdrabniam, ale chyba niepotrzebnie 😉

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 10 lutego 2015 at 20:52 Reply

    Udanego wyjazdu, odpocznij i baw się dobrze 🙂

  12. Ania 10 lutego 2015 at 20:54 Reply

    Pasta palce lizac 😉

  13. poproszę dokładkę 10 lutego 2015 at 21:24 Reply

    uwielbiam tę pastę, zdrowa i pyszna 🙂

  14. Ania 10 lutego 2015 at 23:20 Reply

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Uwielbiam awokado i jem je codziennie, ale w takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku 11 lutego 2015 at 01:42 Reply

    W takiej wersji nie znałam, chyba zrobię! Życzę miłego wypoczynku!

    • napiecyku 11 lutego 2015 at 10:21 Reply

      Dziękuję dziewczyny 🙂

  16. asia3city ♐ 11 lutego 2015 at 03:19 Reply

    Gratuluję wyróżnienia, życzę miłego wypoczynku i mam nadzieję że znajdziesz czas na prowadzenie dalej bloga.

  17. Salvador Dali 11 lutego 2015 at 06:57 Reply

    ooo.. w takiej wersji jeszcze go nie znałam! Chyba musze się skusić 🙂

  18. agnieszka 11 lutego 2015 at 09:19 Reply

    Bardzo lubię takie pasty 😉 Twoja prezentuje się już bardzo wiosennie!!

  19. czar-życia 11 lutego 2015 at 09:23 Reply

    Wygląda pysznie i jestem pewna że tak smakuje 🙂 życzę udanego wyjazdu

  20. Łukasz 11 lutego 2015 at 13:47 Reply

    Rzeczywiście musi być fantastyczna! 🙂

  21. Nemi 11 lutego 2015 at 14:26 Reply

    Pyszna i zdrowa, czego chcieć więcej?:)

  22. Dorota 11 lutego 2015 at 16:35 Reply

    Niesamowicie wyglada, zmotywowalas mnie do wstania z kanapy i wstawienia jajek… 😉

  23. wenus-lifestyle 11 lutego 2015 at 19:20 Reply

    Pyszności, po prostu <3

  24. cookiemonster 12 lutego 2015 at 12:52 Reply

    Świetne ! Już sobie wyobrażam jak musi smakować na świeżym i chrupiącym chlebku 🙂

  25. JustInka 13 lutego 2015 at 12:05 Reply

    Wygląda wiosennie. Chyba przez tą zieleń. Ostatnio miałam ochotę na nowość do kanapek.

  26. Marcin B. 13 lutego 2015 at 13:36 Reply

    Wow, świetnie wygląda <3

  27. studentka na diecie 13 lutego 2015 at 20:01 Reply

    Zdrowo i pysznie 😀 Jak najbardziej wybieram takie pasty do pieczywa zamiast tradycyjnego serka ze sklepu 🙂

  28. Jolanta Strażyc 14 lutego 2015 at 22:22 Reply

    Pyszna i zdrowa. Miłego wypoczynku, no i oczywiście trzymam kciuki 🙂

  29. dżemdżus 15 lutego 2015 at 15:33 Reply

    Ostatnio często jemy awokado. Bardzo nam się przyda taki przepis. 🙂

  30. Moja pasja smaku 16 lutego 2015 at 13:33 Reply

    Zdrowo, pysznie i pięknie podane <3

  31. Emilia 16 lutego 2015 at 17:35 Reply

    Ciekawe połączenie, awokado z jajkiem jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

  32. wanda 17 lutego 2015 at 12:16 Reply

    Zapraszam na śledzika serdecznie pozdrawiam
    ŚLEDZIK

  33. Jest Cudnie 17 lutego 2015 at 15:14 Reply

    Uwielbiam pasty do chleba!! Wygląda pysznie 🙂

  34. beata redzimska 18 lutego 2015 at 23:35 Reply

    Gosiu te paste musze wyprobowac. Gratuluje wyroznienia, trzymam kciuki, wypoczywaj kochana. Pozdrawiam serdecznie Beata

  35. Aleksandra 19 lutego 2015 at 12:30 Reply

    Dopiero zaczęłam przygodę z awokado, na pierwszy raz spróbowałam na słodko, teraz planuję przygotować guacamole. Do kolejki wpisuję również twoją propozycje. Pasta z jajkiem to propozycja dla mnie! 🙂 Gratuluję wyróżnienia i życzę powodzenia!

  36. Łycha Smaków 19 lutego 2015 at 22:44 Reply

    Avocado – pycha pasta 🙂

  37. Łycha Smaków 19 lutego 2015 at 22:45 Reply

    Avocado i jajko pycha połączenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *