Pierniczki pełnoziarniste

Czy wiecie, że pierniki należą do najstarszych ciast i były wypiekane już w XIII wieku ? Polska nazwa „piernik” pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny ( w tamtych czasach słowo „pieprz”, oznaczało tyle samo co „orientalne przyprawy”), czyli pieprzowe ciasto, to ciastko z przyprawami. W Polsce pierwsze pierniki pojawiły się w XVII wieku, były wypiekane w Krakowie i Toruniu, przez wiele lat były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Pieczono je w przepięknie rzeźbionych, drewnianych formach, w kształcie tarczy herbowych, postaci królów, pięknych kobiet i motywów religijnych. Piernikowe ciastka sprzedawano w przyklasztornych aptekach, targowiskach i piekarniach. W średniowieczu bardzo popularne było powiedzenie…Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego próbować piernika… 😉
Myślę, że na popularność pierników miały wpływ również ich właściwości zdrowotne. Do mojego piernikowego ciasta, użyłam ciemnego cukru nierafinowanego muscovado, który ma korzenny posmak i świetnie się sprawdza w tego rodzaju wypiekach. Mąkę pszenną, częściowo zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, po przestudzeniu twardnieją, na następny dzień ponownie miękną. Pierniki można przechowywać do kilku miesięcy, bez obaw, że się popsują. Pieczenie i zdobienie ciastek piernikowych, to prawdziwa frajda dla rodziców i dzieci 🙂
Więcej o historii pierników przeczytacie tutaj klik

IMG_0182

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału
  • 0,5 szklanki prawdziwego miodu
  • 0,5 szklanki cukru ciemnego nierafinowanego muscovado
  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) + żółtko
  • karmel ( 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru ciemnego nierafinowanego )
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki mieszanki przypraw do piernika ( cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, anyż, kmin )
Robię karmel. Cukier i wodę gotuję do czasu, aż syrop lekko zgęstnieje. Miód podgrzewam z masłem, kiedy zacznie wrzeć, dodaję karmel, całość krótko podgrzewam, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia.
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję przestudzoną masę miodowo-karmelową, całość mieszam. Dodaję śmietanę, pianę ubitą z białek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Z całości wyrabiam elastyczne ciasto. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i daję na noc do lodówki.
Na następny dzień odrywam kawałki ciasta, wałkiem rozciągam na grubość ok. o,5 cm. i foremkami wycinam ciasteczka. Pierniki układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 12 min, w temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek. Gotowe pierniczki studzę, a następnie dekoruję czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Moje bratanice miały prawdziwą frajdę, dekorując ciasteczka kolorowym lukrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_0253

IMG_0231

komentarzy 36

  1. Natalia - Poezja Smaku 1 grudnia 2014 at 01:29 Reply

    Już nie mogę się doczekać robienia pierniczków! 🙂

  2. Asia3city 1 grudnia 2014 at 01:54 Reply

    A ja dzisiaj pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki na mące żytniej. Na pierwszy rzut oka niczym sie nie różnią, jutro jak popróbuję to napiszę jak wyszły w smaku.

    • napiecyku 1 grudnia 2014 at 09:37 Reply

      Czekam na info, mogą być nieco twardsze, ale z czsem zmiękną i będą zdrowe i pyszne 🙂

  3. Marzena 1 grudnia 2014 at 06:25 Reply

    Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂

  4. Marzena 1 grudnia 2014 at 06:26 Reply

    Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂 wyglądają pysznie 🙂

    • napiecyku 1 grudnia 2014 at 09:36 Reply

      Ja również cieszę się na Święta, już mi się udziela świąteczna atmosfera 🙂

  5. poproszę dokładkę 1 grudnia 2014 at 07:34 Reply

    nie ma Świąt bez pierniczków 🙂 pięknie je ozdobiłaś!

  6. Lena B 1 grudnia 2014 at 07:44 Reply

    Pyszotki 😀

  7. Ladylaura 1 grudnia 2014 at 11:55 Reply

    Bardzo lubię.

