Musli z płatków owsianych i gorzkiej czekolady

Nie ma lepszego śniadania, niż miseczka jogurtu lub mleka z domowym musli. Moje musli tym razem z dodatkiem kokosu, migdałów, dobrej gorzkiej czekolady i oczywiście miodu. Z podanych składników otrzymałam 1/2 kg. musli, czyli dość spory zapas. Dla młodszych dzieci, płatki owsiane i migdałowe można drobniej zmielić. W ciepłym mleku z dodatkiem musli, dominuje smak czekolady i kokosu, ponieważ te składniki najmocniej uwalniają swój aromat. Oczywiście, nie ma potrzeby dosładzać takiego śniadania. Ponieważ nie kupuję sklepowych słodyczy, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego, sięgamy po domowe musli i przyznaję…ciężko się od niego oderwać 😉 Bardzo polecam na śniadanie i deser 🙂

IMG_9648

Składniki
  • 200 g grubo zmielonych płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 150 g płatków migdałowych
  • 70 g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( u mnie 85 % kakao )
Na patelni rozpuszczam miód i olej. W miseczce mieszam suche składniki, dodaję miód z olejem i wszystko dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni. Na dużą blaszkę daję papier do pieczenia, zawartość miseczki równomiernie rozkładam na papier. Piekę 15 min, w czasie pieczenia dwukrotnie mieszam płatki na blaszce. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam płatki przy uchylonym piekarniku na 10 min. Gotowe studzę i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podaję z ciepłym mlekiem lub jogurtem. Smacznego 🙂

IMG_9622

komentarzy 26

  1. Ladylaura 17 listopada 2014 at 13:27 Reply

    Pycha ,jem codziennie na drugie śniadanie ,zawsze bez cukru.

  2. Marta gotuje 17 listopada 2014 at 15:36 Reply

    Pyszności 🙂 Uwielbiam domowe musli 🙂

  3. Obiad gotowy! 17 listopada 2014 at 15:53 Reply

    Smak i energia! idealne na śniadanie:)

  4. Salvador Dali 17 listopada 2014 at 19:08 Reply

    pieczesz z czekoladą? Ja zawsze dodaję już do zimnej, wtedy mam jej kawałki..
    nie przypala się?
    Wygląda bosko 🙂

    • napiecyku 17 listopada 2014 at 19:15 Reply

      Czekolada się rozpuszcza i kiedy mieszam pokrywa płatki. Trzeba mieszać w trakcie pieczenia, żeby się nie przypaliła. Następnym razem spróbuję Twojego sposobu 🙂

  5. Marzena 17 listopada 2014 at 20:29 Reply

    Wygląda pysznie, skusiłabym się na miseczkę 🙂

  6. Jolanta Strażyc 17 listopada 2014 at 21:59 Reply

    Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam Gosiu 🙂

  7. poproszę dokładkę 17 listopada 2014 at 22:05 Reply

    pyszne, zdrowe, a do tego kokosowe! dla mnie idealne 🙂 tylko chyba ciężko byłoby mi się od niego oderwać, mogłabym jeść na sucho 😀

    • napiecyku 17 listopada 2014 at 22:06 Reply

      Ja również zajadam na sucho 😉

  8. marcelina 17 listopada 2014 at 22:45 Reply

    Na takie śniadanie zawsze mam ochotę, przepyszną propozycję stworzyłaś 🙂

  9. kulinarny blog samanthy 17 listopada 2014 at 23:12 Reply

    Zgadzam się nie ma lepszego sniadania, w wersji domowej wspaniale smakują !

  10. tosia.antonina 18 listopada 2014 at 00:16 Reply

    Jutro a raczej dzisiaj sprawię sobie takie na śniadanie 🙂

  11. Lena B 18 listopada 2014 at 02:53 Reply

    Cudowności. Jestem miłośniczką crunchy i musli z serkiem lub jogurtem. Cyba będę musiała wypróbować 🙂

  12. Ciążowe Zachcianki 18 listopada 2014 at 04:24 Reply

    Takie musli to świetny poprawiacz humoru i doskonałe źródło energii:)

  13. sarenka 18 listopada 2014 at 09:38 Reply

    właśnie zrobiłam zapas kilka dni temu, i to też w sporych ilościach : ) wyjadanie prosto ze słoiczka wskazane!

  14. ja i moje urwisy 18 listopada 2014 at 13:33 Reply

    Ja to poproszę tą gorzką czekoladę 😉

  15. Kuchnia u Krysi 18 listopada 2014 at 16:27 Reply

    Bardzo smaczne, domowe musli. To dopiero musi smakować 🙂

  16. Jest Cudnie 18 listopada 2014 at 17:09 Reply

    Pyszności, uwielbiam musli w takim wydaniu 🙂

  17. Anka 18 listopada 2014 at 18:55 Reply

    Pysznie wyglądają i zapewne wspaniale smakują 🙂
    P.S. Cieszę się, że żarówka się sprawdziła 🙂

  18. Dieta moja pasja. 18 listopada 2014 at 19:26 Reply

    Fajny wsad a jeszcze fajniejsza filiżanka. Cudna 🙂

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 18 listopada 2014 at 20:25 Reply

    Uwielbiam, sama często robię takie musli, pyszne! 🙂

  20. Drink Eat Live 19 listopada 2014 at 09:35 Reply

    Warto mieć zapas takiego musli:)) To co zrobione w domu jest najlepsze:)) Fajny blog dołączam do grona obserwatorów:))

    • napiecyku 19 listopada 2014 at 09:48 Reply

      Witam na blogu. Zapraszam 🙂

  21. Ania 23 listopada 2014 at 17:35 Reply

    one muszą być po prostu boskie! 🙂

  22. Adam 28 kwietnia 2015 at 12:04 Reply

    Dzięki za świetny pomysł.
    Kombinuje od dłuższego czasu idealny skład musli ale o takim zestawie nie pomyślałem 🙂

    • napiecyku 28 kwietnia 2015 at 12:55 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *