Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Tort makowy

Tort makowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo chciałam jeszcze przed świętami zdążyć z wpisem na tort makowy. Dzisiaj ostatni przedświąteczny wpis, jutro już tylko życzenia. Torcik wbrew pozorom nie jest trudny, jeżeli wszystko odpowiednio zaplanujemy. Ja ciasto piekę dzień wcześniej, na następny dzień już tylko masa z serkiem mascarpone, której przygotowanie to sama przyjemność. Tort jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Gorąco polecam nie tylko na święta 🙂

IMG_0951

 

Składniki na ciasto
  • 300 g niebieskiego maku
  • 1/2 l. mleka
  • 200 g cukru
  • 8 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu arakowego
Mak zalewam wrzącym mlekiem i gotuję na małym ogniu 5 min. Zostawiam do przestudzenia i dokładnie odcedzam na gęstym sitku. Następnie mielę dwukrotnie i odstawiam.
Żółtka ucieram z cukrem na krem i dodaję stopniowo mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, aromat. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszam łyżką.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm, wycinam koło z papieru do pieczenia. Do foremki przekładam masę. Ciasto piekę ok. 50 min, w temp. 180 stopni. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia, następnie kroję na trzy równe krążki.
Składniki na masę
  • 500 g mascarpone ( serek powinien być mocno schłodzony )
  • 250-300 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijam na najniższych obrotach, pod koniec ubijania dodaję cukier. Serek dokładnie mieszam i dodaję stopniowo ubitą kremówkę. Całość mieszam krótko, tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie może spowodować, że masa się zetnie.
Masą przekładam krążki ciasta. Resztą masy dekoruję tort. Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu. Udanych wypieków 🙂

IMG_0956

IMG_0948

Powiązane posty

24 komentarze

dżemdżus 23 grudnia 2014 - 11:44

Cudownych Świąt Bożego narodzenia, Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. 🙂

Odpowiedź
allani_S 23 grudnia 2014 - 12:18

Tort wygląda zjawiskowo 🙂 Idealnie komponuje się na Święta Bożego narodzenia 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 23 grudnia 2014 - 13:56

Cudny! 😀 ok 2-3 tygodnie temu również podobny torcik miał u nas swój debiut i był przepyszny, Twój jest pewnie równie pyszny (jak nie lepszy :P)!
Zapraszamy do nas na kostkę piernikową 🙂
Wesołych Świąt!

Odpowiedź
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html 23 grudnia 2014 - 14:10

Znakomity! Idealnie wpisuje się w świąteczny czas 🙂
Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

Odpowiedź
marcelina 23 grudnia 2014 - 14:37

Na święta idealny! 🙂
Życzę pogodnych i spokojnych świąt 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 23 grudnia 2014 - 15:28

Uroczy Małgosiu.

Odpowiedź
Drink Eat Live 23 grudnia 2014 - 16:02

Tort wygląda obłędnie<3 Pogodnych Świąt:))

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 23 grudnia 2014 - 16:15

Cudowny! Będzie ozdobą świątecznego stołu! Wesołych Świąt! 😀

Odpowiedź
Marta gotuje 23 grudnia 2014 - 19:46

Pyszne ciacho 🙂 Życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 23 grudnia 2014 - 20:22

Ciacho pyszności 🙂 Zdrowych, radosnych Świąt 🙂

Odpowiedź
Marzena 23 grudnia 2014 - 21:22

Ojoj jaki cudny torcik, wygląda obłędnie, zapisuje sobie przepis i przy najbliższej okazji taki zrobię 🙂 chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt, pysznych dań, pieknej choinki i wspaniałych prezentów, radości i ciepła rodzinnego 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 23 grudnia 2014 - 22:00

ten tort to istne cudo. wesołych świąt!!!:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 24 grudnia 2014 - 02:29

Kocham torty makowe, jest piękny! Jeszcze raz wesołych i smacznych świąt! 🙂

Odpowiedź
poprosze dokładkę 24 grudnia 2014 - 09:32

wygląda po prostu obłędnie! cudowności! wesołych Świąt! :-))

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 24 grudnia 2014 - 09:43

Doskonały na Swięta. Zdrowych i wesołych Swiąt dla Ciebie i rodzinki 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 25 grudnia 2014 - 19:59

Pycha 🙂

Odpowiedź
Ania 27 grudnia 2014 - 23:36

wygląda naprawdę wspaniale, może z nim przekonałabym się do maku 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 20 grudnia 2016 - 15:54

piękny tort, taki świąteczny i zimowy. Uwielbiam wypieki z makiem i również planuję torcik na Sylwestra:)

Odpowiedź
Anka 22 grudnia 2016 - 16:23

Super tort I mam go w planie zrobic jutro ale mam gotowa mase makowa. Jak radzic ja uzyc?

Odpowiedź
napiecyku 22 grudnia 2016 - 17:25

Niestety nigdy nic nie robiłam z gotowej masy. Może wystarczy 310 g. masy gotowej. Niewątpliwie najlepszy tort jest z masy domowej 🙂

Odpowiedź
Zbych 24 grudnia 2017 - 18:54

Robiłem. Polecam.Bardzo dobry.

Odpowiedź
napiecyku 24 grudnia 2017 - 22:35

Cieszę się, że smakował 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂

Odpowiedź
Magdalena 14 grudnia 2019 - 23:59

Takie torty rzeczywiście to miły akcent na świątecznym stole. A mak w wersji z biszkoptem i kremem bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 14 grudnia 2022 - 17:16

Wygląda bardzo elegancko

Odpowiedź

Zostaw komentarz