  8. Anka 1 grudnia 2014 at 12:41 Reply

    Świątecznie już 🙂 Na Święta nie może zabraknąć piernika lub pierniczków 🙂 A dla dzieci to prawdziwa frajda z ich zdobieniem 🙂

  9. Z Majeczką w kuchni 1 grudnia 2014 at 12:42 Reply

    Wyglądaja pysznie! Ja tez dzisiaj nastawiłam ciasto na pierniczki, jutro będę piekła

  10. Dieta moja pasja. 1 grudnia 2014 at 13:35 Reply

    Bardzo ładnie udekorowane, ślicznie wyglądają 🙂

  11. Marta gotuje 1 grudnia 2014 at 14:37 Reply

    Piękne zrobiłaś te pierniczki 🙂 Poproszę kilka 🙂

  12. madlene17 1 grudnia 2014 at 15:29 Reply

    Ja też już lada dzień zabieram się za pieczenie pierniczków 🙂

  13. ja i moje urwisy 1 grudnia 2014 at 15:38 Reply

    Jakie śliczne 🙂

  14. Agnieszka, Co w kuchni 1 grudnia 2014 at 18:36 Reply

    Prześliczne! Takie słodkie

  15. Asia3city 1 grudnia 2014 at 18:54 Reply

    Pierniczki miękkie od razu, smakują jak wielozbożowe ciasteczka 🙂 a że nie miałam ciemnego kakao są zupełnie do pierników nie podobne 🙂 ale widzę że z puszeczki znikają, pewnie do świat trzeba będzie nowe poczynić 🙂

    • napiecyku 1 grudnia 2014 at 18:59 Reply

      Poproszę o przepis na maila, ale nie musisz się spieszyć, bo nie wiem kiedy upiekę. Będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  16. kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 at 21:04 Reply

    Wspaniałe na Swięta, przepiękne !

  17. Ania 1 grudnia 2014 at 21:22 Reply

    podoba mi się ta delikatna czekoladowa dekoracja, zamiast ciężkie lukrowej i posypkowej 🙂

    • napiecyku 1 grudnia 2014 at 21:29 Reply

      Smak pierników dobrze się uzupełnia z odrobiną czekolady 🙂

    • napiecyku 1 grudnia 2014 at 21:35 Reply

      Odrobina czekolady bardzo ożywia smak piernika 🙂

  18. pawanna 1 grudnia 2014 at 22:39 Reply

    Bardzo apetycznie wyglądają te pierniczki. Tematycznie związane z najpiękniejszymi świętami:) A ja nie lubię pierników! Od dziecka:)
    Piekę kruche ciasteczka i też je przyozdabiam.
    Pozdrawiam serdecznie.

  19. Kuchnia u Krysi 1 grudnia 2014 at 23:23 Reply

    Bardzo lubię pierniczki. Nie ważne czy są miękkie, czy kruche. Ważne, żeby pachniały przyprawą, która przypomina nam o światach. Chętnie schrupałabym Twoje pierniczki . Są tak delikatnie ozdobione:)

  20. domowacukierniaewy.blox.pl 1 grudnia 2014 at 23:37 Reply

    Cudne pierniczki, idealne na święta 🙂

  21. Dorota 2 grudnia 2014 at 00:54 Reply

    Super! W tym roku zrobilam niemalze identyczne, tylko bez masla, a wiecej smietany 😉 lezakuja sobie teraz… 😉

  22. Pati 2 grudnia 2014 at 08:18 Reply

    Ja też już popełniłam jeden pierniczkowy wypiek. Wszystko zjedzone…

  23. Aga w kuchni 2 grudnia 2014 at 08:20 Reply

    uwielbiam pierniczki 🙂

  24. anelise 2 grudnia 2014 at 12:45 Reply

    Ja uwielbiam pierniki w czekoladzie 😀

  25. Sosna 2 grudnia 2014 at 12:58 Reply

    Fajna, nieprzesadzona dekoracja 😀

  26. Łukasz 2 grudnia 2014 at 13:25 Reply

    Pierniczki cudne! Fajnie, że przybliżyłaś etymologię słowa piernik, od razu dowiedziałem się czegoś nowego 😀

  27. czar-życia 2 grudnia 2014 at 22:33 Reply

    Cudnie wyglądają i na stówę tak smakują 🙂

  28. Łucja 2 grudnia 2014 at 23:40 Reply

    Piękne 🙂 Ja w tym tygodniu nie mam czasu na pierniczki, ale od przyszłego tygodnia nie będę się oszczędzać 😀

  29. sagneska 3 grudnia 2014 at 23:58 Reply

    Pyszne, słodkie i zdrowsze niż z mąki pszennej 🙂
    No to pieczemy! 🙂

    http://www.sagneska.pl

  30. Kinga Kornacka 4 grudnia 2014 at 19:27 Reply

    Choć pochodzenie nazwy znałam, to powiedzienia o gorzałce już nie. Może to i dobrze bo zajadam się nimi bez tego trunku :d

    • napiecyku 4 grudnia 2014 at 20:08 Reply

      Ja również bez procentów :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *