Tort makowy

Bardzo chciałam jeszcze przed świętami zdążyć z wpisem na tort makowy. Dzisiaj ostatni przedświąteczny wpis, jutro już tylko życzenia. Torcik wbrew pozorom nie jest trudny, jeżeli wszystko odpowiednio zaplanujemy. Ja ciasto piekę dzień wcześniej, na następny dzień już tylko masa z serkiem mascarpone, której przygotowanie to sama przyjemność. Tort jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Gorąco polecam nie tylko na święta 🙂

IMG_0951

 

Składniki na ciasto
  • 300 g niebieskiego maku
  • 1/2 l. mleka
  • 200 g cukru
  • 8 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu arakowego
Mak zalewam wrzącym mlekiem i gotuję na małym ogniu 5 min. Zostawiam do przestudzenia i dokładnie odcedzam na gęstym sitku. Następnie mielę dwukrotnie i odstawiam.
Żółtka ucieram z cukrem na krem i dodaję stopniowo mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, aromat. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszam łyżką.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm, wycinam koło z papieru do pieczenia. Do foremki przekładam masę. Ciasto piekę ok. 50 min, w temp. 180 stopni. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia, następnie kroję na trzy równe krążki.
Składniki na masę
  • 500 g mascarpone ( serek powinien być mocno schłodzony )
  • 250-300 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijam na najniższych obrotach, pod koniec ubijania dodaję cukier. Serek dokładnie mieszam i dodaję stopniowo ubitą kremówkę. Całość mieszam krótko, tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie może spowodować, że masa się zetnie.
Masą przekładam krążki ciasta. Resztą masy dekoruję tort. Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu. Udanych wypieków 🙂

IMG_0956

IMG_0948

komentarzy 20

  1. dżemdżus 23 grudnia 2014 at 11:44 Reply

    Cudownych Świąt Bożego narodzenia, Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. 🙂

  2. allani_S 23 grudnia 2014 at 12:18 Reply

    Tort wygląda zjawiskowo 🙂 Idealnie komponuje się na Święta Bożego narodzenia 🙂

  3. Angelika_Monika (Candy Pandas) 23 grudnia 2014 at 13:56 Reply

    Cudny! 😀 ok 2-3 tygodnie temu również podobny torcik miał u nas swój debiut i był przepyszny, Twój jest pewnie równie pyszny (jak nie lepszy :P)!
    Zapraszamy do nas na kostkę piernikową 🙂
    Wesołych Świąt!

  4. Znakomity! Idealnie wpisuje się w świąteczny czas 🙂
    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

  5. marcelina 23 grudnia 2014 at 14:37 Reply

    Na święta idealny! 🙂
    Życzę pogodnych i spokojnych świąt 🙂

  6. Ladylaura 23 grudnia 2014 at 15:28 Reply

    Uroczy Małgosiu.

  7. Drink Eat Live 23 grudnia 2014 at 16:02 Reply

    Tort wygląda obłędnie<3 Pogodnych Świąt:))

  8. amandaricci-butikzprzepisami 23 grudnia 2014 at 16:15 Reply

    Cudowny! Będzie ozdobą świątecznego stołu! Wesołych Świąt! 😀

  9. Marta gotuje 23 grudnia 2014 at 19:46 Reply

    Pyszne ciacho 🙂 Życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

  10. Dieta moja pasja. 23 grudnia 2014 at 20:22 Reply

    Ciacho pyszności 🙂 Zdrowych, radosnych Świąt 🙂

  11. Marzena 23 grudnia 2014 at 21:22 Reply

    Ojoj jaki cudny torcik, wygląda obłędnie, zapisuje sobie przepis i przy najbliższej okazji taki zrobię 🙂 chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt, pysznych dań, pieknej choinki i wspaniałych prezentów, radości i ciepła rodzinnego 🙂

  12. mojamalakuchnia 23 grudnia 2014 at 22:00 Reply

    ten tort to istne cudo. wesołych świąt!!!:)

  13. Natalia - Poezja Smaku 24 grudnia 2014 at 02:29 Reply

    Kocham torty makowe, jest piękny! Jeszcze raz wesołych i smacznych świąt! 🙂

  14. poprosze dokładkę 24 grudnia 2014 at 09:32 Reply

    wygląda po prostu obłędnie! cudowności! wesołych Świąt! :-))

  15. kulinarny blog samanthy 24 grudnia 2014 at 09:43 Reply

    Doskonały na Swięta. Zdrowych i wesołych Swiąt dla Ciebie i rodzinki 🙂

  16. ja i moje urwisy 25 grudnia 2014 at 19:59 Reply

    Pycha 🙂

  17. Ania 27 grudnia 2014 at 23:36 Reply

    wygląda naprawdę wspaniale, może z nim przekonałabym się do maku 🙂

  18. Obiad gotowy! 20 grudnia 2016 at 15:54 Reply

    piękny tort, taki świąteczny i zimowy. Uwielbiam wypieki z makiem i również planuję torcik na Sylwestra:)

  19. Anka 22 grudnia 2016 at 16:23 Reply

    Super tort I mam go w planie zrobic jutro ale mam gotowa mase makowa. Jak radzic ja uzyc?

    • napiecyku 22 grudnia 2016 at 17:25 Reply

      Niestety nigdy nic nie robiłam z gotowej masy. Może wystarczy 310 g. masy gotowej. Niewątpliwie najlepszy tort jest z masy domowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *