Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego przepisu, będę testować zmieniając proporcje i rodzaje mąki, oraz dodatki. Surowe ciasto jest rzadkie i w zasadzie przelewałam go do foremki. Foremka powinna być duża, ponieważ ciasto niemal podwaja swoją objętość podczas pieczenia. Ja zrobiłam ten błąd i w trakcie pieczenia przekładałam ciasto do dwóch foremek, używając przy tym niecenzuralnej łaciny podwórkowej 😉 Polecam ten prosty chlebek, nic tak nie scala rodziny, jak kolacja z zapachem domowego pieczywa….uśmiech na twarzach bliskich, bezcenny 🙂

IMG_9088

Składniki
  • 1 litr letniej wody
  • 6 dkg. drożdży
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
Z 1 litra wody odlewam 1/2 szklanki i do niej daję mąkę, cukier i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do czasu, kiedy zaczyn zacznie pracować.
Do dużej miski daję
  • 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek słonecznika
  • 1 kg przesianej mąki pszennej lub w połowie pszennej razowej
  • 3-4 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
Do wyżej wymienionych składników, dodaję resztę wody i gotowy zaczyn. Wyrabiam składniki kilka minut ( ciasto powinno być rzadkie ). Przekładam ciasto do dwóch keksówek, lub na większą blaszkę do pieczenia ciast ( pamiętajmy, ciasto mocno rośnie ). Piekę 15 min. w temp. 100 stopni, następnie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze przez godzinę. Jeżeli piekę w keksówkach, po upieczeniu wyciągam chlebek z foremek i kładę do przestudzenia na boku. Smacznego 🙂
Moje uwagi : otręby, płatki owsiane i nasiona, można podprażyć na suchej patelni. Ja prażę kilka minut na gorącej patelni, cały czas mieszając. Jeszcze ciepłe daję do reszty składników.

IMG_9154

IMG_9135

komentarzy 28

  1. agata 7 listopada 2014 at 12:11 Reply

    Uwielbiam smakować różne chleby.

    Miłego piątku.Pozdrawiam serdecznie.

    • napiecyku 7 listopada 2014 at 12:13 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  2. beata redzimska 7 listopada 2014 at 12:14 Reply

    Kiedys probowalam sama piec chleb, wychodzily mi same zakalce, ale majac taki przepis moze tam sobie druga kulinarna szanse. Pozdrawiam serdecznie beata

    • napiecyku 7 listopada 2014 at 12:20 Reply

      Pozdrawiam i trzymam kciuki za chleb 🙂

  3. ja i moje urwisy 7 listopada 2014 at 12:19 Reply

    Ja na nim widze powidła śliwkowe…mrrrr

    • napiecyku 7 listopada 2014 at 12:30 Reply

      Ja również lubię powidła na świeżym pieczywie 🙂

  4. Anka 7 listopada 2014 at 12:33 Reply

    Domowy najlepszy 🙂 od patrzenia na Twój chleb zaczęło burczeć mi w brzuchu. Serio 🙂

  5. Obiad gotowy! 7 listopada 2014 at 13:19 Reply

    zapach i smak domowego chleba lubi każdy, a Twój chlebek z dodatku jest bardzo zdrowy!

  6. Ladylaura 7 listopada 2014 at 13:23 Reply

    Używasz suchych drożdży ,prawda?Super ten chleb.

    • napiecyku 7 listopada 2014 at 14:41 Reply

      Nie miałam suchych i użyłam świeżych 🙂

  7. Marzena 7 listopada 2014 at 13:43 Reply

    Pyszny przepis. Wygląda super, poproszę kromeczkę :-):-):-)

  8. zjedz_mnie 7 listopada 2014 at 13:48 Reply

    Chleb domowy nie ma sobie równych. Zapach przy pieczeniu… Ech, chyba zagoniłaś mnie do upieczenia, bo prezentujesz taki smakowity, że aż nabrałam ochoty 🙂

  9. Marta gotuje 7 listopada 2014 at 17:52 Reply

    Fajny przepis na pyszny chlebek, na pewno do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam

  10. hurghada 7 listopada 2014 at 20:55 Reply

    Przynajmniej człowiek wie co je:)

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 7 listopada 2014 at 21:52 Reply

    Piękny chleb, ile w nim ziaren, samo dobro 🙂

  12. Agnieszka, Czerwona Fasola 8 listopada 2014 at 01:03 Reply

    piękne zdjęcia pięknego chleba 🙂

  13. Lena B 8 listopada 2014 at 07:34 Reply

    Wygląda znakomicie 😀

  14. poprosze dokladke 8 listopada 2014 at 10:46 Reply

    nie am to jak domowy chleb! piekny Ci wyszedł 🙂

  15. mojamalakuchnia.wordpress.com 8 listopada 2014 at 11:40 Reply

    z otrębami i słonecznikiem – mniam, bardzo by mi smakował : )

  16. Dominika 8 listopada 2014 at 16:50 Reply

    Bardzo dorodny wyszedł 🙂

  17. Kuchnia u Krysi 8 listopada 2014 at 19:47 Reply

    Dawno nie piekłam chleba. A tu taki piękny i taki smakowity… Na śniadanie w sam raz 🙂

  18. kulinarny blog samanthy 9 listopada 2014 at 10:34 Reply

    Wspaniały zdrowy chlebek !

  19. Sosna 9 listopada 2014 at 12:21 Reply

    Uwielbiam jego strukturę ^^

  20. Natalia - Poezja Smaku 10 listopada 2014 at 00:47 Reply

    Pycha, ja ostatnio też najbardziej lubię chleb z siemieniem 🙂

  21. Megly 11 listopada 2014 at 08:14 Reply

    Uwielbiam takie chebusie. Przede wszystkim jest dużo zdrowszy niż kupiony w sklepie. Super. Do śniadanka z masełkiem- jak znalazł 🙂

  22. Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 at 14:53 Reply

    Świetny przepis Gosiu, muszę go wypróbować 🙂

  23. Zofia Iwańska 29 lipca 2015 at 13:38 Reply

    Dziekuje za przepis.Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 29 lipca 2015 at 14:40 Reply

      Cieszę się, że chlebek smakował. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *